Monday, 15 October 2012

DURIAN CREPE


Assalamualaikum semua...

lama nya x bersua kan...adeii...bnyk tmpt la kna update....Jom Masak tu hari kena jenguk...kna update....errmmm...kat sini kna ada masa yg betul2 free...baru boleh merayap...

maaf sangat pada yg dah lama bertanya...baru nk berjawab...atau pada yg rajin masuk...tp x ada entry baru.....sori sangat2....

kali ni sy nk share pasa lempeng spesel ni.....sgt2 spesel lempeng ni....



 sampai sy termimpi2....adoiii.....nak mencari duyan satu hal...x ada yg menjual...buka je fb...hari2..ada je yg tayang lempeng spesel ni....ni sume gara2 kak zu la...dia la yg mulakan tsunami lempeng spesel ni....

x pasal2...sume meroyan...hakhak...termasuk sy....kihkihkih









dok fikir2...mana la nk cari doyan ni...tekak ni nk sgt2 rasa...cane la rasa yg org dok cakap sedap gile tu...smpai pejam2 mata...wajib pulak di makan sejuk2....errmmppp...sgt2 mengujakan utk terai

cari punya cari...dpt la doyan...amik ko...rm10 skilo....adeiii...duyan kg je pun...beli dua biji...rm44....fuhhh...kalo x kerana lempeng ni..x hingin nk beli tau....

sy guna resepi kak zu.....x sangka...sgt2 senang nk gelek kat pan...x perlu oles minyak, dah siap tu blh angkat ngan tgn je...x pecah...x koyak....




RESEPI ASAL : kak zuriana

- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam

 cara cara
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la

cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya

cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat



6 comments:

  1. Assalam ...nmpak sedap sgt..insyaallah nanti akak nk buat....!

    ReplyDelete
  2. Salam sis.ade resepi sy tgk de gnkan tepunga jagung / ubi..sbnrnye function tepung tersebut pd crepe tu apa ye?

    ReplyDelete
  3. semalam ptg dh buat.tp segan nk aplod dlm fb.pastuh saya x guna fresh cream(sbb xde).saya guna butter cream...YaAllah,lemak manis betul...sedapppp....hmmmm,lenkali saya nk buat yg guna fresh cream lak.

    ReplyDelete
  4. wsalam sis zaleha....try sis...insyaAllah sedappp

    ReplyDelete
  5. wsalam niza

    dua tepung tu nk bg crepe tu lmbut & kenyal

    ReplyDelete
  6. ye ke dd....x keras ye bc tu simpan peti.....tp ok la kalo sedap...len kali blh try fc lak

    ReplyDelete