rangup tau sekut ni...tak sangka lak sy leh cipta resepi sendiri...kikiki....tu pun setelah dikaji selidik...study tgk resepi2 sekut lain...tgk tahap keseimbangan tepung & marjerin/butter dlm sesuatu adunan....beli emping ni dah berhari2...tp berkira2 nak wat...sbb tak jumpa resepi yg diidamkan.....
setelah difikir secara logik sume resepi2 sekut sebelum ni....tgk mana yg patut...mana yg tak patut...akhirnya...tercipta la resepi cornflakes ni....sedap tau...rangup...nnti korang try la ek
wat kali ni cuma dpt -+100 biji je....kna wat lagi...sebab emping tu bnyk lagi...apa tak banyak nya...beli saiz jumbo...hihi...x mo wat cornflakes madu...nnti cepat abis...kikiki...dekut tol...hehehhe....
meh a tgk resepinya
resepi asal : sy sendiri
adunan ni dapat -+100biji.....
- 1 3/4cwn gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3/4sdt baking powder
- 2 1/2 cwn cornflakes...(belum diramas)
- 3sdb kismis
- 150g marjerin/butter
- 3/4cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 1/2cwn cornflakes...ramas ngan tangan...( ni utk digolek biskut sblm bakar)
- papercup
cara cara
- cornflakes ramas ngan tgn...(sy lenyek ngan lesung batu....sakit tgn kalo ramas ngan tgn...hihi)
- ayak tepung gandum, tepung jagung & baking powder
- pukul marjerin & gula hingga putih...(sy guna whisk)
- masukkan kuning telur...pukul lagi sebati
- masukkan tepung, kismis, & cornflakes...gaul sebati...adunan agak lembik....
- bulat2 kan...gaul dlm cornflakes hancur....masukkan dlm papercup
- bakar suhu 170 celcius selama 15min
gud try ye sume
No comments:
Post a Comment