Sunday, 11 December 2011

pandan layer cake



pandan layer cake.....ni kali k2 sy wat kek ni...ni pun sbb order dari org...jom layan gambar2  yg x seberapa ni



ni 1st time sy wat topping buah ngan jelly cam ni....thx banyak2 kat kak...shuhairi shuhaini ngan Zack sbb layan soklan2 sy psl nk wat topping jelly ni

ikut kata dua pakar yg saya tabik ni...guna jelly biasa...pas tu kak jue tu dia guna ring utk ltk kan jelly ni....

ring sy saiz 9"...kek ni saiz 7" je...sudahnya x guna ring

roses ke kobis ni...hehehehhe



kalo korang ada mslh cam sy...jgn risau...tetap blh wat...jelly tu korang kna kacau atas dapur smpai larut....pas tu kacau ngan whisk dlm bekas yg ada air...kiranya nk bg cepat sejuk & pekat sket...senang nk tuang atas buah tu tanpa ring


dah agak likat tu...guna sudu...tuang sikit2 kat atas buah tu...tp sblm tu kek yg dah hias buah ni kna sejukkan dlm peti ais dulu....

keadaan kek & buah ni sejuk...tuang sikit2 jelly tu atas buah...kejap je dah beku...x sempat nk meleleh pun...heheh...jadinya selamat la...


resepi jelly senang je...sy skodeng blog kak shuhairi tu...hheheh....tq kak...jasamu ku kenang...izinkan sy share kat sini ek


-300g air biasa
- 10g agar2 serbuk
- 50g gula

cara cara
- masak sume atas dapur hingga larut
- ring kan kek tu ketat2...tuang jelly atas buah ni...biar kan 2 jam....baru kuakan ring


ni cara sy
- sy sejukkan jelly ni dlm bekas ada air...kacau ngan whisk hingga sejuk & agak likat...baru tuang atas kek





untuk resepi kek nya...klik kat sini.....senang je ni



8 comments:

  1. salam

    miza tinggal di mana yea? nak belajar buat roses bunga kobis u ni! menariks la! or maybe miza bleh buat video utk demo... harap dpt share tips utk buat roses hijau ni.. ;D

    ReplyDelete
  2. slm naza

    sy dok rawang...sg buaya...naza dok mana....biasa sy tgk dlm u tube...nnti sy share kat sini ye

    bab nk ajar tu blh...kalo dekat blh la....mungkin dlm bulan feb atau march akan mula kelas

    ReplyDelete
  3. ala... jauh jugak.. huhu! saya duk kat alor setar.. kalo klas miza buat time cuti sklh, insyaallah leh usaha pegi.. sbb saya cikgu.. hehe!

    ReplyDelete
  4. oo...hehe...jauh tu...ce cari yg dkt2...kot ada...tp kalo berjalan ke sini blh la singgah

    ReplyDelete
  5. as-salam sis..
    br tau u ade blog..tahniah yaa..

    ReplyDelete
  6. wsalam kak jue....

    heheheh...sama kak...dah lama dah blog ni...cuma x rajin update...sbb nk jenguk page lagi...kadang x sempat

    sy ltk link blog akk kat blog sy sbb blog akk best...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok no prblm ya..letak aje hehhe..

      Delete
  7. hekhekhek...tens kak...heheh

    ReplyDelete