Wednesday 14 November 2012

DURIAN CREPE new resepi


assalamualaikum semua

kali ni psl crepe lagi...heheh...berhantu sungguh benda ni tau....bnyk spekulasi tentang penggunaan tepung utk buat kulit..

ramai mencemuh org yg gunakan tepung gandum....katanya..." resepi guna tepung gandum x sedap....cam lempeng"

kikiki...sy nak ketawa.....dia dah rasa ke belum senor nya.....ke ikut org cakap je


jgn gitu...kalo blm rasa...jgn kutuk resepi org...x baik tau....crepe ni mmg dah bertahun diciptakan.....dgr cite gunakan 7jenis tepung....ada jugak cakap 5jenis tepung...

sekarang dah jd fenomena baru kat fb sbb kawan ku kak EYNA yg mulakan semula....seawal keluar nya crepe bertahun dulu...x de glemer cam sekarang...sbb dulu x ada fb....sekarang ada fb....buat apa pun....seme jd ikutan....kejap je dah jd 'BERHANTU'.....





pada yg kata resepi guna tepung gandum ni rasa lempeng...nak tanya sket.....lempeng yg kita dok cicah smbal bilis tu, yg resepi mak2 kita buat tu ada ltk benda1 ni x....' susu cair, telur, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard'........kalo ada ltk skali dlm buat lempeng tu....mmg sah crepe ni rasa lempeng

tp sy gerenti x ltk seme tu kannnnnn....jd...jgn berkata2 sblm mencuba....apa pun meh kita tgk resepi baru yg kak EYNA alter ni....resepi ni lebih lembut, kenyal, crepe x mudah koyak.....DAN YG PENTING....X RASA LEMPENG.....

RESEPI ASAL : EYNA HANEYNA
resepi ni sy dah gandakan untuk 5adunan & blh dapat kan 50-55 keping kulit crepe

 - 100g  tepung gandum                                       **asal 20g
- 100g tepung ubi                                                **asal 20g
- 50g tepung kastard                                           **asal 10g
- 50g tepung jagung                                             **asal 10g
- 4sdb minyak masak                                           **asal 1sdb
- 5sdb gula pasir                                                  **asal 1sdb
- secubit garam                                                    **asal x guna
- 4biji telur A                                                       **asal 1biji telur                         
- 200ml susu cair                                                 **asal 40ml
- 750ml air biasa                                                  **asal 150ml
- sedikit esen
- pewarna

cara cara
- campurkan semua bahan dlm bowl...gunakan whisk....kacau hingga larut...tapiskan...blh dadarkan dlm kuali non stick...
- x perlu oles minyak....sbb kuali dah non stick...mmg x melekat
- dah siap...sejukkan

cara melipat
- fresh cream di pukul kaku
- isi durian secukup nya
- ltkkan fresh cream atas kulit...ltk isi durian...tutup semula ngan cream...baru lipat
-ENAK DIMAKAN SEJUK




amacam....dah tgk resepi kan.....ada sama cam mak2 kita wat lempeng x....kalo sama...jgn try resepi ni...nanti jd lempeng lak....@_@

setakat sy buat crepe ni....hampir 98% customer repeat ode.....Alhamdulillah....semoga makin murah rezeki kak eyna...atas perkongsian resepi crepe ni




SEBARANG TEMPAHAN CREPE ATAU KEK..BLH SMS KE NO 012-2333574.....SMS SAHAJA

24 comments:

  1. salam Kak heee betul kata akk tu....saya pun kalau buat crepe guna tepung gandum juga...x ad pun rasa mcm lempeng....harum baunnya letak asen vanilla....betul crepe ni sebenarnya dah lama...populer crepe manggo time tukannn...

    ReplyDelete
  2. salam miza..kak reen sokong 100% apa yg miza cakap.. jangan mencemuh jika orang menguna tepung gandum dalam aduanan Dc ini..cuba dulu ..baru tahu kan.alhamduliah ..kak reen pun guna resepi yang eyna kongsikan ..alhamduliah menjadi .. tidak rasa macam kita mkn lempeng..apa2 cuba dulu ..:)jangan dok kata .. hak ini x sedap hak yang itu sedap pasal dia p class.. ermmm

    ReplyDelete
  3. wsalam sheila

    tu la psl...x de pun rasa cam lempeng...kan...crepe ni dah betahun dicipta...cuma time lahir dia tu fb x ada..mungkin cuma ada blogger....tp x glemer sgt.....

    tp bila ada fb ni...ada je apa2 org mulakan....mmg akan jd ikutan la

    ReplyDelete
  4. wsalam kak reen

    kan kak....mana ada rasa lempeng...langsung x ada...kulit nya nipis....tenggelam ngan rasa cream...nipis..lembut...kenyal.....kalo la rasa lempeng cam tu...adeii..x tau nk cakap apa

    yg aneh nya bila ada org lain ejas resepi kek...x de pun sapa nk pertikai kan rasa cam apa...bila crepe ni...mcm2 cite kua....

    bak kata akk...sebab dia g kelas...jd mcm2 dia dok cemuh resepi crepe yg ada tepung gndum biasa ni

    ReplyDelete
  5. salam, jue pn ada rasa camtu gak. mula2 ok je tgk resepi tp dgr pulak kwn cerita katanya resepi crepe guna byk tepung. Musykil ni tp bila baca resepi k.miza tnyata btl la kan. so pasni blh la jue try buat. harap menjadi.. hehe

    ReplyDelete
  6. wsalam

    insyaAllah jue....akk dok berjualan crepe ngan resepi ni....x de masalah

    janji time masuk adunan tu jgn bnyk sgt...jgn nipis sgt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k.miza.. Jue nak share cerita. Semalam Jue try buat crepe ikut resepi akak, alhamdulillah menjadi. Kesabaran sy membuahkan hasil. Terima kasih ye nanti akak blh la tgk hasil yang sy buat kat blog http://www.jujueahmad.blogspot.com

      Delete
  7. Assalamu'alaikum. Kak tmpang tnya, yg susu cair tu condensed milk lam tin kan? Bukan fresh milk kan? Hehe takut tersilap beli je :-) thnks kak for d recipe.. Must try this one..smlm cuba version lain x brape mnjadi asik melekat jer...and i heard that crepe ni versi ori sebenarnya dikukus bkn direct msk atas api ye ke kak... So if recipe akak nie leh kukus x? Tks for sharing :-)

    ReplyDelete
  8. wsalam

    ain....kalo resepi tulis susu cair....maksud nya susu cair dlm tin tu...kalo tulis susu sehar...maksud nya yg jual kat pasaraya yg simpan dlm chiller tu...& susu cair kurang lemak berbanding susu cair

    untuk resepi ni....gunakan susu cair...bia rasa lemak nya

    psl resepi yg kna kukus tu akk x sure...x pernah dgr lak psl kna kukus tu....

    tp kalo ain nk try yg kukus tu ok je....kalo jd...war war kan la kat akk...blh akk try lak...hihihihi

    ReplyDelete
  9. Salam ...betul tu, saya pernah buat crepe guna tepung gandum gak, ambil resepi yang santan tu...ada sorng customer tanya guna tepung gandum ke tak..sy ckp guna..terus letak fon...:( hina sangat ke tepung gandum ni..apa2 pun terima kasih resepi miza ni

    ReplyDelete
  10. zania...try a...sedap tau mkn sejuk

    ReplyDelete
  11. wsalam saliza'

    adeiiii...sadis nya gitu...x baik nya dorang ni...blm rasa dah judge....sabo je

    ReplyDelete
  12. miza.. akak dh try resepi best sgt tq dear share resepi..

    ReplyDelete
  13. maksud orang2 yang ckp tu mungkin guna tepung gandum saja tak...depa tak tau sebenarnya ada beberapa jenis tepung lagi dicampur skali... :D :D

    ReplyDelete
  14. btul laa..baru2 ni ada org mempertikaikan...siap announce lg yg dorg xkan share resepi pd org sbbnye..dorg pergi kelas byr 3angka smp 4angka pun ada...pergi kelas or x terpulang pada masing2.btul x..mcm sy xpegi kelas pun cuma try je resepi mana2..4 jenis tepung ke 5 jenis ke..sy pun pkai tepung gandum alhamdulillah sambutan ok..ada yg pakai tepung hongkong...sy baru jmp tepung tu..arwah nenek sy buat mmg pakai tepung tu..1kg RM6.50 xsilap sy kat Bake With Yen..mak sy ckp mmg sedap..

    xpatut dorg ckp camtu..dorg ckp sapa resepi aslinya tepung gandum xtermasuk dlm list...siap war2 lg kat fb...yg pentingnya rasa tu..kek2 pun pakai tepung gandum juge..bkn pakai tepung mhl2 tu..t jual mhl org xnak beli pulak...huhuhu...

    mcm2 kan bila dah keluar fenomena doyan crepe ni...resepi awak share tu sy nak cuba...thnx..lebih kurang dgn resepi sy buat tp sy xcampur myk and air...ada jgk sy pakai santan..utk doyan crepe..utk oreo/milo sy pakai susu..blh gubah2 asalkan sodap!! ;)

    ReplyDelete
  15. I setuju dengan you kak. Banyak yang kondem pasal penggunaan tepung gandum ni.Lepastu siap nak gelak2 berlagak yg diaorang tu pegi class byr mahal2,xde guna lgsung tepung gandum.Mcm nk perlekehkan org yg guna t.gandum ni.tapi kecoh plak tu taknak bagitahu dia pakai tepung yg beribu2 jenis sgt tu.. Alahai, masing2 punya respi suka hati la kan. Janji benda tu menjadi dengan hasil tangan sendiri. You know what kak, I dah cuba guna respi kak & ada kakak kwn I guna respi yg sama mcm you, alhamdulillah, jualan I laris kak..tq...=)

    ReplyDelete
  16. Kak, semoga selalu murah rezeki dan diberkati hidup, terima kasih banyak2 kasik resepi ni, dah ramai yg repeat order, tq tq

    ReplyDelete
  17. Salam kak klu x ltk tpung ubi dye jd x?

    ReplyDelete
  18. slm...saye nak tanye, inti durian creepe ni klu x gune fresh cream tp gune cream yg org wat ice blended tu blh x???

    ReplyDelete
  19. utk cream tu akak pakai brand apa? fresh cream ngan whipping cream tu beza kan?sya guna whipping cream...tp rasa n bau x bpe best...bau susu lembu gitu....anchor

    ReplyDelete
  20. saya pernah g belaar buat crepe ni, sebenarnya senang je.memang boleh buat biz kalau rajin.
    apapun teringin juga cuba resepi akak ni..
    dah cuba nanti saya bg link. :-)
    thaks berkongsi kak ;-)
    jom follow http://www.duniavitaminresources.com

    ReplyDelete
  21. kak,kenapa kulitnya rasa keras apabila simpan peti sejuk hari ketiga

    ReplyDelete