Sunday, 30 March 2014

Pengakuan fan page



**pstt...menggiurkan x gmbr nasi kerabu ni...kalo nk tau...peberet sy ni tau....



Assalamualaikum...

kali ni nk buat pengakuan atau omputih kata declare....betul ke...hikhik....

cuak jugak sebenar nya...dah lama rasa cuak...takut org fikir kita ni pencopet...suka amik hasil keje org lain ....

berat hati sebenar nya nk bg tau....tp fikirkan nk elak fitnah....so sy nk bg tau....yg page Jom Masak....tu memang sy punya....

sy bukan admin.....tp sy owner....page tu bukan hebat mana pun...cuma kena jugak bg tau...takut org fikir sy amik gambar hasil org lain.....

mklum la...gambar2 semua sama je kan...hehehheh....

rajin2 g la skodeng page tu...cari album info & tips...bnyk info utk beginner

yang otai2 tu jgn senyum kambing pulak tau....sy mmg x terer pun...

ice cream cake


Assalamualaikum....

jom cuci mata ngan kek2 eskrim ni....kalo cara sy...sy suka buat layer....dulu2 pestime nk buat kek eskrim...sy guna jenis isi sekerim nya kat tengah2....

tp lepas di fikir2 balik...bila time makan...cam makan eskrim je kot...sbb kek kat atas, bawah & tepi je...sah2 lapisan eskrim tu tebal.....

cam makan eskrim je...baik bli eskrim je & makan...x gitu...hikhik


bila di timbang balik...sy amik cara baru....iaitu layer eksrim .....

sama cam kita layer lapisan cream tu...cuma yg ni kita layer kan eskrim....

biasa sy akan buat 3 keping kek...bermaksud...dlm seketul kek tu ada lapisan....kek + eskrim + kek + eskrim + kek...

bila makan...baru la rasa eskrim kek....tak gitu...hikhik

menggiurkan x tgk lelehan cekelat ni...yummyyy....simpan beku pun cekelat tu x keras tau...


nak buat eskrim cake...wajib guna sponge cake atau chiffon cake....kalo kek lain gerenti keras kejung....tak caya....

try la wat guna resepi rvc ke...buttercake ke....nnti update kat saya tau....

cream pulak...wajib guna fresh cream....fresh cream ni kalo kita ltk tempat beku...x kan kejung....cuma akan jd cam eskrim je....

ni la dia cara sy melayer kek eskrim...dlm pic ni sy guna kan ring cake....dah beku semalaman...sy kuakan...sisip pisau tepi ring...kua kan ring...jd la gini....nnti cepat2 la lepa fresh cream tu....

dah siap lepa...simpan beku lagik...sblm kua kan utk deco pulak...pendek kata kalo kek eskrim ni...ari ni buat...esok petang baru kastemer collect....

tgk resepi kat sini...jgn pengsan lak...senang je tu...nmpk je panjang....tp kalo rasa susah nk buat...ode je ngan sy...setiap lapis eskrim tu ada sesuatu yg lain...bukan sekadar eskrim tau...nk tau kna la ode....ode kat sini...inbox tau....

- 250g tepung sponge mix
- 1sdb ovalette
- 80ml air biasa
- 3biji telur B

- 80ml minyak masak

cara cara
- satu kan semua bahan kecuali minyak....dgn kelajuan tinggi...beat hingga pluffy, gebu & ringan....
- slow kan speed...masukkan minyak masak...beat sebati..,.
- kaup balik adunan dengan spatula hingga adunan betul2 sebati...
- tuang dlm loyang 8"" yg di alas baking paper...tepi loyang tak perlu griss

- bakar dlm oven yg dah di panaskan...api atas bawah...suhu 170 atau ikut kesesuaian oven masing2....
- bakar 30-40min...atau hingga masak
-- setelah masak...sisip dengan pisau di tepi kek...terbalikan atas redai...tunggu hingga kek betul2 sejuk

- potong kek kepada 3 keping
- masukkan kepingan pertama kedalam ring cake atau loyang...jika pilih guna kan loyang...alas baking paper sblm ltk kepingan kek...
- scop kan eskrim ke atas kepingan kek...tutup rata...ulang langkah hingga habis kepingan kek...

- atas sekali mesti kepingan kek...
- bekukan semalaman di tempat beku....keluarkan...sisip tepi loyang dengan pisau...terbalikkan atas board cake..
- lepa dengan fresh cream ....hias ikut citarasa...

- kek yg siap di hias...wajib di simpan dalam peti


Saturday, 29 March 2014

Wedding cake


Assalamualaikum...

wedding cake lagik...2tier jugak.....kali ni spesel sket...sbb on top tu kastemer nak rainbow cake....tinggi le jadik nya.,....rainbow cake ada 6 keping...blm lagik masuk layer cream nya....

cam biasa lepa & deco guna 100% fresh cream....





tp sayang...kali ni pencahayaan kat rumah tak berapa cantik.....

memang x sempat nk snap pic sebijik2....sudahnya snap pic dah siap pasang gini....

agak ralat jugak la...errmmm


kastemer nak kat bawah kek span...atas rainbow....cam biasa pakej 2tier wedd cake sy ni....

atas saiz 7"...bawah saiz 9"

kastemer nak warna turqoise....kalo kat bakery x ada warna tu....mix je sendiri....warna hijau...titik kan pewarna biru...

godek la smpai jumpa warna tekois tu...








nak tau cara untuk buat ropol tepi kek tu...jom la join kelas2 saya...kelas stage II di ajar cara utk buat ropol tu.....nak ode kek atau nak join kelas...blh la inbox kat page biz saya.....klik sini


wedding cake

Assalamualaikum...

jom jamu mata dengan wedding cake....cantik tu tidak....biasa2 je.....penggunaan fresh cream sepenuhnya....


yg ni je guna buttercream...sbb warna hijau tu fondant...yg bawah tu fully fresh cream...



 yg ni full fresh cream...2tier.....yg ni bottom cake saiz 9"....

kastemer request biru laut....
 yg ni top...saiz 7".....dlm nya kek span vanila...ikut permintaan kastemer....
 view dari atas....totally fresh cream
ni je la pic bersama yg dpt snap....yg dah ltk tiang x ada....sbb kek ni kastemer pasang sendiri...pic x berapa terang...dari dlm chiller....

kalo rasa nk ode wedd cake...blh berurusan kat inbox page biz sy...klik sini.....

sy stay kat sg buaya rawang....kalo dekat2...sy blh g pasangkan....kalo jauh sy boleh hantar...dengan delivery caj....atau boleh pick up kat rumah saya kat sg buaya, rawang.....

harga berpatutan utk dua tingkat kek fresh cream...kek boleh pilih....

Pengenalan Page Biz

Assalamualaikum...

untuk makluman semua...sy dah lama create page biz sendiri....tp asyik lupa je nk upload kat entry....kadang risau jugak...org tgk perkataan "Barokah Food & Bakery" kat mana2 gambar sy.....

risau org ingt sgt cilok pic org lain.....so kali ni sy perkenal kan dengan rasmi nya page biz saya tu....yg di beri nama Barokah Food & Bakery....blh tgk sini....



kat situ jugak ada jadual2 untuk kelas....istimewa nya kelas sy ni...sy ajar gunakan fresh cream....rasanya susah kot nk cari kelas yg di ajar tentang fresh cream.....

nak tau detail kelas blh la refer kat link page sy tu....

sesaja nk celoteh

assalamualaikum....

phewww...lap peluh dulu kat dahi....aduhaiii...seram kejap tau....setelah sekian lama x ada entry baru....sy try la nk upload gambar2 terbaru....

buka je blog...aikkkk....apa pun x ada...just blh view cam visitor pulak...ahhh sudahh......panik jap...try tutup...buka balik...sama je,.....dlm ati dah cuak...sayang ngan entry2 lama...even time tu umpama budak baru masuk sek je ....sememeh sungguh...

nyaris2 jugak nk upah org create blog baru....tp tergerak hati nk try guna firefox pulak...sblm ni chrome.....

klik je...alhamdulillah.....setel....semua nmpk....blh sign in semula....terima kasih ya Allah...masih selamat kan blog ku ni...even x seberapa....


ehhhh...tetiba lak terselit pic jeruk pelam...hakhak...jeruk ni sy wat sendirik tau...dah sbulan pun masih rangup tau....nanti len kali sy selit resepi nya...senang je ni...


phewww...siyes berpeluh....dlm dok berkira2 nk buat yg baru...hati cuak sgt sbb terpaksa tinggalkan blog sekarang ni....sememeh pun...saya sayang tau....hukhukhuk...


nahh....bonus kat korang yg sudi jenguk2 blog sememeh ni...rasanya ni la blog baking paling sememeh...koh3....nozel tu x ada no....tp korang pandai2 la tgk gigi nozel tu ye....