Asslamualaikum...
ari ni kita cite psl green kek ni...hihi...sy suka pggil ia green cake...sbb i loiiikkkeee....apa2 saja perisa pandan....mmg x sabar nk rasa....apa pun kek ni mmg sedap d makan sejuk....x ssh nk wat pun....
cite psl kek span utk wat layer ni...sy suka baked kek span cara steam bath....kek jd sgt lembut & gebu...senang cite...pernah mkn kek karamel...haaaaa...cenggitu le lmbut & gebu kek span yg dibaked cara steam bath ni...x caya....ce try
meh kita view resepi lak....resepi ni pun dpt dari kawan2 kr gak....cuma sy baked cara steam bath je
bahan A
- 150g tepung
- 1 sdt BP
bahan B
- 4 kuning telur saiz A
- 70g gula kaster
- 1/4 sdt garam halus
bahan C
- 85ml minyak
- 115ml jus pandan
bahan D
- 4 putih telur
- 70g gula kaster
- 1/2 sdt krim of tar tar
cara cara
- blend 10 helai daun pandan…utk dptkan 115ml jus panda…perah
- mix kan bahan D smpai bertanduk
- Mix bahan B gebu….masukkan minyak msk..teruskan mix hingga kembang…masukkan jus pandan…mix rata..kalo suka…masukkan pewarna hijau
- masukkan tepung sikit2…kacau ngan spatula smpai rata
- masukkan bahan D..kacau sebati
- tuang dlm loyang biasa pun x pe…alaskan ngan baking paper…tp jgn sapu apa2 minyak pd loyang
- ccuk lidi utk pastikan kek masak
- kuakan dari oven sebaik kek masak…hentak2 manja loyang kek…larikan pisau ditepi loyang
- terbalikkan loyang atas redai…kuakan loyang…bia kek sejuk sblm hias
- bakar suhu 170...30min api atas bawah
** sy lebih suka kek ni dibakar cara steam bath...tekstur kek lebih gebu & lembut...jika memilih utk steam bath....suhu 170...60min...api bawah
utk kastard
- 1200ml santan biasa atau ssu cair
- 10g serbuk agar2
- 1cwn gula atau ikut suka manis
- 100g tepung kastad
- pes pandan & pewarna ijau
cara2...
-masak sume smpai pekat & likat...blh layer pada kek...smpan esbok....beberapa jam...blh dipotong
nk tau cane nk senang melayer....sbb x de ring cake....x pe...dun wori...wat je cenggini....amik loyang yg besar sket drpd saiz kek tu....tuang kastard....letak kek yg dah dilayer tu....tuang lagi kastard...lapiskan lagi kek...wat lagi smpai brapa layer korang suka....dah siap layer...smpan peti es beberapa jam.....rasa dah sejuk & lama sket....boleh terbalikkan loyang...taraaaa...kua la layer pandan kek...
Assalam.. Selamat berkenalan ya miza.. menggoda la pandan layer cake ni.. kemas & cantek.. miza gna loyang bape inci ya?
ReplyDeletew'salam zura....sori le...slalu lmbt tgk komen kawan2...
ReplyDeleteloyang kek tu 7x7...masukkan dlm loyang 8x8 utk layerkan ngan kastard...blh jugak buang tepi2 kek tu dlm 1/2inci....guna balik loyang yg sama...masukkan kastard dulu...baru ltk kek...kastard lagi....wat smpai kek abis...
sejukkan dlm peti ais...dah keras nnti...terbalikkan
SERBUKA AGAR2 GUNA YG MN EH..BRAND AP
ReplyDelete