kali ni kita share step buat roti sosej ni pulak....sedap sgt...sblm ni beli...x lembut sgt cam buat sendiri..buat sendiri blh mkn smpai puas...hehehhe....
ni resepi doh ni....adaptasi dari resepi roti naik tok mak...
tq tok mak...resepi ni dah diubah suai ikut selera sy
Bahan A
- 400g tepung roti
- 1sdt baking powder
- 1sdt bread softener (optional)
- 1 biji telur
- air suam hangat
***jadikan telur + air 180ml...
- 11g yis (mauripan sepeket)
- 4sdb gula
Bahan B
- 2sdb marjerin
- 1sdb shortening
cara cara
- satukan bahan cecair + gula...kacau hingga gula hancur
- masukkan mauripan...kacau...biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan...satukan bahan A...gaul dengan tangan sebati
- tuangkan air yg bercampur mauripan yg dah berbuih tadi....
- uli sebati semua tepung
- masukkan bahan B...uli hingga x melekat pada tgn
- jika perlu..tmbh sedikit2 tepung gndum hingga doh cantik
- terus kan uli atau lambung doh hingga doh licin, elastik * lembut
- teruskan step meroti...samaada utk buat bun atau roti sosej
- perap 40min
- bakar suhu 170...20min api atas bawah...atau hingga masak
memula lenyek doh nipis & rata...letakkan sebatang sosej...sosej ni sy x rebus atau goreng...sbb nnti nk bakar kan...cukup la suhu oven tu utk memasakkan sosej ni
gulung je sosej ni
pas tu potong...tp jgn bg putus doh tu...cukup putus sosej je ye
pas tu...jatuh kan keratan memula tu kedepan...keratan ke2 tu kekiri, keratan ke3 tu ke kanan....wat je cam tu...selang seli sampai abis
dah abis jd cam ni...senang je...dah siap cam ni...biar kan doh naik dlm 40-45min
pas tu letak mayonis & sos cili...bakar suhu 170-180...20min api atas bawah....atau hingga masak
taraa...dah siap....blh jugak nk buat roti sosej pintal....gulung panjang doh...pintal kan pada sosej...biar kan naik...baru bakar...senang je kan...doh ni sgt lembut tau...sgt puas hati...
salam... nampak mudah nak buat roti sosej ni..tkasih share resepi..nanti nak cubalah
ReplyDeletenampak mcm mudah....:) bape ye dapat untuk aduan ni?
ReplyDeletewa...sedapnya..musti kene try ni
ReplyDeletebestla resepi ni mesti cuba ni
ReplyDeleteminta share resepi yer
ReplyDelete