Wednesday, 20 July 2011

japanesse cotton ciz cake







kek keju kapas jepun...buruk beno namanya dlm bahasa kita kan...hehehe....ni kaedah steam bath ye kawan2....guna dua loyang

tapi tu lah oven saya sekarang ni...macam2 hal...tgk le...sebelah sana dah hangus....sini baru suam2...huhuhu


dah potong dah....siap masuk mulut dah seketul....hehhee...mmg sdp kek ni
terbayang bayang lagi rangup badam hancur yg sy tabur atas kek ni sblm bakar....yummy


korang nk tau nape ada lobang2 kat kek tu...haaaa...tu le akibat derhaka pada resepi....sy guna tepung gandum biasa...pas tu saya letak baking powder...itu le jd lobang2 tu....org guna tepung superfine kalo x salah saya..sbb tu kek dorang nmpak cantik je...hehehhe

kalo nk ikutkan sy bukan penggemar ciz....ari tu pernah wat ciz kek guna resepi yg slice ciz tu....huhuh...x boleh makan la...bau hamis ciz...sudahnya mandikan ngan coklat baru leh makan...hehehhe

terus x mo wat dah ciz kek...tp asyik je nampak kek ni kat wall kr...tp dorang punya kek ada topping mcm2...sy & family jenis x suka cream...topping blueberry ke...strawberry ke....jadinya sy wat plain je....

tapi series...saya rekemen kek ni kalo korang nk wat ciz kek...mmg sedap sgt...lembut....x bau hamis ciz....x payah simpan esbok...bio je kat luar...memang sedap btl

layan resepinya dulu

- 150g cream ciz**...sy guna brand tatura
- 300ml ssu segar.....sy guna ss cair je**
- 80g butter...sy guna marjerin je**
- 80g gandum...sy guna gandum cap ayam je...
- 1sdt baking powder...ayak ngan gandum
- 80g gula kastor
- 3 biji telur A...sy guna 4 biji telur C...asingkan kuning ngan putih
- esen vanila

cara-cara
- bahan bertanda ** cairkan dlm periuk...dah cair biarkan tepi
- mix putih telur smpai berbuih....masukkan gula...mix max speed utk wat meringue
- dlm bks lain mix kuning telur kembang...masukkan esen vanila.....masukkan adunan ciz....kacau ngan senduk je....ayak terus gndum dlm adunan....kacau sebati..x pyh mixer.....
- masukkan meringue...kaup balik manja2 ye

- loyang di gris ngan marjerin pada dasar & sekeliling...taburkan tepung bg rata2 ye...masukkan adunan...
- bakar cara steam bath....suhu 170...1 jam....api bawah....last 10 min api rotate...utk masak bahagian atas

- dah masak....kua kan dari oven ...terbalikkan kat redai...bia sejuk...kuakan loyang...potong...boleh ngap....hehehhe..sedap...x​ pyh smpan esbok pun

resepi daripada Ha Sue@sue-hasue.blogspot.com​ (tq ye)

No comments:

Post a Comment