Thursday, 5 April 2012

heaven choc cake


kali ni kita wat kek best lagik...kek ni sy sendiri nama kan HEAVE CHOC CAKE..eehhehehehhe

nape nama nya gitu....sbb kek ni spesel...tp x tau a kot2 sblm ni dah ada org wat kek ni....

kombinasi kek choc moist ngan mousse hitam...perghhh..mmg heaven tau


kek2 ni sume org tempah...kbtulan lak sorang tu utk somi...sorang lg untuk adik dia...tp kbtulan nama umi...heheheh....

nnti kita skodeng resepi bes kek ni...jgn pening lak tgk resepinya...nmpk je panjang...tp kejap je wat ni




jom tgk resepi....

adaptasi daripada kek choc moist & mousse utk kek indulgent

- 2cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 1sdt soda bikarbonat

**ayak bahan diatas


- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1 3/4cwn ssu segar choc @ ssu cair

- 1cwn minyak masak

**masak sume bahan atas api slow hingga larut

- 3 biji telur A
- 1sdt esen vanila



cara cara
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen
- masukkan bahan yg dimasak...kacau sebati
- masukkan tepung yg diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- ttup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
- kukus atau bakar sejam atau hingga masak dgn api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping


topping
- 100ml ssu cair
- 300g choc masakan
- 1sdb butter
- 2sdb serbuk koko

cara cara
- panaskan ssu hingga mendidih tepi
- masukkan choc masakan yg dah dicincang...kacau hingga cair
- masukkan serbuk koko & butter...kacau sebati
- tuang atas kek


mousse
- 2biji kuning telur
- 2biji putih telur
- 50g gula kastor
- 1cwn whipping cream non diary
- 1 1/2sdb gelatin
- 50ml air
- 1sdt esen 
- 200g choc masakan

cara cara 

- dlm bekas kering...pukul putih telur berbuih...masukkan gula....mix laju hingga kental bertanduk..ketepikan
- dlm bekas lain...mix kental wc...ketepikan
- kembangkan gelatin dlm air....
- double boilkan gelatin yg dah kembang hingga cair...ketepikan
- d/boilkan choc masakan hingga cair...masukkan kuning telur yg dah digodek ngan whisk
- masukkan gelatin cair...kacau sebati...alih kan dari dapur
- campurkan putih telur (meringue) & fresh cream kedalam adunan choc...kacau sebati...
- biarkan 15min dlm peti sejuk sblm dilayer pada kek


cara cara layer kek
- potong kek kepada 3 bahagian
- pipekan mousse & ltk kan lapisan kek...
- ulang langkah ...(kek...mousse...kek..mousse...kek)
- sapu rata mousse atas & keliling kek
- biarkan sejuk dlm peti sekejap
- keluarkan...siram ganache



resepi toping tu sy wat sendiri tau...try a...best



ni pinjam pic customer...heheh...nk nunjukkan isi dalam kek ni...gini le layernya...try a korangg




rainbow cake


assalamualaikum kawan2 sume....

dah lama x ada entry baru...mahap sesangat...x sempat nk berentri...bukan apa...sy kena jenguk fan page tu hari2....

kat sini lak kna ada masa yg betul2 ngam....baru blh jenguk...hehehhe....

tapeee...tapee...kali ni kita kua ngan kek cung yg besh...hehehhe


rainbow cake....utk wat kek ni...sy skodeng blog kak jue yg best...kak jue....korang klik kat situ...

pas tu ada gak tengok fb hkak puteri manja yg baik ati & frenly.....

hehhehe..tens to booth of you sista...


kek2 yg kena bakar satu2 & biarkan sejuk atas redai sblm lapiskan ngan cream...nak membako kek ni satu hal...sbb sy cuma ada sebiji loyang saiz 7"...hukhukhuk

nk cepat kan keje...sy potong siap2 kertas minyak sebanyak 6 keping...ltk kertas minyak..tuang adunan...kertas tu mesti tinggi sket...senang kita nk tarik kua nnti

dah masak...pegang je kertas tu...angkat kek tu...ltk kertas lain...tuang & bako lg kek nya...wat le sampai siap...hkhkhuk...bercinta woooo

resepi korang blh tgk sini...

~ skodeng fb kak puteri manja ngan blog kak jue

resepi dari kak puteri manja

-3 1/2 cwn tepung gandum (resepi asal 3cwn)
-4 sdt baking powder
-1 cwn (180g) butter
-2 cwn gula kastor
-5 biji putih telur gred A suhu bilik
-2 sdt esen vanila
-1 ½ cwn ssu segar suhu bilik

- pewarna & perisa ikut suka


CARA2NYA

1. ayak tepung & baking powder

2. griss loyang..sy wat saiz 7"...alas baking paper

3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu2...pukul lagi hingga adunan pekat

4. masukkan tepung selang seli ngan ssu segar...gaul ngan spatula...adunan biar rata sebati

5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...sy cuma sendukkan ngan spatula utk satu warna 

6. pastu letak pewarna atau perisa ikut suka korang

7. masukkan satu2 adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi warna lain lak

suhu 170 atau ikut oven memasing...15-20min

8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco ngan cream



utk cream korang blh pilih nk guna cream ciz atau cream apa je....sy guna fresh cream sbb customer nk fresh cream

pastu pepandai la korang nk deco cane....kek sy ni naked sbb customer nk gini...hehehhe