assalamualaikum kawan2 sume....
dah lama x ada entry baru...mahap sesangat...x sempat nk berentri...bukan apa...sy kena jenguk fan page tu hari2....
kat sini lak kna ada masa yg betul2 ngam....baru blh jenguk...hehehhe....
tapeee...tapee...kali ni kita kua ngan kek cung yg besh...hehehhe
rainbow cake....utk wat kek ni...sy skodeng blog kak jue yg best...kak jue....korang klik kat situ...
pas tu ada gak tengok fb hkak puteri manja yg baik ati & frenly.....
hehhehe..tens to booth of you sista...
kek2 yg kena bakar satu2 & biarkan sejuk atas redai sblm lapiskan ngan cream...nak membako kek ni satu hal...sbb sy cuma ada sebiji loyang saiz 7"...hukhukhuk
nk cepat kan keje...sy potong siap2 kertas minyak sebanyak 6 keping...ltk kertas minyak..tuang adunan...kertas tu mesti tinggi sket...senang kita nk tarik kua nnti
dah masak...pegang je kertas tu...angkat kek tu...ltk kertas lain...tuang & bako lg kek nya...wat le sampai siap...hkhkhuk...bercinta woooo
resepi korang blh tgk sini...
~ skodeng fb kak puteri manja ngan blog kak jue
resepi dari kak puteri manja
-3 1/2 cwn tepung gandum (resepi asal 3cwn)
-4 sdt baking powder
-1 cwn (180g) butter
-2 cwn gula kastor
-5 biji putih telur gred A suhu bilik
-2 sdt esen vanila
-1 ½ cwn ssu segar suhu bilik
- pewarna & perisa ikut suka
CARA2NYA
1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..sy wat saiz 7"...alas baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu2...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan ssu segar...gaul ngan spatula...adunan biar rata sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...sy cuma sendukkan ngan spatula utk satu warna
6. pastu letak pewarna atau perisa ikut suka korang
7. masukkan satu2 adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi warna lain lak
suhu 170 atau ikut oven memasing...15-20min
8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco ngan cream
utk cream korang blh pilih nk guna cream ciz atau cream apa je....sy guna fresh cream sbb customer nk fresh cream
pastu pepandai la korang nk deco cane....kek sy ni naked sbb customer nk gini...hehehhe
wahh sedapnya. kaler rainbow tu menarik. tp byknya step utk buat kek ni. terus takut nk buat. huhu..
ReplyDeletechic na...insyaAllah sedap sbb kek ni guna putih telur je...rasa nya lain..lembut2 gitu
ReplyDeletex banyak step...tgk resepi je pening...try la
kak.. boleh bagi cara nak buat fresh cream x? jenuh dah mencuba.. tapi,, saya nak cuba jugak.. cantik sangat kek akak.
ReplyDeletezaha beli fc brand apa...ada tulis non dairy x....
ReplyDeletex susah nk buat fc...just mixer je fc tu smpai kental...blh lepa pada kek
fc tu pastikan dah cair sepenuhnya...& dlm keadaan sejuk...kalo sblm tu beku kat tmpt beku...kua kan semalaman...ltk peti bawah...biakan nyah beku....
akk ada video tu...nnti akk upload ye
kak,kek ni bakar satu2,kan.nak kena griskan ke loyang tiap kali bakar adunan
ReplyDeleteassalam akak,sy ni bab bakery mmg zero.byk kali post soalan kat fb pun xdpt gak jawapan dr tuan resepinye.nak tau sgt2,yg tgh2 tu isi ape?same bancuhan dgn deco tu ker.ada resepi lain ke dr cream cheese untuk yg di tengah tu.dan fresh cream tu macam mana?wc cream ker?
ReplyDeleteathirah....ye...akk bakar satu...akk x griss loyang...tp akk ltk baking paper....pastu dah siap kek tu...akk angkat je la baking paper tu...pastu ganti yg lain
ReplyDeletehamba Allah
ReplyDeleteblh wat gini utk cream tgh2 tu
250g cream ciz
50g butter
50g gula icing
**beat semua smpai cantik gebu
masukkan 100ml fresh cream cair...beat lagi smpai kembang kental & cantik utk dilepa...blh guna utk deco skali
Kisah rainbow cake sy.....:)
ReplyDeleteAssalamualaikum tuan blog and owner Jom Masak page.Maaf menyemakkan blog akak,tp sekadar nak cerita pengalaman bergelut dgn rainbow cake dan keranah anak2.
September lalu anak saya teringin sgt nak potong kek birthday di sekolah tadika dia.pilihannya cake princess dan deco istana.nak tempah di kedai kek , tak berkemampuan plak kalau sebijik kek RM30-40,so bincang dgn anak sy buatkan rainbow kek deco istana saja.
Sehari sebelum birthday,pukul 3ptg sy start membancuh adunan, nak bakar satu2 pula,kan.Sampai pukul 7malam baru selesai pasal byk selingan dengan keranah anak2,samapai anak sy yg berusia 8bulan yg dalam walker pegang seluar sy x lepas,sy biarkan aje utk siapkan 2 bancuhan terakhir.Malam tidurkan anak2,sy bergelut plak dengan whipping cream utk deco.Cadangan deco malam tu,simpan esok blh bawak terus.Cramp kaki berdiri nak mix whipping cream jadi kental.sy ikut cara dalam utube,letak bekas berisi wc kedlm bekas yg ada ais batu pastu mix.Mula2 elok aje kental masa sy layer satu2,lama2 wc sy makin cair.sy terus sumbat dlm petiais semua,sambung esok plak , pasal mata dah berat dh lepas midnight.
Esok pepagi sy kuarkan wc yg berbaki,deco istana , kejutkan anak sy tuk siap ke sekolah.Tunjuk pada dia pastu x sempat deco pelangi sumbat blk dlm petiais sbb istana sy dah mula mencair.Sebabkan kek sy mencair sesaja, mula la komen2 bertalu2 yg buat sy pun cair sama.Yelah sy mmg xpandai.Dalam masa sy dan deco sy mencair sy fikir nak beli kek siap aje pagi tu gantikan tp sy ketepikan komen2 pakar2 tu sy siapkan pelangi ats kek,sbb sy fikir buruk macam mana pun deco tu anak sy tetap tersenyum gembira masa sy tunjuk pada dia,walaupun pintu istana kek dia mencair jadi pintu roboh.
Bungkus dlm kotak terus bawak sekolah.Alhamdulillah juga pagi tu hujan,cuaca sejuk.Rasanya kalau panas lagi teruk kek sy mencair.Dan alhamdulillah juga walaupun mencair,tp tetap sedap , x muak .Cikgu anak sy pun kata biasa kalau kek yg mak bapak lain bwk bebudak x makan,tp kek ni bebudak makan bertambah2.Dan paling penting anak sy seronok dpt kongsi kek istana dia dengan kawan2.
Saya berterima kasih bebyk sgt pada akak dan respek sesgt pada akak sbb x lokek ilmu,sudi berkongsi kepakaran akak.Akak mmg pandai mendeco , dan sy anggap akak ibarat cikgu masak maya sy.Terima Kasih byk2
alahaiii....sungguh tragis....apa pun...rasanya kamu salah guna whipping cream tu....kat album Jom masak...album info & tips...ada perbezaan antara whipping cream ngan whipping cream non dairy.....
ReplyDeletekalo yg non dairy tu...nama glemer nya fc...yg tu makin kita pukul...mmg akan makin kental...x kan cair....lepa & deco pada kek pun syokk je...dah siap deco...pun x kan cair
unless...kamu guna whipping cream...yg ni dah la tawar...makin di pukul...makin cair...x leh wat apa dah....dlm Jom Masak gak ada video tunjuk cara pukul fresh cream tu....try tgk
btw..f.c ni dah manis...x perlu ltk pape....pastu mmg x jual kat pasaraya...ada kat bakery je
wc lak...ada kat pasaraya...senang didapati
Saya beli di bakery wc non dairy punye,jenamanye x ingat.Ingat nak snap pic kotak masa mix xkental2,tp dah gelap diurung semut.Mmg manis dan sedap cuma tak pandai dan tangan mmg xmenjadi kot
ReplyDeletejenama mauri.
Deleteowh...ptt nya kalo non dairy...dia x kan cair...makin lama beat...makin kental cam simen
ReplyDeletemasa nk beat pulak...fc tu wajib dlm keadaan sejuk....andai kata sblm tu kat tmpt beku....nyah beku kan dia kat peti bawah...contoh esok nk guna....mlm ni ltk kat bawah....esok dah cair & blh beat...x blh cair kan kat luar peti
kalo bia suhu bilik hingga cair & beat...mmg x kental la fc tu...rosak lg ada
lagi satu...nak beat kna guna high speed
owh cam gitu cairkannye.situ le silapnye kot,heheheehh.
ReplyDeletenape...nk cair kan tu wat cane...bia suhu bilik ye...pastu beat ye....kalo fc tu x sejuk...mmg x jd le...pastu bnda ni kalo blm buka & bia lama2 kat luar bilik...pun blh rosak
ReplyDeleteiye,pakai suhu bilik
ReplyDelete