Wednesday, 14 November 2012

CARA MELIPAT CREPE

  

dah puas bebel pasal resepi crepe yg penuh kontobasi ni...meh kita tgk cara melipat lak...

senor nya x kisah nk lipat cane pun...cuma cara lipatan ni nmpk seksi sket...hakhakhak


sy masukkan fc dlm piping bag...senang nk pipe
kulit crepe
isi durian segar secukupnya


pipekan cream 


ltk isi durian


tutup dengan cream lagi


mulakan lipat atas & bawah


sudah kan ngan lipat dari kiri ke kanan


dah siap


untuk berjual cam sy ni....lrk la crepe atas paper cup...takut melekat bila disimpan nnti....


dah siap susun....sy jual rm10/set (5pcs)...nak ode meh sms sy 012-2333574...

sms berkenaan crepe saja tau.... soklan lain x layan....hehehhe.....bukan apa...cukup la sy dah bg tips2 kat fb ni berkenaan baking

untuk resepi tgk link ni..tgk sini.....selamat mencoba....kalo x rajin...meh ode ngan sy

DURIAN CREPE new resepi


assalamualaikum semua

kali ni psl crepe lagi...heheh...berhantu sungguh benda ni tau....bnyk spekulasi tentang penggunaan tepung utk buat kulit..

ramai mencemuh org yg gunakan tepung gandum....katanya..." resepi guna tepung gandum x sedap....cam lempeng"

kikiki...sy nak ketawa.....dia dah rasa ke belum senor nya.....ke ikut org cakap je


jgn gitu...kalo blm rasa...jgn kutuk resepi org...x baik tau....crepe ni mmg dah bertahun diciptakan.....dgr cite gunakan 7jenis tepung....ada jugak cakap 5jenis tepung...

sekarang dah jd fenomena baru kat fb sbb kawan ku kak EYNA yg mulakan semula....seawal keluar nya crepe bertahun dulu...x de glemer cam sekarang...sbb dulu x ada fb....sekarang ada fb....buat apa pun....seme jd ikutan....kejap je dah jd 'BERHANTU'.....





pada yg kata resepi guna tepung gandum ni rasa lempeng...nak tanya sket.....lempeng yg kita dok cicah smbal bilis tu, yg resepi mak2 kita buat tu ada ltk benda1 ni x....' susu cair, telur, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard'........kalo ada ltk skali dlm buat lempeng tu....mmg sah crepe ni rasa lempeng

tp sy gerenti x ltk seme tu kannnnnn....jd...jgn berkata2 sblm mencuba....apa pun meh kita tgk resepi baru yg kak EYNA alter ni....resepi ni lebih lembut, kenyal, crepe x mudah koyak.....DAN YG PENTING....X RASA LEMPENG.....

RESEPI ASAL : EYNA HANEYNA
resepi ni sy dah gandakan untuk 5adunan & blh dapat kan 50-55 keping kulit crepe

 - 100g  tepung gandum                                       **asal 20g
- 100g tepung ubi                                                **asal 20g
- 50g tepung kastard                                           **asal 10g
- 50g tepung jagung                                             **asal 10g
- 4sdb minyak masak                                           **asal 1sdb
- 5sdb gula pasir                                                  **asal 1sdb
- secubit garam                                                    **asal x guna
- 4biji telur A                                                       **asal 1biji telur                         
- 200ml susu cair                                                 **asal 40ml
- 750ml air biasa                                                  **asal 150ml
- sedikit esen
- pewarna

cara cara
- campurkan semua bahan dlm bowl...gunakan whisk....kacau hingga larut...tapiskan...blh dadarkan dlm kuali non stick...
- x perlu oles minyak....sbb kuali dah non stick...mmg x melekat
- dah siap...sejukkan

cara melipat
- fresh cream di pukul kaku
- isi durian secukup nya
- ltkkan fresh cream atas kulit...ltk isi durian...tutup semula ngan cream...baru lipat
-ENAK DIMAKAN SEJUK




amacam....dah tgk resepi kan.....ada sama cam mak2 kita wat lempeng x....kalo sama...jgn try resepi ni...nanti jd lempeng lak....@_@

setakat sy buat crepe ni....hampir 98% customer repeat ode.....Alhamdulillah....semoga makin murah rezeki kak eyna...atas perkongsian resepi crepe ni




SEBARANG TEMPAHAN CREPE ATAU KEK..BLH SMS KE NO 012-2333574.....SMS SAHAJA

Thursday, 18 October 2012

kek choc moist lagi

  assalamualaikum...

kali ni x ada spesel dari sy...cuma nak share deco kek choc moist.....dah lama gian nk wat roses dari ganache....kali ni Allah permudahkan.....alhamdulillah...sgt2 puas ati.....


 kek ni ditempah oleh kawan fb dari klate....suh dihantar kat sek ank dia kat rawang...kawan ni pun bakers....pndai gak mendeco....

dia dah beberapa kali suh anta kat sek ank dia ni...hihi..segan lak..sbb dia pun terer wat kek...



untuk resepi kek ni & resepi ganache...blh klik sini .....untuk buat roses atau deco....susu cair dlm resepi tu blh kurang kan sket...

pastu ganache utk deco ni x perlu dlm peti ais...bia je sejam dua kat suhu bilik...cantik kental & pekat...blh la mendeco...nak buat roses ke...nk buat shell tepi ke...sume boleh


ganache dah cantik pekat...apa pun blh buat....btw...untuk daun tu...sy x guna nozel tau...sy gunting muncung piping bag jd bentuk V...pastu pipe je la atas kek as a daun...cantik tau berbanding guna nozel

kalo guna nozel...daun ujung nya cam putus...x cantik



Monday, 15 October 2012

DURIAN CREPE


Assalamualaikum semua...

lama nya x bersua kan...adeii...bnyk tmpt la kna update....Jom Masak tu hari kena jenguk...kna update....errmmm...kat sini kna ada masa yg betul2 free...baru boleh merayap...

maaf sangat pada yg dah lama bertanya...baru nk berjawab...atau pada yg rajin masuk...tp x ada entry baru.....sori sangat2....

kali ni sy nk share pasa lempeng spesel ni.....sgt2 spesel lempeng ni....



 sampai sy termimpi2....adoiii.....nak mencari duyan satu hal...x ada yg menjual...buka je fb...hari2..ada je yg tayang lempeng spesel ni....ni sume gara2 kak zu la...dia la yg mulakan tsunami lempeng spesel ni....

x pasal2...sume meroyan...hakhak...termasuk sy....kihkihkih









dok fikir2...mana la nk cari doyan ni...tekak ni nk sgt2 rasa...cane la rasa yg org dok cakap sedap gile tu...smpai pejam2 mata...wajib pulak di makan sejuk2....errmmppp...sgt2 mengujakan utk terai

cari punya cari...dpt la doyan...amik ko...rm10 skilo....adeiii...duyan kg je pun...beli dua biji...rm44....fuhhh...kalo x kerana lempeng ni..x hingin nk beli tau....

sy guna resepi kak zu.....x sangka...sgt2 senang nk gelek kat pan...x perlu oles minyak, dah siap tu blh angkat ngan tgn je...x pecah...x koyak....




RESEPI ASAL : kak zuriana

- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam

 cara cara
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la

cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya

cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat



Wednesday, 1 August 2012

hello kitty


assalamualaikum...salam ramadhan buat kawan2...semoga ceria sokmo even penat2 wat kukis...biasa la kita ni...superwomen kan...nk wat cane...berkhidmat selagi terdaya utk yg tercinta

bila dapat oder dari kawan fb...cakap nk kek choc moist, hello kitty.....dlm hati...wahhhh...berbunga2...bukan apa...sbb kitty senang nk lukis...heheh

mula la terbayang2...nk wat kepala je ke...nk lukis ngan cream ke, nk guna pipping jelly ke...mcm2 dok fikir...


sudahnya...ni la keputusan nya....memandangkan kek choc x dpt dipisah kan ngan topping yg sedap tu....sy tetap siram ngan topping atas kek...bg kering jap...baru coating ngan fresh cream

jadi org yg mkn tetap rasa keenakkan kek choc moist...sbb pada sy kek choc moist x sedap jika x ada topping...x sesuai jugak ngan fc...


lebihan ganache tu...sy biarkan sejuk & likat...so blh guna utk outline pada lukisan kitty ni....memula operasi tanya packik google..mana pic kitty paling cun...sy snap ngan hp....wat rujukan...gunakan tooth pick...mula la melakar atas kek

kendian wat outline guna ganache yg diletakkan dlm piping bag..gunting ujung sket....pastu sy gunakan piping jelly utk warnakan bdn kitty...piping jelly tu sy isikan dlm piping bag...kendian pipekan dlm lukisan kitty ni....pipe rata2....pastu sy gunakan belakang sudu utk ratakan jelly...bg cantik sket

pipping jelly ni sy beli siap kat bakery...nk guna cuma warnakan je



taraaaa...ni la hasilnya...ok x...deco tepi tu pun guna ganache yg dah sejuk & likat...blh buat deco


ayam black pepper miza


assalamualaikum semua kawan2 ku....

salam ramadhan buat kawan2 sume....lama nya x bersua kita...cam bizi bebeno lak gayanya sy ni ye...hikhik...saja wat2 bizi senor nya....kali ni nk masukkan entry lauk lak...lama dah x de lauk pauk....asyik baking je kan

lauk ni kesukaan sy & somi...somi lak dari bazar ramadhan thn lepas lagi dia berangan nk jual ayam resepi wife dia ni...adeiii...berangan tol dia tu...dia cakap kalo jual kompem laku ni...kira nya speselis cam nasi kukus ayam berempah tu la.....hikhik


jom telek resepi...sy main boh je bahan2 ni...x sangka lak sedap...dah satu hal asyik kna masak lak utk somi lauk ni...pantang lama sket x buat...mula la dia merungut cakap dah lama x makan ayam black pepper

sumber & resepi asal : sy sendiri


- 1 keping peha ayam dibuang tulang - bersihkan

- 1sdb lada hitam ditumbuk kasar
- 1sdb kicap manis
- 1sdb sos tiram
- 1sdb serbuk pasti sedap knorr
- 1sdb tepung gandum
- secubit garam

***perap semua bahan bersama ayam selama 1/2 jam atau lebih


cara cara
- pnskan sesudu bsr minyak masak dlm non stick pan (gunakan api slow)
- masukkan ayam...tutup kuali...biarkan ayam masak...balikkan utk masak serata


****ayam akan berjuice sbb ada tepung gandum & kaedah memasak dgn api perlahan


try la nanti...bg sy & somi ...sgt2 superb...ayam ni x kering...jgn bkr dlm oven atau arang...nnti tepung jd berkeping...ayam kering...



Saturday, 2 June 2012

kek choc moist


kek choc moist...full choc




full choc...permintaan kastemer


simple deco

resepi2 kek choc moist blh tgk pada entry dahulu




deco deco 1


deco full fresh cream...dlm nya kek span choc...tempahan dari ofis adik saya



resepi kek span nanti saya masukkan


hari ibu


HARI IBU lagi....kali ni tempahan dari kawan baik masa zaman bujang...kawan serumah...dia nak kek hari ibu & kek hari jadi utk adik ipar dia skali

dia cakap nk full choc....tp saya fikir cam x cantik lak kek hari ibu tanpa roses....hehehhe...so buat la cream sket...setakat roses sikit2 tu....so mkn pun x la muak nanti


alhamdulillah...kek smpai kat tangan dia...dia puas hati...katanya MIL dia sengih sampai telinga tengok kek cantik...sedap pulak tu katanya....

saya sebagai penjual sgt puas hati bila pelanggan pun puas hati


kek choc moist je...katanya adik ipar dia nk kek choc moist...resepi blh tgk kat entry kek choc moist sblm ni


hari ibu


assalamualaikum....

kali ni entry kek hari ibu lak....dpt tempahan dari dari kawan yg selalu ode...ikut kan bajet dia...deco x cam ni...tp sebab dia selalu dah tempah ngan saya...+ hari ibu pulak...so sy deco spesel utk dia

kali ni guna bc utk buat ribbon rose...kek choc moist....



selamat hari ibu pada semua ibu2 yg ada didunia ni....


rainbow cake (hi-5)


memula dpt ode rainbow cake hi-5.....errmmm...termenung jap....cane nk wat ye...x ada acuan nya....nampak gaya nya kna trim la kek ni bentuk jari

dah siap kek2 dibakar...saiz 8"....bermula la proses nk trim bentuk jari


deco full fresh cream...x berapa licin nk lepa fc nya....tp alhamdulillah...org nya suka


resepi kek ni blh tgk pada entry sblm ni...type je 'rainbow'...nanti kua la entry rainbow cake



deco simple...untuk kanak2 5th