Tuesday 19 July 2011

puding gula hangus @ puding karamel

puding gula hangus @ puding karamel...sedap ni 

bestkan...makan yg sejuk dari peti ais 

sedia nk ngap...hehehehe

assalamualaikum sume....

ari ni nk cite pasal puding karamel a.k.a puding gula hangus...sama je tu...gula yg dihanguskan tu org pggil karamel....jd le puding karamel...kira nama glemer la tu...ahaks

tp kan dah lama betul la sy x wat puding ni...mmg lama sgt2...dah dkt 3th kot....nape ntah lama dah x wat...heheheh....

sy mmg suka sangat puding ni...tp x tau nk wat cane....1 day...dlm thn 2006...jiran dpn umh bg dlm sepotong....sy mmg x sangka dia pandai wat benda ni...sbb dia tu kategori x tau masak...dia masak pun biasa2 je....bukan sy cakap dia x pandai masak...dia sndiri yg cakap cam tu....

pas tu dia ajar le sy cane nk wat puding ni...yuhuuuuu.....mmg suka gila la...dan sangat2 x sangka senang gila nk wat nya...kalo beli kat bazar ramadhan...humaannggg aiihhh...mahal gilosss....

tp kan puding ni byk versi....ada resepi yg guna sebiji telur...ada yg x guna langsung....ada yg guna telur banyak....ada yg guna ssu cair...ada yg x guna langsung...cmpur kastard la...tepung jagung la...mcm2 resepi ni....

ari ni sy nak share lak cara saya wat puding ni....tp sy dah out sket dari resepi yg jiran sy ajar tu...& ternyata lebih lembut & sedap...hehhehe...sori kak watie...jasa mu ku kenang...atas tunjuk ajar ni....

jom view resepi..

loyang 6x6...dpt tebal sket...hehehhe

- 3sdb gula...hanguskan dalam loyang...x perlu letak air

- 5 biji telur gred A
- 1/2 tin ssu pekat...x pun ikut manis cane yg nak la ye
- 1sdt esen vanila
- 1 cwn air biasa ( boleh gantikan ngan ssu cair )
- 1sdb tepung jagung

cara cara
- pukul sume tu guna whisk je...smpai sume hancur.....nk blend pun boleh....tapis & tuang dlm loyang gula hangus tu....kukus 20min....x payah ttup loyang ngan aluminium foil...sbb nnti kita nk terbalikkan jugak...

- dah masak...bia je cm tu dlm 15min....pas tu terbalikkan...baru smpan dlm peti ais...

dah boleh santap...sedap woooo


** tips...kalo banyak cecair daripada telur...contoh guna ssu cair setin....puding akan terlebih lembut...x sedap pulak....kiranya adunan ni mmg sedang2...x keras...x lembut sangat2...just nice....try la ye


5 comments:

  1. sue pun fellow yer..resepi nie namak mudah so dah pasang angan2 nak wat nyer.....

    ReplyDelete
  2. yummy.. taraaaaaaaaaa kak punya pun dah jadi memang mabeles tip top.. meksih miza

    ReplyDelete
  3. salam...mekasih sudi follow....mudah...smooth...& sedap...try le

    ReplyDelete