video

Loading...

Monday, 18 July 2011

kek karamel











bahagian karamel untuk kek yg dalam pic ni...sy gunakan ssu pekat + air...hhehhe...sbb x cukup ssu cair...pas tu kurangkan gula...sbb ssu pekat dah manis

**adunan ni guna serbuk koko utk belang coklat tu....alhamdulillah...ok lak...x suka guna emulco...bau tengik


meh kita skodeng psl kek karamel lak....sedap kek ni...glemer gitu....resepi asal kak munira baharom....sifu sy msa memula nk wat kek ni....salwani suhaimi....dulu sy mls sgt nk wat kek ni...sbb tgk kan kek ni cam ssh je nk wat....ada karamel lagi...kek lak kat bawah....mmg bo layan la...tp tiap kali on fb...ada je kek ni kat wall....huhuhu




1 day...dlm mls2 tu...mula kmpul maklumat psl kek ni...tgk resepi...study btl2...sbb tgk cam payah beno resepi tu...kmpul bahan...mula la membuat kek ni.....aikkkk...1st time memixer bahan2 kek ni...dlm hati...cehhhh...tipah tertipu...senang banget upanya kek ni....tgk resepi mmg cam pyh....percayalah kawan2 ku....mmg senang banget kek ni....maka mula la step mmbako....pas tu nk menterbalikkan kek ni...taraaaa...perfect.....smpai la loni...dah berkali2 wat...x pernah failed...tp x tau la esok lusa kan...Allah Maha Kuasa.....

x yah cite byk....meh kita study resepi ni...sy akan cuba mmbuatkan kek ni nmpk senang nk wat nya....

1st step...
- 4 sdb gula....letak setempat dlm loyang..(8x8x3)...buka api slow....jgn kacau...tggu smpai gula cair warna gold....gelek2 loyang bg karamel tu rata....bia kan tepi
- 3 biji kuning telur
- 1/2 tin ssu cair
- 50g gula kastor
- 1sdb  esen vanila



**...kalo nak tebalkan karamel.....5biji kuning telur...2biji telur guna semua...setin susu cair....50g gula....wat je cam biasa

** godek sume benda ni....smpai gula hancur....TAPISkan kedalam loyang karamel yg dah keras tu...bia kan



2nd step...
- 6 biji putih telur (jika time nk asingkan putih telur tu ada termasuk kuning dlm setitik dua...jgn panik...sendukkan kua kan ngan sudu je)
- 50g gula kastor (jika suka manis...blh ltk 80g)
- 1sdt cream of tar tar (CTT...x letak pun x de mslh)



**.mixer putih telur ngan CTT berbuih....masukkan gula....mix lagi guna speed max....x smpai 5min...dah dj meringue....ehh...apa tu meringue....benda tu ialah putih telur yg dipukul hingga soft peak...terbalikkan adunan...bnda tu x tmph......ketepikan

3rd step...
- 3 biji kuning telur
- 135ml air biasa
- 45ml minyak masak
**...mixer td x pyh basuh...mixer sume ni bg kembang...kendian masukkan

-50g gula kastor
**mix lagi bagi kembang...kendian masukkan

- 140g tepung yg dah diayak ngan
- 1sdt baking powder
** masukkan tepung sikit2 smbil mix sebati....mix lagi bg kembang



4th step...(apa itu meringue...tgk sini )
- amik adunan meringue td 1/2...masukkan dlm adunan tepung tu...kaup balik bg serata....dah sebati...amik 1/2 lg meringue tu....masukkan sume...kali ni kna kaub balik slow je....sbb kita nk kekal kan udara dlm meringue....gaul bg sebati....step ni guna spatula atau senduk je ye...dah siap....jom tgk cara nk melapis kek ni bg nmpk belang2 cantik


5th step...
- bahagikan adunan kepada beberapa warna yg korang suka....cntoh 3 warna....memula amik warna 1 sesenduk...tuang kat tgh2 loyang yg ada karamel td...jgn kacau...amik warna ke2 sesenduk...tuang kat tgh2 warna 1 tadi.....amik warna ke3 sesenduk.....tuang tgh2 warna ke2 tu....jgn kacau ye...adunan ni akn mengembang sndiri...ulang langkah ni smpai abis adunan....
- dah siap....amik lidi...lorekkan adunan..mula dari tgh loyang...tarik ke tepi...nk wat sebaliknya pun x pe....nnti belang2 akn senget2 skit...nmpk cantik bila dipotong nnti





nak tgk banyak lagi pic2 kek karamel...tgk sini 


** tips....besar atau nipis corak belang yg terhasil adalah...tgk byk mana adunan yg kita tuang tiap kali nk melapis tu....


- ok....dah siap melapis adunan tu....kita bakar kek ni cara steambath...x faham cara tu...tgk sini, ada cara2 nya...

- kalo sy...sy cuma bakarkan kek ni suhu 170...40-45min api bawah....kompem masak.....jgn lupa ye...oven mesti dipanaskan dulu....loyang steambath tu sy guna air paip je...x guna air panas

- kalo karamel tebal...masa bakar lebih lama...paling lama 1 jam 1/2




fuhhhhh....penat menaip...tp demi korang yg baru nak melayan kek karamel ni...sy rela menaip....try ye

18 comments:

  1. tqvm....nk tnya...tpg tu guna tpg apa...tpg gandum or tpg nek sdri?

    ReplyDelete
  2. ros putih....

    sy guna tepung gandum biasa je

    ReplyDelete
  3. sy dh ikut step dan sukatan yg betul tp kenape air gula byk lebih dan meleleh selepas sy terbalikkan dia.

    ReplyDelete
  4. yasmin

    sy pun meleleh gak....lap je....msa terbalikkan...jgn angkat loyang habis...angkat sket...sengetkan bekas kek...bg air gula keluar....

    x pun blh kurangkan dlm sesudu gula utk wat gula hangus tu

    ReplyDelete
  5. saya nak minta pendapat kawan2 blh.saya ada microwave oven yang suhu dia guna 90w.300w,450w,600w,700w dan 800w.cama mana saya nak bakar dalam suhu 170 ye..tak reti nk guna oven ni.huhu untuk bt kek karamel .

    ReplyDelete
  6. utara

    microwave sy x tau blh ejas api bawah saje ke x...sbb kek karamel ni sy prefer api bawah saja smpai masak...kalo guna api atas bawah...karamel nya x masak nnti...

    pasal suhu tu..ada x button utk ejas suhu....blh ejas kat situ

    ReplyDelete
  7. as salam..kalau akak nk jual kek ni berapa rm ye?

    ReplyDelete
  8. wsalam...kak ina...biasa sy jual rm35-40...kalo karamel tebal rm40

    ReplyDelete
  9. ok tq semalam akak dh jual.ngan harga rm35..tp karemelnyer yg tebal..tak pelah he2 utk harga pengenalaan..tq for the resipi ye yang!

    ReplyDelete
  10. ooo...x pe kak...len kali dah tau...tp tgk la kalo bahan mentah tmpt akk mhl...akk kna up lagi regenya..x de hal kalo up smpai rm45...sbb kek ni leceh nk wat kak....

    yg dah terjual tu anggap je rezeki dia...hehehhe

    ReplyDelete
  11. kukus tak boleh ke..mcm guan pgukus gas tuu..

    ReplyDelete
  12. putri ieda...x boleh....kalo nk guna pengukus....guna resepi kek lain..x kisah kek mana2....cara nya lain

    1) kukus dulu lapisan karamel hingga agak masak
    2) tuangkan adunan kek (bukan resepi kek karamel) atas karamel yg dah agak masak tu...kukus lagi hingga masak

    contoh kek yg blh kukus
    ~ kek choc moist
    ~ butter cake
    ~ alunan kasih

    ***x kisah resepi mana....blh guna..asalkan karamel nya kna dimasakkan dahulu...baru tuang adunan kek...kukus lagi hingga kek masak

    ReplyDelete
  13. salam kak miza. saya confius yang part 2nd step tu. akak tulis 6 biji telur & 50g gula. tapi dalam gambar 3 biji telur & 80g gula. yang mana satu ye kak miza? huhu. tq =)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. wsalam....mmg 6....sbb kita guna 6 biji telur....sori kat pic tu salah tu....nnti ada masa akk tukar pic lain....tq ye atas teguran....tq2

    psl gula tu x kisah nk ikut yg mana...sbb x de efek pada kek...cuma manis je la

    ReplyDelete
  16. assalam...1/2 tin susu cair sama dengan berapa ml??kalau ganti dengan susu segar boleh ke??

    ReplyDelete
  17. sy cube smalam tapi nye kek lama sgt msh nye dan terlalu byk air bile diterbalikkan..Tolong bg tips...tk

    ReplyDelete