puding roti karamel...hehehe...ni kes emergency...nk selamatkan pembaziran roti yg hampir expired....heheh...tp yg terkorban...ssu pekat, telur, ssu cair....hihi....
apa pun puding roti karamel ni memang sedap makan sejuk....nak buat pun senang je...daripada roti tu terbuang...baik buat puding ni
layan resepi yg simple tapi mabeless ni....
- 3sdb gula wat karamel dlm loyang terus.....biar sejuk
- 6-7 keping roti slice
- 2 biji telur A
- 1sdt esen vanila
- 1sdb marjerin
- ssu pekat ikut manis nak cane
- ssu cair 1cwn
cara cara
- karamel yg dah siap biarkan sejuk & keras
- carik carikkan roti...rendam air, kendian toskan....gaul ngan marjerin/butter
- dlm bekas lain...pukul telur, masukkan esen, ssu pekat ssu cair
- masukkan roti, gaul rata....tuang dlm loyang karamel
- kukus 15-20min api sederhana
- dah siap...tunggu sejuk...terbalikkan...sejukkan dlm peti ais
dah boleh makan...senang, ringkas, sedap....apa lagi...try le
salam..nak buat karamel tu kena masak kan gula tu ke??sy ni lambat sket pickup nya...
ReplyDeletewsalam
ReplyDeleteya...kna hanguskan gula dlm loyang...ada cara2 dalam tajuk KEK KARAMEL