kali ni kita wat kek best lagik...kek ni sy sendiri nama kan HEAVE CHOC CAKE..eehhehehehhe
nape nama nya gitu....sbb kek ni spesel...tp x tau a kot2 sblm ni dah ada org wat kek ni....
kombinasi kek choc moist ngan mousse hitam...perghhh..mmg heaven tau
kek2 ni sume org tempah...kbtulan lak sorang tu utk somi...sorang lg untuk adik dia...tp kbtulan nama umi...heheheh....
nnti kita skodeng resepi bes kek ni...jgn pening lak tgk resepinya...nmpk je panjang...tp kejap je wat ni
jom tgk resepi....
adaptasi daripada kek choc moist & mousse utk kek indulgent
- 2cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 1sdt soda bikarbonat
**ayak bahan diatas
- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1 3/4cwn ssu segar choc @ ssu cair
- 1cwn minyak masak
**masak sume bahan atas api slow hingga larut
- 3 biji telur A
- 1sdt esen vanila
cara cara
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen
- masukkan bahan yg dimasak...kacau sebati
- masukkan tepung yg diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- ttup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
- kukus atau bakar sejam atau hingga masak dgn api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping
topping
- 100ml ssu cair
- 300g choc masakan
- 1sdb butter
- 2sdb serbuk koko
cara cara
- panaskan ssu hingga mendidih tepi
- masukkan choc masakan yg dah dicincang...kacau hingga cair
- masukkan serbuk koko & butter...kacau sebati
- tuang atas kek
mousse
- 2biji kuning telur
- 2biji putih telur
- 50g gula kastor
- 1cwn whipping cream non diary
- 1 1/2sdb gelatin
- 50ml air
- 1sdt esen
- 200g choc masakan
cara cara
- dlm bekas kering...pukul putih telur berbuih...masukkan gula....mix laju hingga kental bertanduk..ketepikan
- dlm bekas lain...mix kental wc...ketepikan
- kembangkan gelatin dlm air....
- double boilkan gelatin yg dah kembang hingga cair...ketepikan
- d/boilkan choc masakan hingga cair...masukkan kuning telur yg dah digodek ngan whisk
- masukkan gelatin cair...kacau sebati...alih kan dari dapur
- campurkan putih telur (meringue) & fresh cream kedalam adunan choc...kacau sebati...
- biarkan 15min dlm peti sejuk sblm dilayer pada kek
cara cara layer kek
- potong kek kepada 3 bahagian
- pipekan mousse & ltk kan lapisan kek...
- ulang langkah ...(kek...mousse...kek..mousse...kek)
- sapu rata mousse atas & keliling kek
- biarkan sejuk dlm peti sekejap
- keluarkan...siram ganache
resepi toping tu sy wat sendiri tau...try a...best
ni pinjam pic customer...heheh...nk nunjukkan isi dalam kek ni...gini le layernya...try a korangg