Assalamualaikum....
jom cuci mata ngan kek2 eskrim ni....kalo cara sy...sy suka buat layer....dulu2 pestime nk buat kek eskrim...sy guna jenis isi sekerim nya kat tengah2....
tp lepas di fikir2 balik...bila time makan...cam makan eskrim je kot...sbb kek kat atas, bawah & tepi je...sah2 lapisan eskrim tu tebal.....
cam makan eskrim je...baik bli eskrim je & makan...x gitu...hikhik
bila di timbang balik...sy amik cara baru....iaitu layer eksrim .....
sama cam kita layer lapisan cream tu...cuma yg ni kita layer kan eskrim....
biasa sy akan buat 3 keping kek...bermaksud...dlm seketul kek tu ada lapisan....kek + eskrim + kek + eskrim + kek...
bila makan...baru la rasa eskrim kek....tak gitu...hikhik
menggiurkan x tgk lelehan cekelat ni...yummyyy....simpan beku pun cekelat tu x keras tau...
nak buat eskrim cake...wajib guna sponge cake atau chiffon cake....kalo kek lain gerenti keras kejung....tak caya....
try la wat guna resepi rvc ke...buttercake ke....nnti update kat saya tau....
cream pulak...wajib guna fresh cream....fresh cream ni kalo kita ltk tempat beku...x kan kejung....cuma akan jd cam eskrim je....
ni la dia cara sy melayer kek eskrim...dlm pic ni sy guna kan ring cake....dah beku semalaman...sy kuakan...sisip pisau tepi ring...kua kan ring...jd la gini....nnti cepat2 la lepa fresh cream tu....
dah siap lepa...simpan beku lagik...sblm kua kan utk deco pulak...pendek kata kalo kek eskrim ni...ari ni buat...esok petang baru kastemer collect....
tgk resepi kat sini...jgn pengsan lak...senang je tu...nmpk je panjang....tp kalo rasa susah nk buat...ode je ngan sy...setiap lapis eskrim tu ada sesuatu yg lain...bukan sekadar eskrim tau...nk tau kna la ode...
.ode kat sini...inbox tau....
- 250g tepung sponge mix
- 1sdb ovalette
- 80ml air biasa
- 3biji telur B
- 80ml minyak masak
cara cara
- satu kan semua bahan kecuali minyak....dgn kelajuan tinggi...beat hingga pluffy, gebu & ringan....
- slow kan speed...masukkan minyak masak...beat sebati..,.
- kaup balik adunan dengan spatula hingga adunan betul2 sebati...
- tuang dlm loyang 8"" yg di alas baking paper...tepi loyang tak perlu griss
- bakar dlm oven yg dah di panaskan...api atas bawah...suhu 170 atau ikut kesesuaian oven masing2....
- bakar 30-40min...atau hingga masak
-- setelah masak...sisip dengan pisau di tepi kek...terbalikan atas redai...tunggu hingga kek betul2 sejuk
- potong kek kepada 3 keping
- masukkan kepingan pertama kedalam ring cake atau loyang...jika pilih guna kan loyang...alas baking paper sblm ltk kepingan kek...
- scop kan eskrim ke atas kepingan kek...tutup rata...ulang langkah hingga habis kepingan kek...
- atas sekali mesti kepingan kek...
- bekukan semalaman di tempat beku....keluarkan...sisip tepi loyang dengan pisau...terbalikkan atas board cake..
- lepa dengan fresh cream ....hias ikut citarasa...
- kek yg siap di hias...wajib di simpan dalam peti