RED VELVET CAKE @ KEK BALDU MERAH....
hihihi...teramat2 lama sy plan nk wat kek ni....tp x wat2...bnyk faktor...memula dpt resepi dulu...serabut tgk resepi...susah gila...pas tu banyak bahan nk kna guna...huhu...nk kna itu la..ini la...pas tu ada yg cakap...x btl step..kek jd belacan...ngeri woo....pas tu jenuh telek2 pic yg wujud kat kr dulu tu psl kek ni...sume serve kek ni ngan cream....kata dorang...kek ni x sedap kalo x de krim...hhhuhu...sy teramat2 la x suka cream ni...secoet pun sy buang krim....bnyk dah sy simpan resepi kek ni...baca satu2....ada kata guna soda...ada kata guna baking powder...sy pun pening...simpan lagi..
pas tu tgk resepinya...kek ni x moist...sy ni cam biasa la...kalo kek x moist....sy mmg x suka...lg membantutkan sy nk wat kek ni
tp series...tertawan ngan kek ni sbb warna nya...cantik gila kek ni...merah gitu...hihi..cantik kan...
tp fikirkan kek ni cantik...merah...MERAH LAMBANG CINTA...PASSION...hehehhe....jd sy nekad nk wat sempena besday somi...15/9/11...heheh..kelas gitu....kikiki
maka...16/9/11...tercipta la kek baldu merah ni...
panjang gak cite pasal kek ni....godek resepi dari kak PUTERI MANJA....tgk sini baca satu2...tgk step satu2....pas tu try wat....fuhhh...akhirnya masuk oven...ikut resepi dia...kna bakar dua loyang...so sy wat la...sy bayangkan kek ni akan naik tinggi cam kek span...hihihi...upanya...x naik tinggi....
memula frust..igt kek x jadi...sbb x naik tinggi...pegang kek..aikk..lembut...lega hati...so...dah tau peel kek ni....
memandang kan kek ni x dpt nk wat 4layer...so esok pepagi....(16/9/11)...sy wat lagi satu adunan...kali ni x pyh tgk resepi dah...hehhehe....kunun dah hafal le tu...kikiki...kali ni bakar dlm satu loyang...pas tu sy potong...wat dua lapisan
dah a...x yah cite bnyk...tp kek ni mmg bnyk cite pada saya...hihi...korang try la sndiri ye...
ni resepinya
godam resepi dari : PUTERI MANJA
loyang 8x8
- 2 1/2 cwn gandum...sy guna gandum biasa *
- 2sdb serbuk koko*
- 1sdt baking powder*...resepi puteri x ltk
- 1sdt soda bikarbonat *...resepi kak puteri x ltk
** ayak skali
- 1cwn ssu segar bancuh ngan 1sdb cuka makan...biar dlm 7-10min...nk guna nnti...kacau sebati
(nk ganti buttermilk)
- 1 1/2cwn gula kastor....sy guna 1 1/4cwn
- 120g butter
- 2biji telur
- 1sdt esen vanila
- 2sdb pewarna merah
- 1sdt baking powder
- 1sdt cuka makan
cara cara
- mix sebati gula ngan butter bg kembang...masukkan telur satu persatu...mix lagi kembang...masukkan esen vanilla
- masukkan tepung gndum yg dah ayak tu....selang seli ngan ssu segar yg dah cmpur cuka tu....mix lagi sebati...wat selang seli...smpai abis tepung tu
- masukkan pewarna merah...kacau sebati ngan senduk
- satukan baking powder ngan cuka makan....kacau bg berbuih....cepat2 masukkan dlm adunan...gaul sebati ngan senduk je....
- masukkan adunan dlm loyang 8x8 yg dah di griss...atau dah alas baking paper
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan...suhu 170...30min...api atas bawah
cara wat cream....ni cara saya
- 250g cream ciz
- 2sdb buttercup
- 1sdb krimwell
- 2cwn fresh cream
cara cara
- mix dulu cream ciz, butter, krimwell hingga lembut...masukkan fresh cream....mix lagi sebati....boleh sapu pada kek
cara nk layer kek....kek dh sejuk...potong...sapu cream....
****jgn panik tgk resepi ni...kek ni senang je nk wat...