ni le jenis oren yg saya biasa guna untuk wat kek oren blend...memang x pahit langsung pun
assalamualaikum sume...
kali ni kita cite psl kek paling senang nk wat ni....tp sy lebih suka wat dlm cup...senang nk ngap kot...hehhe...x sedar dah berbiji2 abis di ngap....hihi...kalo dlm loyang....hurrmmm...liat sket nk settle....apa pun resepi ni saya dah ejas daripada resepi asal....ampunnn puan punya resepi...jangan mare ye...
nape sy derhaka pada resepi asal....sbb sy fikir kek ni ada jus....kek jenis berat...so semestinya kna letak soda bikarbonat....ternyata penderhakaan sy x sia2....hasil mmg mantoppp....pernah mkn kek pisang kat kedai....moist kan kat atas...kat dlm tekstur sgt cantik....cam ni la gak cuppies oren ni....lets say mlm ni baked...esok pagi mmg mabeles dah naik moist nya...rupanya pernderhakaan sy pada resepi ni benar belaka....
1 day sy wat 3 aduna cuppies ni kat umh kwn....dah siap baked sy pelik...nape tekstur x sama ngan biasa sy wat....bila sejuk...keras lak tu...naik mmg cantik...sudahnya cuppies x laku...bila fikir2 semula...baru teringat x igt nk letak soda....huhuhu....ternyata kajian ku benar belaka...x caya gak....ce try
- 1 biji oren sunkist...potong wedges...buang putih d tgh2...potong kecik2 skali kulit...masukkan dlm blend ( dun wori...x pahit)
- 3 biji telur
- 1 cwn mnyak
- 1 cwn gula biasa
- pewarna kuning
- esen oren...( x letak pun x pe )
( blend halus sume bahan diatas ni )
- 2cwn gndum ayak ngan 1sdt baking powder & 1 sdt soda bikarbonat
- masukkan bhn blend dlm bekas tepung...gaul sebati...rehatkan adunan 10-15 min
- sudukan dlm cup...bakar dlm oven yg dah dipanaskan....bakar pada suhu 170....15min
mohon share resepinya ye. tq
ReplyDeletep/s oren jenis apa ye (kulit nipis)
salam nak tny..yg oren tu kulit die kne buang kan?
ReplyDeleten kalu skali ngn kulit..xpeke..i mean kulit die kan keras??plus die xpahit ke?? maaf kak byk tny..btw tnx..mhn copy resepi ye :)
ReplyDelete