Monday, 18 July 2011

nasi kerabu



meh layan nasi kerabu biru...biru bukan sebarang biru ni tau....biru bunga telang gitu....x de pewarna2....haaa...menu sihat ni....nnti sy uploadkan pulak cara nk wat benda2 yg nk makan ngan nasi kerabu....ikan tepung...solok lada....bahan tumis...

nasi kerabu ni selama sy diperantauan kat kl ni....sejak thn 99 smpai sekarang...x pernah jmpa nasi kerabu sedap...sume versi nk untung je....x baik tol la dorang ni....biz tu bio le ikhlas....lagi le ramai org beli...kalo sy la biz....sy nk wat yg terbaik....bia org puas ati ngan hasil jualan kita

meh layan resepi nasi kerabu ni....nmpk je panjang & leceh...x pun sebenarnya....skali try wat...nk rasa je manjang....

bahan kerisik..

1 biji kelapa disangan smpai agak kering...kendian tumbuk bg halus sket
5 ekor ikan sardin @ selayang direbus bersama asam keping & garam

A
3 batang serai dimayang 
1 inci halia
5 ulas bawang merah
lada hitam ikut suka
** tumbuk sume bahan ni smpai lumat

tumbuk isi ikan rebus...gaulkan ngan kelapa & bahan A...rasakan garam gula

nasi
bunga telang direbus smpai warna bunga jd putih....masak nasi ikut sukatan cam biasa...guna air bunga telang...masukkan sehelai daun limau purut...x perlu dicarikkan

kacang panjang
kobis
daun kesum
bunga kantan
** sume ulam ni dihiris halus...boleh tmbh ulam lain kalo suka

togeh

bahan tumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai diketuk
1 cawan santan pekat
1 sudu besar cili kering yg dah blend
1 sudu besar budu (suka ati nk letak ke x)
2 helai daun limau purut dicarik kasar
** tumis bawang merah yg dimayang...halia...cili kering
masukkan santan...budu...serai diketuk...air sket...daun limau...masak smpai 
pekat

smbal cili padi
** tumbuk cili padi bersama sikit garam
dah lumat...masukkan cuka makan sedikit....

nasi kerabu boleh dimakan bersama bahan tumis atau budu sahaja...bersama hirisan limau nipis


try la weh...penat ambo wat resepi ni...hihiii







ni le rupa bunga telang utk warnakan nasi kerabu....nk amik warna bunga ni banyak cara...ada yg tumbuk lumat...kendian bancuh ngan air..pas tu tapis

tp cara saya senang je...sy rebus je bunga ni smpai jd putih...amik air rebusan tu...sy wat masa nasi...heheheh

No comments:

Post a Comment