hari ni...12 ramadhan 2011...masak kari ayam....somi balik keje...dia tgk ada kari ayam yang kaw punya dlm kuali...(untuk resepi kari ayam....tgk sini, ) terus cakap nk makan pulut kuning...time tu dah pukul 6.50pm....bergegas dia ke kedai...cari pulut & kelapa.....7.15 baru sampai umah....cepat cepat basuh & rendam jap ngan pewarna kuning...sambil tu perah santan.....tak sampai 5min rendamnya....huhuhu....time running...terus masuk loyang...kukus je
sempat gak siap pulut ni....kiranya dlm 2,3 suap nasi masuk mulut...pulut dah siap...hehehhe....terus deco2 cepat2....apa lagi...snap la dulu....hehehhehe.....
lepas mkn nasi...sambung ngan pulut lak...fuhhhh....cukup lemak...puas hati.
meh la tgk resepi senang ni
- 1/2kg pulut basuh & rendam....seeloknya semalaman bersama sekeping asam...untuk elak air berbau...masukkan pewarna sekali
- santan pekat dari sebiji kelapa....kira sekali perah
- secubit garam
cara cara
- panaskan pengukus
- beras ditos....jika dah direndam lama...jangan basuh lagi beras tu...tos kan saje....kalo basuh lagi..beras akan hancur....nanti pulut tak cantik
- masukkan garam kedalam santan...kacau sebati
- masukkan pulut dalam loyang, tuang santan biar paras2 pulut
- kukus 20min atau hingga masak
- jika santan dah kering...tapi pulut belum masak....keluarkan dari loyang...tuang pulut atas pengukus...teruskan mengukus....
- untuk dapatkan pulut yang cantik...jgn dikacau pulut yg dah hampir masak....jika perlu...lakukan secara perlahan
No comments:
Post a Comment