sedapnyeeeeee....perkataan paling best...hihiiih....tersangat la sukanya sy ngan benda ni....dulu masa kecik2...sek ren...sy, adik2 & kawan....g kutip kulat sisir ni...kami bawa plastik...ikut org dewasa g cari benda ni....
dapat berplastik2...sedapnya...balik umh...mak siangkan...buang kaki nya...rendam dulu...nk bg ilang bau kayu.....mana yg x abis nk di masak ari tu....mak sy jemur smpai kering....simpan
menu kat umh kg time tu dua menu je kalo guna kulat ni....goreng pedas+telur ngan masak lemak....dua2 saya suka
tapi paling suka....tumis pedas + telur....adeeii...meleleh lah pulak...huhhuu...ni kiriman mak dari kg...dia kirim yg dah kering....jd sy rendam dulu bg kembang...biar segala pasir mendap kat bawah....baru blh masak....sedappppp
jom tgk resepi
cendawan kukur / kulat sisir
- cendawan secukupnya...jika cendawan kering yg dijemur...rendam dulu bagi kembang...dibersihkan & ditumbuk manja je
- 4ulas bawang merah'
- 2 ulas bawang putih
- cili padi ikut suka pedas
- garam
- sesudu besar bilis
**tumbuk sume bahan
- 2biji telur
cara cara
- tumiskan bahan tumbuk...masukkan cendawan...goreng hingga masak.....pecahkan telur...kacau rata...
- boleh dihidangkan
(gmbr dari tenet)
ni le rupa kehidupan sebenar kulat sisir ni....paling banyak kat batang pokok getah mati....asal hujan je...banyak le naik kulat sisir ni...sekarang kan musim hujan...apa lagi...mmg banyak a benda ni
(gmbr dari tenet)
yg ni lak dah kering...blh simpan lama ni....tp kna betul2 kering....kalo beli kat kedai yg kering ni..adehh...mmg x sanggup nk beli...secoet je....dah le hancur2 je...
No comments:
Post a Comment