Monday, 18 July 2011

sambal petai udang



assalamualaikum kawan2 ku...

meh kita cite tips nk smbl petai yg sedap...x berair...petai x pahit....malah sedap banget.....

ce goreng dulu petai....udang tu digaram kunyit kan...goreng dulu....

meh tgk resepi lak...

- udang garam kunyit...goreng dulu
- petai digoreng dulu jugak
- 4 ulas bawang merah dimayang
- 3 ulas bawang putih dimayang
- cili kering yg dah blend
- 1 keping asam

cara2
- tumis bawang....dah naik bau....masukkan cili kering..asam keping...masak hingga pecah minyak....masukkan garam gula....gula tu akan wat kan smbl kita ni warna cantik...hehehhe

masukkan udang & petai....masak smpai sebati...leh makan dah ye

** tips...jgn masukkan air....udang tu digoreng dulu supaya x ada air yg akan kua dlm smbl kita tu nnti....gud try ye

No comments:

Post a Comment