video

Loading...

Tuesday, 2 August 2011

cara cara buat meringue ( adunan putih telur yg kental )

kalo 1st time nak berkenalan dengan dunia baking cam saya ni...mesti tertanya tanya apa benda la meringue tu....saya cite guna bahasa pasar je la ye...senang sket kita nak faham

lagipun saya ni bukannya pandai sangat bab2 membaking ni...ijau lagi....tapi faham le sikit sikit apa tu meringue....bila nak gunakan nya...kenapa mesti ada meringue..nak cite detail pun, saya ni x berguru ngan mana mana sifu, tak attend mana mana kelas baking pun...

kita share je la apa info yg kita tau kan...mana la tau berguna untuk org lain, dapat gak pahala kan..


ni 2nd step dah sebenarnya....yg 1st tu...kna asingkan kuning telur daripada putih telur...part ni harus berhati hati....kuning telur tidak boleh sama skali bercampur dalam putih telur....tapi kalo dalam proses nak asingkan tu...termasuk setitik dua...jangan risau....cuma sendukkan keluar....pasti kan kuning dah x ada.....

bekas untuk putih telur lak wajib kering dari titisan air & juga x berminyak...sama jugak ngan mixer...jadi...nak senang kan keje...sebelum wat apa2 step kek tu yg gunakan mixer...dan perlu ada meringue dalam resepi tu....saya cadangkan...watkan dulu meringue.....

dah siap baru mula step lain....time tu mixer tak payah susah2 nak basuh dah

untuk pic atas tu saya dah campurkan putih telur bersama 1/2 sdt Cream of Tar Tar....tp ctt tu tak wajib ada dalam proses nak wat meringue ni.....x ada benda tu pun...meringue tetap akan jadi.....tp dah saya ada benda tu...saya masukkan je la....

CTT ni sejenis serbuk putih...benda ni sama je rupa parasnya dengan baking powder...cuma di bekas ada tulis cream of tar tar


dah masukkan CTT, mixer putih telur dengan speed biasa sampai berbuih cam pic atas ni....masukkan gula


time ni baru guna high speed...kejap je putih telur akan kental....bertanduk...soft peak...pendek kata tak sampai 5min dah jadi meringue....

nak tau benda tu dah menjadi ke tak, cuba terbalikkan bekas adunan tu, adunan tu langsung x bergerak atau tumpah....haaaaa...kalo dah cam tu....memang kompem dah jadi

biasa meringue ni digunakan untuk ringan kan tekstur kek....contoh untuk buat kek span/chiffon atau kek keju...memang adunan kek akan gunakan meringue ni

dan kek paling glemer sekarang ni apa lagi....kek karamel la...hehehehheh...rahsia adunan kek tu boleh float atas karamel yg blm masak tu...ni le benda nya...MERINGUE.....cantik meringue yg terhasil....pas tu time kaup balik tu pandai wat....adunan kek x kan tercampur ngan adunan karamel cair tu


ni tips untuk kekalkan udara dlm meringue tu....biasa dorang pelik..meringue dah jd..tp nape kek bantat....ce tgk sini...ada x salah apa2 yg korang wat....

  • meringue ni pulak ada cara nk bagi udara kat dalam tu kekal & kek akan jadi ringan....time nk kaup balik adunan meringue dengan adunan tepung....wat 1/2 adunan meringue dulu...time ni boleh kaup balik kasar2 pun untuk sebatikan adunan....


  • dah cantik...masukkan 1/2 adunan lagi...time dah kna slow2 je...takut udara yg ada hilang...nanti sia2 je kita dok mix wat meringue....kek dah jadi berat...nanti mula la pelik...nape kek bantat...sedangkan meringue dah sempurna


  • lagi 1, time nak masukkan pewarna dlm adunan tu...jgn kacau kasar2.....nanti meringue ilang udara....pun kek boleh bantat.....so adunan kek yg ada meringue ni memang sensitif...jgn pelik lak lepas tu kalo kek bantat...sebab kita dah over beat time nk ratakan pewarna tu

so...cane...dah faham kan....kalo masih blur x pe....tanya je...insyaAllah saya jawab...ewaaahhh....cam le pakar sangat...ekekekekke




9 comments:

  1. Besar pahala u sudi share....Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....insyaAllah apa yg tau...blh la kita sama2 share

      Delete
  2. mekasih....x de mende pun...setakat share info yg tau....harap dpt membantu...:)...yhx follow blog sy yg ntah apa2 ni....hihii

    ReplyDelete
  3. salam miza....kalu nk wat tiramisu u tau tak?
    dlm my resepi ada guna whipping cream n crean cheese....so cam ner nk wat dia jd cam meringue? sblm nie sy wat tak jd la..dia jd cair jer...harap miza dapat membantu.....TQ

    ReplyDelete
  4. brown to dark hair

    wslm....

    utk tiramisu tu....u g kat page Jom masak....pic profile ciz tart...dlm album kat sana...ada cara nk wat tiramisu tu

    ReplyDelete
  5. nak share semua masakan dan kueh mueh....nampak semua sdp2...tpi blm cuba buat lgi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try a cthusna....ada masa blh test2 resepi

      Delete
  6. akak..kaub balik tue apa..??kurang jelas la..

    ReplyDelete
  7. sori lmbt reply....akk x leh nk log in blog

    kaup balik tu cam utk ratakan adunan...bukan gaul sekata...tp kna kaup kan adunan tu....cam kita sendukkan nasi...guna senduk besar atau spatula

    ReplyDelete