video

Loading...

Friday, 7 October 2011

kek span vanilla


salam sume...kali ni nk share pasal wat kek span vanilla.....kisahnya kek ni sy nk beli tepung instant je....tp fikir2 balik...wat je la sendiri....alter dari resepi kek span cklat.....


sebab nk wat kek hari lahit kak long 7 oct....nak wat kek besar...oven x besar...hihihi...sudahnya kna wat dua biji kek...satu kan je la cm ni.....

saya pun wat la kek span coklat & kek span vanilla....kek span coklat dapat resepi dari kawan fb...lupa dah sapa nama....kek span vanila lak...sy alter resepi sendiri....tp kan...kek ni lebih sedap & lembut dari kek span coklat...lembab sket....pas tu kan...adunan sama...telur gred sama..tp kek span vanila ni naik tinggi dari kek span cklat tu.....

pada hal loyang sama...telur gred sama...sukatan sama...nape ek....ke sbb ada yg terlebih mix....apa pun...ek span vanila ni saya rekemen pada sapa yg nak try wat tu



ni le rupanya kek vanila yg dah siap & di terbalikkan.....cantik je tekstur nya


dah siap di bakar 40 min...suhu 160 darjah celcius.....agak garing kat atas....maklum la...oven otai saya tu..cam dah x sihat....api sini dah garing...sana biasa2 je....hihii.....

kek ni sy wat malam....esok nya masa nk deco...kek ni lagi lembut & lembab sket....permukaan nya dah x garing cam pic baru masak ni....sedap sungguh




yang ni lak dah di potong...untuk melayer....cara potong kek ni pun saya guna benang je....lupa nak snap pic cara saya potong guna benang

x pe...sy try jelas kan cara2 potong guna benang...kot2 korang leh bayangkan....wat cenggini ye

  • - lilitkan benang pada keliling kek....ikut tahap tebal mana korang nk jd kan kek tu
  • - pastikan kedua2 hujung benang tu bertemu & dapat dipegang
  • - pelan2 korang tarik kedua2 hujung benang tu...tarik ke arah korang tau......tarik je smpai putus kek tu....
  • - jelas x....kalo x jelas...nnti korang try praktikkan...musti faham



jom tengok resepi kek span vanilla ni....



loyang 8x8x3....adunan ni dapat 1kg kek


- 2sdb besar ssu tepung
- 120ml air suam
**bancuh ssu ngan air suam

- 6 biji telur (asingkan kuning & putih)
- 195g tepung naik sendiri *
- 1sdt baking powder *
- 1sdt soda bikarbonat *
(ayak bahan bertanda)

- 1sdt ovalette
- 150g gula kastor
- 1sdt esen vanila
- 90ml minyak masak / jagung


BAHAN B

- 6 biji putih telur
- 95g gula kastor
- 3/4sdt cream of tar tar


CARA CARA

- mix bahan B dalam mangkuk yg kering hingga bertanduk (soft peak)..klik disini untuk cara2 wat meringue
- dlm mangkuk lain...mix kan kuning telur, ovalette, gula kastor, esen vanilla hingga kembang putih
- masukkan ssu, minyak masak, tepung sikit2....mix lagi
- amik 1/2 adunan bahan B...kaup balik ngan senduk sebati
- habiskan semua lebihan bahan B....kaup balik perlahan hingga sebati

- tuang dlm loyang yg dah dialas dasarnya ngan baking paper...loyang tak perlu di gris
- bakar suhu 160-170..selama 40min atau hingga masak

- dah masak...terbalikkan atas redai...jika kek susah nk kua...sisipkan pisau...
- sejukkan kek sebelum dihias




5 comments:

  1. Bhan lain tok mgantikan cream tar tar da x...lau ada apa yer..

    ReplyDelete
  2. ada kata bleh ganti dgn cuka ...

    ReplyDelete
  3. salam ..kek yg dah siap dalam gambar ni size brape ye xmungkin size 8' kot sb nampak panjang...tapi apa2 pun kek nampak cantiklah...izin cuba resepi ye..tq

    ReplyDelete