Tuesday, 12 February 2013

PAVLOVA


Assalamualaikum seme2....

kali ni kita cite pasal pavlova lak....perghhh......sy pernah fobia tau nak buat pav ni....maklum la...nak dapatkan yg rangup & putih...sangat la susah....ada sampai hangus bawah.....sangat kecewa.....sampai kan kalo ada org ode....fobia nk terima...bakar lak kadang sampai 2jam tau

bila tgk ore lain post pav putih2...rangup....perghh...seksi tuuu...nak tanya segan....maklum la...bukan semua org sudi nk share tau ngan kita....nak2 lagi kalo org biz.....

nak x nak terpaksa godek sendiri....ejas sendiri....tiap kali wt pav...sambil adunan tepung jagung ngan meringue....dalam pale dok fikir....apa la yg buatkan pav rangup & putih....


so 1 day alhamdulillah.....Allah bagi idea bernas ni.....pastu praktik kan.....ya Allah....syukur...melompat gembira tau bila tgk hasil.......Tinggggg!! bunyi oven....terus g ngadap....nampak la pav masih putih...sentuh permukaan....ya ampunn...rannguppp...suka yg amat tau x.....sangat suka ....tercapai impian....


jadi kali ni saya nk share kan ngan korang seme.....cane nk dpt kan pav yg rangup & putih.....mintak maaf tau kalo x sama ngan cara org otai2 buat atau blogger glemer buat.....ni cara saya....& sy suka sebab menjadi.....sejak tu berkobar nak buat pav kalo ada yg ode.....benda enteng kata kan....ahakss...




jom tengok resepi :

kat Jom Masak pun blh tengok

- 3biji putih telur gred A
- 70g gula kastor
- 1sdt cuka makan
- 2sdb tepung jagung (terlebih x pe...jgn terkurang)
- 1sdt esen vanila

cara cara
- masukan cuka makan bersama putih telur....mix berbuih
- masukkan gula kastor....mix hingga kaku kental
- masukkan tepung jagung & esen...ratakan ngan pemutar mixer (x perlu on kan mixer)
- alas kan loyang atau dulang pembakar ngan baking paper...
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan.....suhu 100c..terpulang pada oven
- gunakan api bawah sehingga 20min.....kemudian api atas bawah hingga masak & garing permukaan pavlova

cream
- beatkan fresh cream (whipping cream non dairy - manis) hingga kental....pipekan atas pavlova....susun buah...sedap dimakan sejuk


psstttt....putih x...nampk rangup x...seksi kan....hkhikhik...gud try la korang.....jangan segan2 nk lebih kan tepung jagung tau...x jd mslh pun



No comments:

Post a Comment