Tuesday, 2 August 2011

homemade tuna pizza


piza & topping yg belum dibakar...main taruk je ciz & lapisan tu...ntah btl ke idok...isi bawah tu tuna...peberet somi & saya kalo g pizza hut...sedappp


masak dah ni...dah siap potong & masuk perut...kikiki...sedappppp


baru kua oven...panas2 lagi ni....x sbr nak ngap...ari tu nk beli piza siap dan kita cuma masuk oven je...tp somi x mo...katanya nak yg ummi wat...adeehhhh....cam terer lak...ekeke


dah siap nk makan baru pasan....x letak bawang holland tu...kalo ada tu lagi sedap ni....capsicum pun x letak...sbb g cari kat kedai x de lak...




dah lama nak wat pizza ni....tapi asyik tertangguh...ari ni dah alang2 wat donut...amik sket doh donut tu..wat doh pizza.....dah sejuk pun lembut tu....kalo piza punya doh...dah sejuk terus kejung...hehe...sooooo...baik wat sndiri....lagi sedappp...puas ati

resepi doh piza ni sy guna resepi donut..resepi donut lak amik dari puteri tega....mmg lembut je donut tu...gebu lagi

tgk resepi nya...tp sy wat skali donut ye...so korang pandai2 la nk ejas...

- 500g gandum
- 1 peket mauripan 11g
- 200ml air suam
- secubit garam
- 1 biji telur
- 50g mentega
- 1 sdb shortening
- 2sdb ssu pekat
- 2 sdb gula pasir

cara cara
- air suam, gula dicampur ngan yis dlm bekas besar....kacau rata....biar yis berbuih
- gandum, ssu pekat, shortening, mentega gaul sebati ngan tangan
- yis dah berbuih, masukkan 1/2 tepung, telur garam, gaul ngan sudu 1 arah je
- masukkan 1/2 lagi gndum...gaul sebati smpai doh x melekat d tangan
- rehatkan doh 10-15min...nk lagi lama pun boleh....x nak rehatkan pun boleh....sy rehatkan sejam
- terap adunan...panaskan minyak...goreng

- untuk piza...gelekkan nipis adunan...masukkan dlm loyang....rehatkan dlm 10min...bakar 1/2 masak...suhu 170...api atas bawah....
- kuakan, ratakan sos tomato...letak tuna atau apa saja....ttup nga cizz....bakar 20min


- untuk beger mesia...bulatkan doh...tekan leper sket....goreng...

haaaa...kan senang....satu adunan doh....boleh makan 4 jenis kueh...satu agi pau goreng...tp sy wat sbb tak tau...bila beger ni siap digoreng baru pasan...blh gak wat pau goreng ni...msti sedap....korang try la ye....sedap lak tu




No comments:

Post a Comment