Thursday, 8 December 2011

kek choc moist miza


kek choc moist....

my peberet...x kira bila2 pun....mmg suka sgt....so mmg dah bnyak koleksi resepi kek ni kat saya....yg terbaik mmg dari kak lynn....katanya dia pun dpt dari tenet...

resepi tu mmg sdp la bg sy....perfect rasanya....cuma agak nipis utk loyang 8"




hurmmmm....jd nk wat kan kek ni tebal....sy ejas resepi tu....fikir logik sume...fikir belen tepung ngan cecair....akhirnya dpt la resepi ni...mmg perfect....tinggi....sesuai loyang 8"...nk jual pun best sket ngan price....

sume pic dlm entry ni resepi baru ni....cukup moist...x over moist...x kering...mmg sedap sgt....try la nnti kalo x caya...hehehheh






resepi tgk sini....ni versi sy sendiri....lps fikir2 tgk resepi lain.....resepi kak lynn mmg terbaik...cuma nipis sket....so sy ejas sket....nk jd kan kek ni tebal & sesuai ngan loyang 8"....



- 2cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 1sdt soda bikarbonat

**ayak bahan diatas


- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1cwn air panas
- 1cwn air biasa
- 4sdb ssu tepung (lagi sedap jika ssu tepung coklat)
- 1cwn minyak masak

(jika pilih utk gunakan susu cair gantikan air pns & air biasa tu...sila abaikan susu tepung)

**masak sume bahan atas api slow hingga larut

- 2 biji telur A
- 1sdt esen vanila



cara cara
- pukul telur dengan whisk hingga berbuih (x perlu guna mixer)..masukkan esen
- masukkan bahan yg dimasak...kacau sebati
- masukkan tepung yg diayak sikit2...sambil kacau hingga larut
- tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
- ttup loyang dengan aluminium foil atau apa saja utk elak air dari menitik
- kukus sejam atau hingga masak dgn api sederhana
- tunggu sejuk sebelum dituang topping



topping
- 100ml susu cair (blh kurangkan jd 80ml utk deco)
- 300g choc masakan dicincang
- 2sdb butter
- 1sdb serbuk koko

cara cara
- masak susu cair atas api slow hingga mendidih tepi....ttup api
- masukkan choc & serbuk koko...kacau hingga sebati..
- masukkan butter...kacau sebati...biarkan suam sedikit
- boleh tuang atas kek

** biarkan lebihan ganache sejuk sejam dua jika nk digunakan utk deco



5 comments:

  1. salam miza
    cantik kek coklat tu..akak dah simpan rcp ni..
    akak suka buat kek coklat wpun tak bp suka makan(kalori tinggi woo..huhu)suka bg kekawan rasa n gemukkan diorng...:)
    akak nk tnyer...kek coklat ni dgn kek coklat fudge tu sama ke rcpnye..miza tau tak rcpnyer..kalau ade share lar..hehe,,
    akak pernah beli kat kedai kek .cok.fudgenye sedap sngat..moist dgn krim2nye pun sdap..
    kalau ade rcp boleh buat sndiri kan..
    thanks...

    ReplyDelete
  2. wsalam chik mimi & faiz..

    mimi...tq..x de la seni mana pun...x pandai lg ni...masih tahap belajar ni..

    faiz...lain...nnti kalo ada sy masukkan sini ek....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak,kek choc ni sebijik brp hinggit?sekilo ke?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak,kek choc ni sebijik brp hinggit?sekilo ke?

    ReplyDelete