Tuesday 19 July 2011

ayam kuali


haaaa...antik x nama ni....nape ayam kuali...x ayam kawah ke...ayam periuk ke.....hehehhe....sbb di masak dlm kuali...kalo di masak dlm periuk mmg x sesuai...sbb kena sentiasa kacau sampai pekat & pecah minyak cam pic ni.....

rasa nya lak...fuhhh...x payah nk persoalkan....mmg da best ever wa cakap lu....mmg kna try tau...sbb resepi ni senang & ringkas...tp rasa mebeless sgt2....

jom intai resepi

- ayam dipotong ikut suka...garam kunyit & goreng...jgn garing ye

- 2cm halia
- 3cm kunyit idup
- 4 ulas bawang merah kecik
- 2 ulas bawang putih

** tumbuk lumat sume benda ni....

- 3 cwn santan biasa...(tgk pada kuantiti ayam...kalo ayam byk...santan lebihkan ye)
- 3 batang serai dititik
- 1 asam keping
- 1 biji tomato belah 4....( x wajib ni..saje je)

cara cara
- tumiskan bahan tumbuk smpai naik bau.....masukkan santan...serai...asam keping....tomato...ayam yg dah digoreng....masak je smpai pekat...bila kuah hmpir nk kering...rasakan garam.....masak lagi smpai pecah minyak cam kat atas tu....

- dah siap....senang...ringkas...tp sedap sgt...cam ayam percik versi kelantan



kalo nak wat masak kuali ikan...sy suka guna ikan selar atau ikan uji rashid @ mata besar....sebab isi pejal




***tips...jika gunakan ikan...ikan garam kunyit...goreng cam biasa....masak kuah ni sampai hampir kering...baru masukkan ikan...ikan x boleh masuk awal2 cam ayam...nanti hancur

No comments:

Post a Comment