Wednesday, 14 November 2012

CARA MELIPAT CREPE

  

dah puas bebel pasal resepi crepe yg penuh kontobasi ni...meh kita tgk cara melipat lak...

senor nya x kisah nk lipat cane pun...cuma cara lipatan ni nmpk seksi sket...hakhakhak


sy masukkan fc dlm piping bag...senang nk pipe
kulit crepe
isi durian segar secukupnya


pipekan cream 


ltk isi durian


tutup dengan cream lagi


mulakan lipat atas & bawah


sudah kan ngan lipat dari kiri ke kanan


dah siap


untuk berjual cam sy ni....lrk la crepe atas paper cup...takut melekat bila disimpan nnti....


dah siap susun....sy jual rm10/set (5pcs)...nak ode meh sms sy 012-2333574...

sms berkenaan crepe saja tau.... soklan lain x layan....hehehhe.....bukan apa...cukup la sy dah bg tips2 kat fb ni berkenaan baking

untuk resepi tgk link ni..tgk sini.....selamat mencoba....kalo x rajin...meh ode ngan sy

DURIAN CREPE new resepi


assalamualaikum semua

kali ni psl crepe lagi...heheh...berhantu sungguh benda ni tau....bnyk spekulasi tentang penggunaan tepung utk buat kulit..

ramai mencemuh org yg gunakan tepung gandum....katanya..." resepi guna tepung gandum x sedap....cam lempeng"

kikiki...sy nak ketawa.....dia dah rasa ke belum senor nya.....ke ikut org cakap je


jgn gitu...kalo blm rasa...jgn kutuk resepi org...x baik tau....crepe ni mmg dah bertahun diciptakan.....dgr cite gunakan 7jenis tepung....ada jugak cakap 5jenis tepung...

sekarang dah jd fenomena baru kat fb sbb kawan ku kak EYNA yg mulakan semula....seawal keluar nya crepe bertahun dulu...x de glemer cam sekarang...sbb dulu x ada fb....sekarang ada fb....buat apa pun....seme jd ikutan....kejap je dah jd 'BERHANTU'.....





pada yg kata resepi guna tepung gandum ni rasa lempeng...nak tanya sket.....lempeng yg kita dok cicah smbal bilis tu, yg resepi mak2 kita buat tu ada ltk benda1 ni x....' susu cair, telur, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard'........kalo ada ltk skali dlm buat lempeng tu....mmg sah crepe ni rasa lempeng

tp sy gerenti x ltk seme tu kannnnnn....jd...jgn berkata2 sblm mencuba....apa pun meh kita tgk resepi baru yg kak EYNA alter ni....resepi ni lebih lembut, kenyal, crepe x mudah koyak.....DAN YG PENTING....X RASA LEMPENG.....

RESEPI ASAL : EYNA HANEYNA
resepi ni sy dah gandakan untuk 5adunan & blh dapat kan 50-55 keping kulit crepe

 - 100g  tepung gandum                                       **asal 20g
- 100g tepung ubi                                                **asal 20g
- 50g tepung kastard                                           **asal 10g
- 50g tepung jagung                                             **asal 10g
- 4sdb minyak masak                                           **asal 1sdb
- 5sdb gula pasir                                                  **asal 1sdb
- secubit garam                                                    **asal x guna
- 4biji telur A                                                       **asal 1biji telur                         
- 200ml susu cair                                                 **asal 40ml
- 750ml air biasa                                                  **asal 150ml
- sedikit esen
- pewarna

cara cara
- campurkan semua bahan dlm bowl...gunakan whisk....kacau hingga larut...tapiskan...blh dadarkan dlm kuali non stick...
- x perlu oles minyak....sbb kuali dah non stick...mmg x melekat
- dah siap...sejukkan

cara melipat
- fresh cream di pukul kaku
- isi durian secukup nya
- ltkkan fresh cream atas kulit...ltk isi durian...tutup semula ngan cream...baru lipat
-ENAK DIMAKAN SEJUK




amacam....dah tgk resepi kan.....ada sama cam mak2 kita wat lempeng x....kalo sama...jgn try resepi ni...nanti jd lempeng lak....@_@

setakat sy buat crepe ni....hampir 98% customer repeat ode.....Alhamdulillah....semoga makin murah rezeki kak eyna...atas perkongsian resepi crepe ni




SEBARANG TEMPAHAN CREPE ATAU KEK..BLH SMS KE NO 012-2333574.....SMS SAHAJA