Monday, 13 February 2012

roti sosej pintal


kali ni kita share step buat roti sosej ni pulak....sedap sgt...sblm ni beli...x lembut sgt cam buat sendiri..buat sendiri blh mkn smpai puas...hehehhe....

ni resepi doh ni....adaptasi dari resepi roti naik tok mak...

tq tok mak...resepi ni dah diubah suai ikut selera sy


Bahan A
- 400g tepung roti
- 1sdt baking powder
- 1sdt bread softener (optional)


- 1 biji telur
- air suam hangat
***jadikan telur + air 180ml...

- 11g yis (mauripan sepeket)
- 4sdb gula


Bahan B
- 2sdb marjerin
- 1sdb shortening

cara cara
- satukan bahan cecair + gula...kacau hingga gula hancur
- masukkan mauripan...kacau...biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan...satukan bahan A...gaul dengan tangan sebati
- tuangkan air yg bercampur mauripan yg dah berbuih tadi....
- uli sebati semua tepung
- masukkan bahan B...uli hingga x melekat pada tgn
- jika perlu..tmbh sedikit2 tepung gndum hingga doh cantik
- terus kan uli atau lambung doh hingga doh licin, elastik * lembut
- teruskan step meroti...samaada utk buat bun atau roti sosej
- perap 40min
- bakar suhu 170...20min api atas bawah...atau hingga masak




memula lenyek doh nipis & rata...letakkan sebatang sosej...sosej ni sy x rebus atau goreng...sbb nnti nk bakar kan...cukup la suhu oven tu utk memasakkan sosej ni


gulung je sosej ni


pas tu potong...tp jgn bg putus doh tu...cukup putus sosej je ye


pas tu...jatuh kan keratan memula tu kedepan...keratan ke2 tu kekiri, keratan ke3 tu ke kanan....wat je cam tu...selang seli sampai abis


dah abis jd cam ni...senang je...dah siap cam ni...biar kan doh naik dlm 40-45min


pas tu letak mayonis & sos cili...bakar suhu 170-180...20min api atas bawah....atau hingga masak


taraa...dah siap....blh jugak nk buat roti sosej pintal....gulung panjang doh...pintal kan pada sosej...biar kan naik...baru bakar...senang je kan...doh ni sgt lembut tau...sgt puas hati...

5 comments:

  1. salam... nampak mudah nak buat roti sosej ni..tkasih share resepi..nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  2. nampak mcm mudah....:) bape ye dapat untuk aduan ni?

    ReplyDelete
  3. wa...sedapnya..musti kene try ni

    ReplyDelete
  4. bestla resepi ni mesti cuba ni

    ReplyDelete