yang ni cili power untuk wat solok lada....mmg pedas....x pahit cam cili kat bawah tu....sedap wooo
cili ni lak cili emergency....kalo x ada cili ori kat atas tu....guna je la yg ni....apo nk dikatoo....huhuu
sedap ni kalo geng kan ngan nasi kerabu...beli sah2 x sedap...baik wat sndiri...senang je.....percayalah...hehehe
ni resepinya
belah lada utk buang biji...rendam jap...sbb cili jenis ni pedas nk banding ngan cili ijau biasa tu
1 biji telur
5ekor ikan sardin @ selayang...rebus ngan asam garam
amik isi ikan rebus...tumbuk
1/2 biji kelapa ...tmbuk manja2 je...kalo boleh...dptkan kelapa yg sedang tu..yg org wat kueh...kalo x de...amik kelapa putih je
5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci halia
** tumbuk lumat sume ni
cmpur bahan tumbuk ngan isi ikan & kelapa...pecahkan telur....gaul sebati ngan garam gula
sumbat bahan gaul tadi dlm cili...ssun dlm periuk...masukkan santan biasa...agak2 je...jgn smpai cili tenggelam....masak ngan api perlahan gila...smpai sntan kering & cili masak
1 biji telur
5ekor ikan sardin @ selayang...rebus ngan asam garam
amik isi ikan rebus...tumbuk
1/2 biji kelapa ...tmbuk manja2 je...kalo boleh...dptkan kelapa yg sedang tu..yg org wat kueh...kalo x de...amik kelapa putih je
5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci halia
** tumbuk lumat sume ni
cmpur bahan tumbuk ngan isi ikan & kelapa...pecahkan telur....gaul sebati ngan garam gula
sumbat bahan gaul tadi dlm cili...ssun dlm periuk...masukkan santan biasa...agak2 je...jgn smpai cili tenggelam....masak ngan api perlahan gila...smpai sntan kering & cili masak
nk kukus pun boleh...tp sy suka lagi rebus...sbb ada santan tu
No comments:
Post a Comment