Assalamualaikum....mekasih pada yang sudi menjengah kat blog yg x seberapa ni... jom kita skodeng yg mana berkenan...kalo rasa nk try resepi...sila kan...rasa nk order...pun boleh....
Sunday, 17 July 2011
kek choc moist
Assalamualaikum sume..
hurrmm....x tau apa nk di cite kan...pe pehal pun...meh tgk resepi kek choc moist ni...sy kenal kek choc moist ni thn 2001....terus jatuh cinta...sbb sy bukan pencinta kek...tp skali rasa kek ni...huhuhuhu....teramat la sy suka...sejak tu sy jd pengumpul & pengetest kek ni.....byk dah resepi sy jumpa....kali ni nk share resepi bes ni....sy amik resepi ni dari kak long lyn...sy dah lama study psl resepi2 kek choc ni...dah bertahun...ada yg terlebih moist...kek jd berat...ada yg terlebih tepung...kek x cukup moist....jd sekali tgk resepi sy dah boleh bajet tahap kemoistan kek tu...ewaahh...hihihi.....so...konklusennya....resepi kak long lyn ni yg terbaik....komplete....thumbs up to her
jom cek tgk resepi nya....
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn ssu segar perisa coklat atau ssu cair
- 1 cwn gula perang
- 1/2 cwn ssu pekat
- 1 cwn minyak
** masak sume ni atas api...bagi sebati....ttup api...bia je situ
- 2biji telur
- esen vanila
** pukul ngan whisk je....masukkan skali esen (x tau whisk tu apa...pemukul telur yg cam org guna nk wat telur dadar)
- 1 1/4 cwn tepung gndum
- 1 sdt baking powder
- 1 sdt soda bikarbonat
** ayak sume ni
cara2
- masukkan adunan koko td kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gndum sikit2...kacau lagi biar sebati
- tuang dlm loyang yg dah di gris & alaskan ngan baking paper
- kukus sejam...ttup loyang ngan aluminium foil utk elakkan air menitik
- kalo pilih bakar....pun boleh....160...sejam atau hingga masak...api atas bawah
topping...
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn ssu pekat
- 2sdb gula perang ( x nk letak pun x pe )
- 2sdb butter/marjerin
**kalo nk simpan kek ni dlm peti ais....time nk mkn kna kuakan dlm 1/2 jam sblm mkn...kalo x...keras...kna tggu lembut semula baru sdp mkn
** masak sume ni atas api atau double boil...boleh siram atas kek....jika nk jenis banjir...boleh siram time ganache panas...jika nak biasa2....tggu hingga suam sket...baru tuang atas kek
try ye
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete.بسم الله الرحمن الرحيم,
ReplyDeleteالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Resipi ni memang best...sedang2 moist keknyer..
w'salam....
ReplyDeletetq kak sudi try...bg sy pun mmg sedap...sedang2..x padat...x kering