salam sume....
kali ni saya nak share cara daging goreng yang menjadi peberet kami sefamily...dari dulu...kini & selamanya...ewaaahhh.....hehehheheh
bunyi je daging goreng...tp macam2 versi kan...even sama negeri....tp tentu berlainan cara masak daging goreng...apatah lagi berlainan negeri....
daging goreng sy ni nampak je sama cam daging goreng kunyit yang lain...tp tentu2 sekali lain sangat...sbb ni cara mak saya goreng daging...ternyata superb....mmg sedap sangat....sampaikan ipar2 yg masuk dlm kuaga saya...dah terikut2 ketagih daging goreng cara mak saya ni
yg ni sy x ltk kunyit atau apa apa
daging goreng ni gak dah jadi menu tradisi family kami utk dimakan bersama nasi putih as a breakfast di pagi raya....x kira la raya haji atau raya puasa....ipar2 pun dah terikut2....termasuk la somi tercinta saya....hahahhahah.....even raya umah mak dia....tetap nak kna wat gak daging goreng ni...untuk dimakan dipagi raya....hehehheh
punya la hebat penangan daging goreng cara mak saya wat ni.....tak kering...lembut...x basah sangat....pendek kata cukup rasa la....
pernah sekali saya goreng daging ni kat umh MIL...kak ipar saya komen...'za..daging goreng ko x cukup kering a".....hehehhe...saya sengih je...upanya cara dorang.....dorang rebus daging...potong nipis2...baru goreng....patut la dia cakap sy wat x cukup kering...hihihiihi........itu citarasa dorang
kali ke2 saya wat daging ni umh MIL....aikkk...kejap je dah lesap...wat tu masa raya puasa thn lepas..(2010)...hehehheh...dlm hati....dorang dah blh terima kot...sy goreng sikit je la...sbb utk somi & saya...sbb ingat kan dorang masih x boleh terima cara saya wat tu...sib baik saya sempat simpan sikit utk saya...hahahhaha
ok la...meh kite view tgk resepi nya...senang & sedap
BAHAN A
- potong daging ikut suka....
- 1ulas bawang merah kecik...dimayang
- 2cm halia...dimayang
- 1 keping asam gelugur
- 1cwn air
BAHAN B
- 10 ulas bawang merah kecik dimayang...(sy suka bawang banyak)
- 3 ulas bawang putih dimayang
BAHAN C
- 2biji cili besar merah atau ijau dipotong serong**
- 1 biji bawang holland dipotong bulat**
- kacang panjang...potong ikut suka**
**bahan2 ni saya jarang letak...kalo ada blh je..x de pun x pe
CARA CARA
- masukkan bahan A kedalam kuali...masukkan air....buka api sedang...biarkan hingga air hampir kering....
- air hampir kering...masukkan garam...kacau rata hingga garam hancur...(sy gunakan aji no moto skali)
- masukkan minyak masak...(time ni...air dlm kuali tu masih ada sikit)...kacau je hingga air kering....kacau lagi...kiranya biarkan daging bersama2 minyak tu....
- jika nk guna kunyit...time ni boleh la dimasukkan kunyit...kacau lagi...baru masukkan bahan B.....kacau lagi hingga daging agak kering...
- masukkan bahan C.....kacau hinggan bahan C masak....
blh serve ikut selera....sedap tau daging goreng cenggini
** - tips utk lembutkan daging....time rebus tu...masukkan setengah sesudu teh soda bikarbonat
- jgn masukkan garam terlalu awal sebelum daging lembut...kalo x...sampai sudah daging akan keras
- time nk pilih daging...cuba picit sket tepi daging tu...kalo terpenyek...maknanya lembut la
- daging lembut akan warna merah gelap...x semestinya batang pinang je lembut...part lain masih ada yg lembut