Saturday, 31 August 2013

PANDAN LAYER

assalamualaikum kawan2 sebaking seme.....

lama sungguh x bersiaran....bukan apa....kadang jadi fed up nk update blog.....maklum la...orang yang gambar guna hp cap kambing ni...tak ada sapa sudi nak jengah.....:(


tapi tak apa....semoga setiap perkongsian yang saya share kat sini dapat sedikit membantu kawan kawan yang baru nak join bidang baking.....




kali ni nk share lagik pasal PANDAN LAYER.....kebetulan ada kastemer nk order kek ni...saiz 7"...saya sengaja bncuh adunan dalam kuantiti untuk 8".....sebab tekak dah lama sangat tingin nk makan kek sejukkkk, tapi bukan bercream....pandan layer la jawab nya....kalo saya buat sebijik sure tak abis .....

ya ampun....sedap sungguh la kombinasi sejuk & kastard ni...rasa nk mo benti makan....lemak & yummy je rasanya.....

kalian tengok la pic yg tak seberapa ni....taapiii...jangan ingt kek ni x sedap...even pic tak cung....hehehhehe....

kali ni sy guna santan cair + susu cair untuk kastard nya....santan dari sebijik kelapa...tak cukup 1200ml x pe...tambah selebih nya dengan susu cair.....kombinasi ni sangat sedap...lemakkk...yummy sungguh


resepi kali ni saya guna kan kek sponge....adunan nya pulak cuma guna sponge pre-mix dari kedai bakery...dah lama suka dengan tepung sponge pre-mix.....memudahkan kerja...x payah nk sukat banyak....rasa kek tetap osem....

- 300g tepung sponge pre-mix
- 70ml jus pandan
- 1/2sdb ovallete
- 3biji telur A
- pewarna hijau

**mix kan semua ni dalam mangkuk adunan dengan high speed hingga adunan jadi pluffy, kembang & ringan.....

**kemudian masukkan 70ml minyak jagung....time ni nk guna spatula pun blh...tp sy pilih guna kan mixer, speed paling perlahan...tuang minyak sikit2 sampai abis.....baru saya kaup balik lagi skali dengan spatula

** kendian tuang adunan dalam loyang 8"....loyang tu pulak cuma letak baking paper kat dasar loyang saja tau....tepi loyang TIDAK perlu griss...

**bakar dlm oven yg dah di panas kan ...suhu biasa 170...selama 30-40min...atau hingga masak....suhu tu ikut oven masing2 ye....

** dah masak tu..sisip kan pisau tepi loyang..terus terbalikkan kek atas redai...biar kan sejuk sebelum layer...

KASTARD
-1200ml (gabungan santan & susu cair)
- 1cwn gula kastor
- 10g agar2 serbuk
- 100g tepung hwoe kwe (atau tepung kastard)
- sebijik telur 
- secubit garam
-pandan paste & pewarna hijau

**campur kan semua bahan...larut kan atas api hingga pekat....jgn over pekat pulak...nanti susah nk layer....

cara2 nak layer boleh refer....kat sini




sooo...have a gud try......

Tuesday, 12 February 2013

CREAM PUFF


Assalamualaikum seme2...

cream puff.....pun satu agi benda fobia kalo org ode....adeiiii....sume fobia lak saya ni....ngeeee....apa x nya...bnda ni ajaib tol la.....kalo dalam satu adunna....skali bakar.....ada la seketul dua penyek...tu kalo nasib baik....kalo x baik...sume penyekkk......adeeeeiiii

asyik la terliur puff kawan fb sorang ni...gemok2 tau puff dia......

1 day tergerak la ati nk try resepi dia lak.....


amacammm......gemokk x....suke tau....ngeeee....puas ati gile la org cakap....hihihii...sekarang org nk ode puff dah x heran ....hehehheh...meh le...meh le....hehheheh


jom tgk resepi 

 BAHAN A
- 100g air
- 90g butter
- 1sdb gula
- secubit garam
- esen vanila


- 120g tepung gandum
- secubit baking powder
**ayak

- 2biji telur A

CARA CARA
- pns kan oven 200c
- masukkan bahan A dlm kuali....hingga mendidih...tutup api....
- masukkan bahan ayak...kacau hingga jd doh
- buka semula api kecil...kacau hingga ada kerak nipis....tutup api & biar kan sejuk
- dah sejuk...putar kan sebiji2 telur kedalam adunan hingga adunan cantik utk di pipe kan
- pipe kan dlm dulang....renjis kan air....bkr pada suhu ovn 200c hingga gold brown

KASTARD
- 300g air
- 100g gula
- 100g tepung kastard
- 1/2tin ssu cair
- secubit garam
- 1sdb butter

cara cara
- masukkan sume dlm kuali & masak hingga likat
- sejukkan & boleh guna



**sy dah ejas sket resepi ni...tang telur nya & baking power, juga tang gula & garam dlm adunan...resepi asal x ltk.....apa pun korang try la....time bakar tu try lebih kan sket timming....bg betul2 masak....baru dia x turun


PAVLOVA


Assalamualaikum seme2....

kali ni kita cite pasal pavlova lak....perghhh......sy pernah fobia tau nak buat pav ni....maklum la...nak dapatkan yg rangup & putih...sangat la susah....ada sampai hangus bawah.....sangat kecewa.....sampai kan kalo ada org ode....fobia nk terima...bakar lak kadang sampai 2jam tau

bila tgk ore lain post pav putih2...rangup....perghh...seksi tuuu...nak tanya segan....maklum la...bukan semua org sudi nk share tau ngan kita....nak2 lagi kalo org biz.....

nak x nak terpaksa godek sendiri....ejas sendiri....tiap kali wt pav...sambil adunan tepung jagung ngan meringue....dalam pale dok fikir....apa la yg buatkan pav rangup & putih....


so 1 day alhamdulillah.....Allah bagi idea bernas ni.....pastu praktik kan.....ya Allah....syukur...melompat gembira tau bila tgk hasil.......Tinggggg!! bunyi oven....terus g ngadap....nampak la pav masih putih...sentuh permukaan....ya ampunn...rannguppp...suka yg amat tau x.....sangat suka ....tercapai impian....


jadi kali ni saya nk share kan ngan korang seme.....cane nk dpt kan pav yg rangup & putih.....mintak maaf tau kalo x sama ngan cara org otai2 buat atau blogger glemer buat.....ni cara saya....& sy suka sebab menjadi.....sejak tu berkobar nak buat pav kalo ada yg ode.....benda enteng kata kan....ahakss...




jom tengok resepi :

kat Jom Masak pun blh tengok

- 3biji putih telur gred A
- 70g gula kastor
- 1sdt cuka makan
- 2sdb tepung jagung (terlebih x pe...jgn terkurang)
- 1sdt esen vanila

cara cara
- masukan cuka makan bersama putih telur....mix berbuih
- masukkan gula kastor....mix hingga kaku kental
- masukkan tepung jagung & esen...ratakan ngan pemutar mixer (x perlu on kan mixer)
- alas kan loyang atau dulang pembakar ngan baking paper...
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan.....suhu 100c..terpulang pada oven
- gunakan api bawah sehingga 20min.....kemudian api atas bawah hingga masak & garing permukaan pavlova

cream
- beatkan fresh cream (whipping cream non dairy - manis) hingga kental....pipekan atas pavlova....susun buah...sedap dimakan sejuk


psstttt....putih x...nampk rangup x...seksi kan....hkhikhik...gud try la korang.....jangan segan2 nk lebih kan tepung jagung tau...x jd mslh pun



CREAMY CHOC OREO & CHOC MILO


Assalamualaikum kawan2 seme.....

seperti yg di janji kan....kali ni mmg ada resepi baru.....dessert yg bes...yummy & tasty sangat.....
kisah tercipta nya dessert ni sebab ada regular kastemer ni dah ode pavlova....pastu dia cakap nk ode cream je.....atas tu ltk buah...sbb ank dia suka cream

fikir punya fikir....x kan la nk jual cream je ngan buah....nk kira rege cane....x kan x ada perisa pape.....setelah berfikir2.....taraaaaaa......tercipta la dessert best ni.....saya nama kan

CREAMY CHOCOREO & CHOCMILO


ni pulak semangkuk sos choc yg wajib saya sediakan untuk buat creamy ni....jugak sy gunakan untuk buat crepe chocmilo......blh la nk panggil ganache pun

resepi sos ni

~ 1cwn serbuk koko
~ 1cwn susu pekat
~ 1sdb minyak masak

cara cara
~ satukan semua....masak double boil.....dah sejuk blh guna....

nak siram atas kek choc moist pun blh....tp x blh untuk deco tau....nak layer dalam kek pun blh....nak siram atas cream puff pun boleh....

saya suka guna adunan ni sebab rasa choc yg sangat kuat...berbanding ganache menggunakan choc masakan....


tak sangka...rezeki dari Allah....ilham dengan izinnya....ramai pulak yang suka....rasa manis & lemak cream....rasa choc yg sedang2....rasa bite halus oreo crunch & ada rasa milo

gabungan yg yummy sangat tau....korang nk biz pun blh.....

jom tengok resepi :

korang nk belek kat Jom Masak pun blh.....tu fan page saya...yg x seberapa....

CREAMY CHOC OREO

~ fresh cream
~ crunch oreo
~ sos choc (blh guna ganache atau sos choc dlm botol )
~ buah (stoberi & anggur atau apa saja)
~ choc utk diparut

cara cara
~ beat fresh cream hingga kental
~ pipekan fc kedalam bekas
~ pipekan so choc
~ ltk kan oreo crunch
~ lapiskan cream lagi
~ pipekan sos choc, ltk buah potong & parut choc secukup nya
** sesuai dimakan sejuk




have fun wif dis simple dessert.....


Tuesday, 29 January 2013

SESI BERCERITA

assalamualaikum semua kawan2

DAH MASUK NEW YEAR 2013.......

phewwww......lega gila.....dah lama nk update something kat sini.....tapi 1 day sy buka blog....x leh sign in....atoiii...sangat2 frust...terkejut....dan2 dok teringat...sian nya yg sentiasa follow kat sini...dah lama x ada new entry

dah macam2 pasword yg biasa guna sy key in kan...sume x leh masuk.....huhuhu...berpeluh jap....even blog ni jarang ada entry, pic lak cuma guna kamera cap kambing tambah lak x reti nk cun2 blog...tp sayang wooooo.....dah bnyk resepi sy masuk dlm ni....termasuk resepi create sendiri

dah hmpir sebulan failed nk sign in....hari ni 30 jan 2013....nk try lagi...guna p/word guna......taraaa.....alhamdulillah.....blh masuukkkk....yuhuuuuuu

banyak nye la yg saya nk masukkan kat sini.....nak2 lg 2013 ni blm rasmikan pape kat blog saya ni.....gara2 x leh masuk ari tu

siyes panik jap....sgt2 panik...terbayang kat pale....abis la usaha sy selama ni...masuk resepi kat sini....bercerita macam2....last2 berkubur gitu je

ada kek 4D bntuk kete mini cooper yg sy potong & cantumkan kek tu....ada bnyk lak tu ode mouuse choc cake thn ni....deco guna ganache...mcm2 la.....tp kan....syukur sgt2...hari ni dah blh masuk semula

tapi hari ni x leh nk masuk pape kat sini...sbb ni computer baru....cpu baru....monitor baru....pic2 sume kat cpu lama....kat sebelah ni je...tp blm transfer kat pendrive....jd cpu baru ni x ada pic pape

jd hari ni kita sembang je la...sebagai pembuka kata utk 2013 ni.....pada followers yg dah otai...msti dorang x heran sgt kalo x ada entry baru....tmbh2 dorang pun agaknya serabut nk tgk kek2 yg sy deco tu.....hahhahahah...serabut gila

x reti la nk deco kemas2 ala2 hotel 10 bintang....tgn & otak ni merewang je kalo time mendeco...cane la x jd serabut kek nya....hahhahaha

tp untuk kawan2 yg baru nk berjinak2 ngan bakery...tentu dorang tertunggu2 new entry kan....sori sgt.....sekarang ni in shaa Allah akan merajinkan diri ke sini....since dah beli work table baru...kerusi yg selesa....atas meja ni ada dua flat screen monitor....bawah meja ada dua cpu....dah cam mini opis......ewahhh....hiihihi

dan2 semangat baru mai nk update blog....kikiki...sy x suka gajet  cam lappy, tab, i -pad sume tu.....sy lebih suka ngadap screen monitor....gajet2 tu wat sy sentiasa susah hati.....mana x nya...kat umh ni sume hantu gajet...si alma yg baru 1th 9bln tu...hamboiiii...dpt hp ayahnya....dok sibuk calit2 atas screen....pndai tau dia cari game...video sume tu...bayang kan la kalo ada gajet gitu

lagi lak kalo ada gajet2 ni hati x  senang....takut hilang la...takut pecah...takut terjatuh...takut kna curik...x leh simply tertinggal dlm kete....kang ank sibuk nk main....curik2 main...adeiiii.....tang lappy lak sentiasa kna caj...x leh pns2 sket...adesss...manja la......guna cpu senang....wat keje pun selesa....duk ngadap LED screen 18.5" ni.....

set cpu baru ni pun murah je...rm899 u...dpt screen LED 18.5"...screen lama cuma 17" LCD je....ada promosi....kata tokey kedai tu...takat kita nk berfb....blh sgt ngan rem cpu ni...nk berat2 cam game x leh la....

k la...mesin basuh pun dah dok teett...teettt....mintak di jemur isi dalam nya....sekarang ni si alma tgh tido...ye la...org bngn awal nk ke sek...dia pun sibuk...dah tu ngantuk la tu.....angah kat tadika....kul 12 baru balik....kak long ada koko ari ni...dari sek agama dia terus ke sek keb...sebelah2 je....dia x mo blk t.ari....jd kul 6.30 kang baru jemput dia.....so sy agak senang la kalo hari rabu.....hihih

ok sume....tens again pada yg sudi jd fren sy kat alam maya ni...sudi follow  blog x seberapa ni....nk g sidai kain jap......bye sume....ASSALAMUALAIKUM......luv u olls...nanti kan new entry ye....esok lusa in shaa Allah...