Tuesday, 12 February 2013

CREAM PUFF


Assalamualaikum seme2...

cream puff.....pun satu agi benda fobia kalo org ode....adeiiii....sume fobia lak saya ni....ngeeee....apa x nya...bnda ni ajaib tol la.....kalo dalam satu adunna....skali bakar.....ada la seketul dua penyek...tu kalo nasib baik....kalo x baik...sume penyekkk......adeeeeiiii

asyik la terliur puff kawan fb sorang ni...gemok2 tau puff dia......

1 day tergerak la ati nk try resepi dia lak.....


amacammm......gemokk x....suke tau....ngeeee....puas ati gile la org cakap....hihihii...sekarang org nk ode puff dah x heran ....hehehheh...meh le...meh le....hehheheh


jom tgk resepi 

 BAHAN A
- 100g air
- 90g butter
- 1sdb gula
- secubit garam
- esen vanila


- 120g tepung gandum
- secubit baking powder
**ayak

- 2biji telur A

CARA CARA
- pns kan oven 200c
- masukkan bahan A dlm kuali....hingga mendidih...tutup api....
- masukkan bahan ayak...kacau hingga jd doh
- buka semula api kecil...kacau hingga ada kerak nipis....tutup api & biar kan sejuk
- dah sejuk...putar kan sebiji2 telur kedalam adunan hingga adunan cantik utk di pipe kan
- pipe kan dlm dulang....renjis kan air....bkr pada suhu ovn 200c hingga gold brown

KASTARD
- 300g air
- 100g gula
- 100g tepung kastard
- 1/2tin ssu cair
- secubit garam
- 1sdb butter

cara cara
- masukkan sume dlm kuali & masak hingga likat
- sejukkan & boleh guna



**sy dah ejas sket resepi ni...tang telur nya & baking power, juga tang gula & garam dlm adunan...resepi asal x ltk.....apa pun korang try la....time bakar tu try lebih kan sket timming....bg betul2 masak....baru dia x turun


PAVLOVA


Assalamualaikum seme2....

kali ni kita cite pasal pavlova lak....perghhh......sy pernah fobia tau nak buat pav ni....maklum la...nak dapatkan yg rangup & putih...sangat la susah....ada sampai hangus bawah.....sangat kecewa.....sampai kan kalo ada org ode....fobia nk terima...bakar lak kadang sampai 2jam tau

bila tgk ore lain post pav putih2...rangup....perghh...seksi tuuu...nak tanya segan....maklum la...bukan semua org sudi nk share tau ngan kita....nak2 lagi kalo org biz.....

nak x nak terpaksa godek sendiri....ejas sendiri....tiap kali wt pav...sambil adunan tepung jagung ngan meringue....dalam pale dok fikir....apa la yg buatkan pav rangup & putih....


so 1 day alhamdulillah.....Allah bagi idea bernas ni.....pastu praktik kan.....ya Allah....syukur...melompat gembira tau bila tgk hasil.......Tinggggg!! bunyi oven....terus g ngadap....nampak la pav masih putih...sentuh permukaan....ya ampunn...rannguppp...suka yg amat tau x.....sangat suka ....tercapai impian....


jadi kali ni saya nk share kan ngan korang seme.....cane nk dpt kan pav yg rangup & putih.....mintak maaf tau kalo x sama ngan cara org otai2 buat atau blogger glemer buat.....ni cara saya....& sy suka sebab menjadi.....sejak tu berkobar nak buat pav kalo ada yg ode.....benda enteng kata kan....ahakss...




jom tengok resepi :

kat Jom Masak pun blh tengok

- 3biji putih telur gred A
- 70g gula kastor
- 1sdt cuka makan
- 2sdb tepung jagung (terlebih x pe...jgn terkurang)
- 1sdt esen vanila

cara cara
- masukan cuka makan bersama putih telur....mix berbuih
- masukkan gula kastor....mix hingga kaku kental
- masukkan tepung jagung & esen...ratakan ngan pemutar mixer (x perlu on kan mixer)
- alas kan loyang atau dulang pembakar ngan baking paper...
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan.....suhu 100c..terpulang pada oven
- gunakan api bawah sehingga 20min.....kemudian api atas bawah hingga masak & garing permukaan pavlova

cream
- beatkan fresh cream (whipping cream non dairy - manis) hingga kental....pipekan atas pavlova....susun buah...sedap dimakan sejuk


psstttt....putih x...nampk rangup x...seksi kan....hkhikhik...gud try la korang.....jangan segan2 nk lebih kan tepung jagung tau...x jd mslh pun



CREAMY CHOC OREO & CHOC MILO


Assalamualaikum kawan2 seme.....

seperti yg di janji kan....kali ni mmg ada resepi baru.....dessert yg bes...yummy & tasty sangat.....
kisah tercipta nya dessert ni sebab ada regular kastemer ni dah ode pavlova....pastu dia cakap nk ode cream je.....atas tu ltk buah...sbb ank dia suka cream

fikir punya fikir....x kan la nk jual cream je ngan buah....nk kira rege cane....x kan x ada perisa pape.....setelah berfikir2.....taraaaaaa......tercipta la dessert best ni.....saya nama kan

CREAMY CHOCOREO & CHOCMILO


ni pulak semangkuk sos choc yg wajib saya sediakan untuk buat creamy ni....jugak sy gunakan untuk buat crepe chocmilo......blh la nk panggil ganache pun

resepi sos ni

~ 1cwn serbuk koko
~ 1cwn susu pekat
~ 1sdb minyak masak

cara cara
~ satukan semua....masak double boil.....dah sejuk blh guna....

nak siram atas kek choc moist pun blh....tp x blh untuk deco tau....nak layer dalam kek pun blh....nak siram atas cream puff pun boleh....

saya suka guna adunan ni sebab rasa choc yg sangat kuat...berbanding ganache menggunakan choc masakan....


tak sangka...rezeki dari Allah....ilham dengan izinnya....ramai pulak yang suka....rasa manis & lemak cream....rasa choc yg sedang2....rasa bite halus oreo crunch & ada rasa milo

gabungan yg yummy sangat tau....korang nk biz pun blh.....

jom tengok resepi :

korang nk belek kat Jom Masak pun blh.....tu fan page saya...yg x seberapa....

CREAMY CHOC OREO

~ fresh cream
~ crunch oreo
~ sos choc (blh guna ganache atau sos choc dlm botol )
~ buah (stoberi & anggur atau apa saja)
~ choc utk diparut

cara cara
~ beat fresh cream hingga kental
~ pipekan fc kedalam bekas
~ pipekan so choc
~ ltk kan oreo crunch
~ lapiskan cream lagi
~ pipekan sos choc, ltk buah potong & parut choc secukup nya
** sesuai dimakan sejuk




have fun wif dis simple dessert.....


Tuesday, 29 January 2013

SESI BERCERITA

assalamualaikum semua kawan2

DAH MASUK NEW YEAR 2013.......

phewwww......lega gila.....dah lama nk update something kat sini.....tapi 1 day sy buka blog....x leh sign in....atoiii...sangat2 frust...terkejut....dan2 dok teringat...sian nya yg sentiasa follow kat sini...dah lama x ada new entry

dah macam2 pasword yg biasa guna sy key in kan...sume x leh masuk.....huhuhu...berpeluh jap....even blog ni jarang ada entry, pic lak cuma guna kamera cap kambing tambah lak x reti nk cun2 blog...tp sayang wooooo.....dah bnyk resepi sy masuk dlm ni....termasuk resepi create sendiri

dah hmpir sebulan failed nk sign in....hari ni 30 jan 2013....nk try lagi...guna p/word guna......taraaa.....alhamdulillah.....blh masuukkkk....yuhuuuuuu

banyak nye la yg saya nk masukkan kat sini.....nak2 lg 2013 ni blm rasmikan pape kat blog saya ni.....gara2 x leh masuk ari tu

siyes panik jap....sgt2 panik...terbayang kat pale....abis la usaha sy selama ni...masuk resepi kat sini....bercerita macam2....last2 berkubur gitu je

ada kek 4D bntuk kete mini cooper yg sy potong & cantumkan kek tu....ada bnyk lak tu ode mouuse choc cake thn ni....deco guna ganache...mcm2 la.....tp kan....syukur sgt2...hari ni dah blh masuk semula

tapi hari ni x leh nk masuk pape kat sini...sbb ni computer baru....cpu baru....monitor baru....pic2 sume kat cpu lama....kat sebelah ni je...tp blm transfer kat pendrive....jd cpu baru ni x ada pic pape

jd hari ni kita sembang je la...sebagai pembuka kata utk 2013 ni.....pada followers yg dah otai...msti dorang x heran sgt kalo x ada entry baru....tmbh2 dorang pun agaknya serabut nk tgk kek2 yg sy deco tu.....hahhahahah...serabut gila

x reti la nk deco kemas2 ala2 hotel 10 bintang....tgn & otak ni merewang je kalo time mendeco...cane la x jd serabut kek nya....hahhahaha

tp untuk kawan2 yg baru nk berjinak2 ngan bakery...tentu dorang tertunggu2 new entry kan....sori sgt.....sekarang ni in shaa Allah akan merajinkan diri ke sini....since dah beli work table baru...kerusi yg selesa....atas meja ni ada dua flat screen monitor....bawah meja ada dua cpu....dah cam mini opis......ewahhh....hiihihi

dan2 semangat baru mai nk update blog....kikiki...sy x suka gajet  cam lappy, tab, i -pad sume tu.....sy lebih suka ngadap screen monitor....gajet2 tu wat sy sentiasa susah hati.....mana x nya...kat umh ni sume hantu gajet...si alma yg baru 1th 9bln tu...hamboiiii...dpt hp ayahnya....dok sibuk calit2 atas screen....pndai tau dia cari game...video sume tu...bayang kan la kalo ada gajet gitu

lagi lak kalo ada gajet2 ni hati x  senang....takut hilang la...takut pecah...takut terjatuh...takut kna curik...x leh simply tertinggal dlm kete....kang ank sibuk nk main....curik2 main...adeiiii.....tang lappy lak sentiasa kna caj...x leh pns2 sket...adesss...manja la......guna cpu senang....wat keje pun selesa....duk ngadap LED screen 18.5" ni.....

set cpu baru ni pun murah je...rm899 u...dpt screen LED 18.5"...screen lama cuma 17" LCD je....ada promosi....kata tokey kedai tu...takat kita nk berfb....blh sgt ngan rem cpu ni...nk berat2 cam game x leh la....

k la...mesin basuh pun dah dok teett...teettt....mintak di jemur isi dalam nya....sekarang ni si alma tgh tido...ye la...org bngn awal nk ke sek...dia pun sibuk...dah tu ngantuk la tu.....angah kat tadika....kul 12 baru balik....kak long ada koko ari ni...dari sek agama dia terus ke sek keb...sebelah2 je....dia x mo blk t.ari....jd kul 6.30 kang baru jemput dia.....so sy agak senang la kalo hari rabu.....hihih

ok sume....tens again pada yg sudi jd fren sy kat alam maya ni...sudi follow  blog x seberapa ni....nk g sidai kain jap......bye sume....ASSALAMUALAIKUM......luv u olls...nanti kan new entry ye....esok lusa in shaa Allah...

Wednesday, 14 November 2012

CARA MELIPAT CREPE

  

dah puas bebel pasal resepi crepe yg penuh kontobasi ni...meh kita tgk cara melipat lak...

senor nya x kisah nk lipat cane pun...cuma cara lipatan ni nmpk seksi sket...hakhakhak


sy masukkan fc dlm piping bag...senang nk pipe
kulit crepe
isi durian segar secukupnya


pipekan cream 


ltk isi durian


tutup dengan cream lagi


mulakan lipat atas & bawah


sudah kan ngan lipat dari kiri ke kanan


dah siap


untuk berjual cam sy ni....lrk la crepe atas paper cup...takut melekat bila disimpan nnti....


dah siap susun....sy jual rm10/set (5pcs)...nak ode meh sms sy 012-2333574...

sms berkenaan crepe saja tau.... soklan lain x layan....hehehhe.....bukan apa...cukup la sy dah bg tips2 kat fb ni berkenaan baking

untuk resepi tgk link ni..tgk sini.....selamat mencoba....kalo x rajin...meh ode ngan sy

DURIAN CREPE new resepi


assalamualaikum semua

kali ni psl crepe lagi...heheh...berhantu sungguh benda ni tau....bnyk spekulasi tentang penggunaan tepung utk buat kulit..

ramai mencemuh org yg gunakan tepung gandum....katanya..." resepi guna tepung gandum x sedap....cam lempeng"

kikiki...sy nak ketawa.....dia dah rasa ke belum senor nya.....ke ikut org cakap je


jgn gitu...kalo blm rasa...jgn kutuk resepi org...x baik tau....crepe ni mmg dah bertahun diciptakan.....dgr cite gunakan 7jenis tepung....ada jugak cakap 5jenis tepung...

sekarang dah jd fenomena baru kat fb sbb kawan ku kak EYNA yg mulakan semula....seawal keluar nya crepe bertahun dulu...x de glemer cam sekarang...sbb dulu x ada fb....sekarang ada fb....buat apa pun....seme jd ikutan....kejap je dah jd 'BERHANTU'.....





pada yg kata resepi guna tepung gandum ni rasa lempeng...nak tanya sket.....lempeng yg kita dok cicah smbal bilis tu, yg resepi mak2 kita buat tu ada ltk benda1 ni x....' susu cair, telur, tepung jagung, tepung ubi, tepung kastard'........kalo ada ltk skali dlm buat lempeng tu....mmg sah crepe ni rasa lempeng

tp sy gerenti x ltk seme tu kannnnnn....jd...jgn berkata2 sblm mencuba....apa pun meh kita tgk resepi baru yg kak EYNA alter ni....resepi ni lebih lembut, kenyal, crepe x mudah koyak.....DAN YG PENTING....X RASA LEMPENG.....

RESEPI ASAL : EYNA HANEYNA
resepi ni sy dah gandakan untuk 5adunan & blh dapat kan 50-55 keping kulit crepe

 - 100g  tepung gandum                                       **asal 20g
- 100g tepung ubi                                                **asal 20g
- 50g tepung kastard                                           **asal 10g
- 50g tepung jagung                                             **asal 10g
- 4sdb minyak masak                                           **asal 1sdb
- 5sdb gula pasir                                                  **asal 1sdb
- secubit garam                                                    **asal x guna
- 4biji telur A                                                       **asal 1biji telur                         
- 200ml susu cair                                                 **asal 40ml
- 750ml air biasa                                                  **asal 150ml
- sedikit esen
- pewarna

cara cara
- campurkan semua bahan dlm bowl...gunakan whisk....kacau hingga larut...tapiskan...blh dadarkan dlm kuali non stick...
- x perlu oles minyak....sbb kuali dah non stick...mmg x melekat
- dah siap...sejukkan

cara melipat
- fresh cream di pukul kaku
- isi durian secukup nya
- ltkkan fresh cream atas kulit...ltk isi durian...tutup semula ngan cream...baru lipat
-ENAK DIMAKAN SEJUK




amacam....dah tgk resepi kan.....ada sama cam mak2 kita wat lempeng x....kalo sama...jgn try resepi ni...nanti jd lempeng lak....@_@

setakat sy buat crepe ni....hampir 98% customer repeat ode.....Alhamdulillah....semoga makin murah rezeki kak eyna...atas perkongsian resepi crepe ni




SEBARANG TEMPAHAN CREPE ATAU KEK..BLH SMS KE NO 012-2333574.....SMS SAHAJA

Thursday, 18 October 2012

kek choc moist lagi

  assalamualaikum...

kali ni x ada spesel dari sy...cuma nak share deco kek choc moist.....dah lama gian nk wat roses dari ganache....kali ni Allah permudahkan.....alhamdulillah...sgt2 puas ati.....


 kek ni ditempah oleh kawan fb dari klate....suh dihantar kat sek ank dia kat rawang...kawan ni pun bakers....pndai gak mendeco....

dia dah beberapa kali suh anta kat sek ank dia ni...hihi..segan lak..sbb dia pun terer wat kek...



untuk resepi kek ni & resepi ganache...blh klik sini .....untuk buat roses atau deco....susu cair dlm resepi tu blh kurang kan sket...

pastu ganache utk deco ni x perlu dlm peti ais...bia je sejam dua kat suhu bilik...cantik kental & pekat...blh la mendeco...nak buat roses ke...nk buat shell tepi ke...sume boleh


ganache dah cantik pekat...apa pun blh buat....btw...untuk daun tu...sy x guna nozel tau...sy gunting muncung piping bag jd bentuk V...pastu pipe je la atas kek as a daun...cantik tau berbanding guna nozel

kalo guna nozel...daun ujung nya cam putus...x cantik



Monday, 15 October 2012

DURIAN CREPE


Assalamualaikum semua...

lama nya x bersua kan...adeii...bnyk tmpt la kna update....Jom Masak tu hari kena jenguk...kna update....errmmm...kat sini kna ada masa yg betul2 free...baru boleh merayap...

maaf sangat pada yg dah lama bertanya...baru nk berjawab...atau pada yg rajin masuk...tp x ada entry baru.....sori sangat2....

kali ni sy nk share pasa lempeng spesel ni.....sgt2 spesel lempeng ni....



 sampai sy termimpi2....adoiii.....nak mencari duyan satu hal...x ada yg menjual...buka je fb...hari2..ada je yg tayang lempeng spesel ni....ni sume gara2 kak zu la...dia la yg mulakan tsunami lempeng spesel ni....

x pasal2...sume meroyan...hakhak...termasuk sy....kihkihkih









dok fikir2...mana la nk cari doyan ni...tekak ni nk sgt2 rasa...cane la rasa yg org dok cakap sedap gile tu...smpai pejam2 mata...wajib pulak di makan sejuk2....errmmppp...sgt2 mengujakan utk terai

cari punya cari...dpt la doyan...amik ko...rm10 skilo....adeiii...duyan kg je pun...beli dua biji...rm44....fuhhh...kalo x kerana lempeng ni..x hingin nk beli tau....

sy guna resepi kak zu.....x sangka...sgt2 senang nk gelek kat pan...x perlu oles minyak, dah siap tu blh angkat ngan tgn je...x pecah...x koyak....




RESEPI ASAL : kak zuriana

- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam

 cara cara
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la

cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya

cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat



Wednesday, 1 August 2012

hello kitty


assalamualaikum...salam ramadhan buat kawan2...semoga ceria sokmo even penat2 wat kukis...biasa la kita ni...superwomen kan...nk wat cane...berkhidmat selagi terdaya utk yg tercinta

bila dapat oder dari kawan fb...cakap nk kek choc moist, hello kitty.....dlm hati...wahhhh...berbunga2...bukan apa...sbb kitty senang nk lukis...heheh

mula la terbayang2...nk wat kepala je ke...nk lukis ngan cream ke, nk guna pipping jelly ke...mcm2 dok fikir...


sudahnya...ni la keputusan nya....memandangkan kek choc x dpt dipisah kan ngan topping yg sedap tu....sy tetap siram ngan topping atas kek...bg kering jap...baru coating ngan fresh cream

jadi org yg mkn tetap rasa keenakkan kek choc moist...sbb pada sy kek choc moist x sedap jika x ada topping...x sesuai jugak ngan fc...


lebihan ganache tu...sy biarkan sejuk & likat...so blh guna utk outline pada lukisan kitty ni....memula operasi tanya packik google..mana pic kitty paling cun...sy snap ngan hp....wat rujukan...gunakan tooth pick...mula la melakar atas kek

kendian wat outline guna ganache yg diletakkan dlm piping bag..gunting ujung sket....pastu sy gunakan piping jelly utk warnakan bdn kitty...piping jelly tu sy isikan dlm piping bag...kendian pipekan dlm lukisan kitty ni....pipe rata2....pastu sy gunakan belakang sudu utk ratakan jelly...bg cantik sket

pipping jelly ni sy beli siap kat bakery...nk guna cuma warnakan je



taraaaa...ni la hasilnya...ok x...deco tepi tu pun guna ganache yg dah sejuk & likat...blh buat deco


ayam black pepper miza


assalamualaikum semua kawan2 ku....

salam ramadhan buat kawan2 sume....lama nya x bersua kita...cam bizi bebeno lak gayanya sy ni ye...hikhik...saja wat2 bizi senor nya....kali ni nk masukkan entry lauk lak...lama dah x de lauk pauk....asyik baking je kan

lauk ni kesukaan sy & somi...somi lak dari bazar ramadhan thn lepas lagi dia berangan nk jual ayam resepi wife dia ni...adeiii...berangan tol dia tu...dia cakap kalo jual kompem laku ni...kira nya speselis cam nasi kukus ayam berempah tu la.....hikhik


jom telek resepi...sy main boh je bahan2 ni...x sangka lak sedap...dah satu hal asyik kna masak lak utk somi lauk ni...pantang lama sket x buat...mula la dia merungut cakap dah lama x makan ayam black pepper

sumber & resepi asal : sy sendiri


- 1 keping peha ayam dibuang tulang - bersihkan

- 1sdb lada hitam ditumbuk kasar
- 1sdb kicap manis
- 1sdb sos tiram
- 1sdb serbuk pasti sedap knorr
- 1sdb tepung gandum
- secubit garam

***perap semua bahan bersama ayam selama 1/2 jam atau lebih


cara cara
- pnskan sesudu bsr minyak masak dlm non stick pan (gunakan api slow)
- masukkan ayam...tutup kuali...biarkan ayam masak...balikkan utk masak serata


****ayam akan berjuice sbb ada tepung gandum & kaedah memasak dgn api perlahan


try la nanti...bg sy & somi ...sgt2 superb...ayam ni x kering...jgn bkr dlm oven atau arang...nnti tepung jd berkeping...ayam kering...



Saturday, 2 June 2012

kek choc moist


kek choc moist...full choc




full choc...permintaan kastemer


simple deco

resepi2 kek choc moist blh tgk pada entry dahulu




deco deco 1


deco full fresh cream...dlm nya kek span choc...tempahan dari ofis adik saya



resepi kek span nanti saya masukkan