Friday, 16 September 2011

red velvet cake @ kek baldu merah



RED VELVET CAKE @ KEK BALDU MERAH....

hihihi...teramat2 lama sy plan nk wat kek ni....tp x wat2...bnyk faktor...memula dpt resepi dulu...serabut tgk resepi...susah gila...pas tu banyak bahan nk kna guna...huhu...nk kna itu la..ini la...pas tu ada yg cakap...x btl step..kek jd belacan...ngeri woo....pas tu jenuh telek2 pic yg wujud kat kr dulu tu psl kek ni...sume serve kek ni ngan cream....kata dorang...kek ni x sedap kalo x de krim...hhhuhu...sy teramat2 la x suka cream ni...secoet pun sy buang krim....bnyk dah sy simpan resepi kek ni...baca satu2....ada kata guna soda...ada kata guna baking powder...sy pun pening...simpan lagi..

pas tu tgk resepinya...kek ni x moist...sy ni cam biasa la...kalo kek x moist....sy mmg x suka...lg membantutkan sy nk wat kek ni

tp series...tertawan ngan kek ni sbb warna nya...cantik gila kek ni...merah gitu...hihi..cantik kan...





tp fikirkan kek ni cantik...merah...MERAH LAMBANG CINTA...PASSION...hehehhe....jd sy nekad nk wat sempena besday somi...15/9/11...heheh..kelas gitu....kikiki

maka...16/9/11...tercipta la kek baldu merah ni...







panjang gak cite pasal kek ni....godek resepi dari kak PUTERI MANJA....tgk sini baca satu2...tgk step satu2....pas tu try wat....fuhhh...akhirnya masuk oven...ikut resepi dia...kna bakar dua loyang...so sy wat la...sy bayangkan kek ni akan naik tinggi cam kek span...hihihi...upanya...x naik tinggi....

memula frust..igt kek x jadi...sbb x naik tinggi...pegang kek..aikk..lembut...lega hati...so...dah tau peel kek ni....

memandang kan kek ni x dpt nk wat 4layer...so esok pepagi....(16/9/11)...sy wat lagi satu adunan...kali ni x pyh tgk resepi dah...hehhehe....kunun dah hafal le tu...kikiki...kali ni bakar dlm satu loyang...pas tu sy potong...wat dua lapisan

dah a...x yah cite bnyk...tp kek ni mmg bnyk cite pada saya...hihi...korang try la sndiri ye...

ni resepinya


godam resepi dari : PUTERI MANJA
loyang 8x8



- 2 1/2 cwn gandum...sy guna gandum biasa *
- 2sdb serbuk koko*
- 1sdt baking powder*...resepi puteri x ltk
- 1sdt soda bikarbonat *...resepi kak puteri x ltk

** ayak skali

- 1cwn ssu segar bancuh ngan 1sdb cuka makan...biar dlm 7-10min...nk guna nnti...kacau sebati
(nk ganti buttermilk)

- 1 1/2cwn gula kastor....sy guna 1 1/4cwn
- 120g butter
- 2biji telur
- 1sdt esen vanila
- 2sdb pewarna merah
- 1sdt baking powder
- 1sdt cuka makan


cara cara
- mix sebati gula ngan butter bg kembang...masukkan telur satu persatu...mix lagi kembang...masukkan esen vanilla
- masukkan tepung gndum yg dah ayak tu....selang seli ngan ssu segar yg dah cmpur cuka tu....mix lagi sebati...wat selang seli...smpai abis tepung tu
- masukkan pewarna merah...kacau sebati ngan senduk
- satukan baking powder ngan cuka makan....kacau bg berbuih....cepat2 masukkan dlm adunan...gaul sebati ngan senduk je....
- masukkan adunan dlm loyang 8x8 yg dah di griss...atau dah alas baking paper
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan...suhu 170...30min...api atas bawah


cara wat cream....ni cara saya
- 250g cream ciz
- 2sdb buttercup
- 1sdb krimwell
- 2cwn fresh cream

cara cara
- mix dulu cream ciz, butter, krimwell hingga lembut...masukkan fresh cream....mix lagi sebati....boleh sapu pada kek

cara nk layer kek....kek dh sejuk...potong...sapu cream....








****jgn panik tgk resepi ni...kek ni senang je nk wat...


Monday, 12 September 2011

kailan ikan masin


kailan ikan masin...antara menu wajib kalo g makan nasi campur kat luar...wajib order...bersama2 ayam goreng kunyit, sambal belacan, telur dadar, sotong goreng kunyit & sup ekor...hehehhe...sedaaapppp...adehhh...terliur....




selalu kan kalo kita wat masak apa2 kat umh...musti cakap...sedapp...cam kat kedai...hihi...kuat tol pengaruh kedai kan....

memula knl sayur kailan ni msa memula berchenta ngan somi sy ni...dia suka sgt kailan ni...sy x leh terima..sbb rasa pahit...tp dia suka je order tiap kali kua makan ngan dia....skali sy pun dah jatuh cinta....hihii

since suka sgt kailan ni...sy berusaha masak suh jd rupa & rasa cam kat kedai....hihiih....akhirnya mmg jd le...hehhe....jd sgt...korang kna try...sbb simple...tp mabelesss


resepi : sy sendri....

- seikat kailan ikan masin atau bby kailan
- sepotong ikan tenggiri jeruk...lebih kurang besar jari kelingking
- 5 biji cili padi diketuk
- 2ulas bawang putih diketuk bersama kulit.....tp basuh dulu tau
- 1/2 bawang holland...potong wedges
- 1sdt sos tiram...x leh bnyk...nnti sayur jd manis
- 1/4cwn air....nk bshkan sayur tu je


cara cara
- goreng ikan masin dlm kuali yg mmg utk goreng sayur....goreng & hancurkan terus dlm kuali
- masukkan bawang putih, cili padi, sos tiram & bawang holland...goreng smpai naik bau
- masukkan kailan...air....TIME NI KNA BUKA API BESAU...TTUP KUALI NGAN PENUTUP KUKUS

- dah masukkan kailan & air tu..jgn kacau tau...terus ttup kuali tu....biar dlm 2-3min....
- agak2 sayur dah layu sket...buka penutup...kacau sayur sebati....dah leh angkat


try ye


Saturday, 10 September 2011

kek semut hitam


kek semut hitam...hehehhe...gitu le nama diberi pada kek ni...sbb ce tgk btl2...cam semut je kan hitam2 kat dlm kek tu...kikiki...sebenarnya kat dlm tu choc rice...hihii

nama sebenar kek ni...kek butter...tp sy pandai2 ejas...letak nama kek semut hitam.....waaaa....glemer ko jah...hihiihi


yang ni sy taburkan badam hancur kat atas sebelum bakar....sedap gak..rasa rangup time makan...korang try le ye...senang je kek ni....asalnya sy x suka & x pandai nak wat kek butter...tp kakak saya...dia asyik je mention pasal kek butter...katanya kek lain dia tak berapa suka....huhuhu....

teringat nora danny harry pernah wat kek butter ni..g le skodeng fb dia....ada resepi...try le wat...kek ni mmg sedap bg yg suka la...tp tekak sy yang lebih suka kek yg moist...jd tak berapa gemar la kek ni....tp bnyk permintaan la pulak...tu la kan...tekak memasing x sama


yang ni lak kek butter yang dikukus...sedap gak..sebab agak lembab...apa pun...korang try le...resepi pun tak susah...bg saya...leceh nk wat kek ni...cuma sebab kna mix kan butter & gula dulu je....tp bahan x banyak...senang je...


jom intai resepi

resepi asal : x dapat dipastikan sapa punya
amik dari : nora danny harry



- 250g butter (biarkan pada suhu bilik...tp jgn terlalu lembut)
- 1cwn gula kastor
**gaul sebati dlm mangkuk mixer

 - 240g tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 10g ssu tepung (resepi asal x guna)
** ayak sebati

- 3biji telur
- 1sdt esen vanila
- 1/2cwn ssu cair
- 2sdb choc rice (gaul rata ngan tepung)


cara cara
- mixer sampai kembang gula & butter
- masukkan telur satu persatu...mix kembang
- masukkan esen vanila
- masukkan ssu cair selang seli ngan tepung sampai abis
- mix lagi sebati
- masukkan choc rice...gaul sebati


-tuang dlm loyang yg dah digriss....grisskan sekeliling loyang skali ye...kang melekat lak
- dah tuang tu...tabur la apa yg korang suka
- kendian bakar dlm oven yg dah dipanaskan...bakar  pada suhu 170 selama 30-40min...atau hingga masak



tips baking

- jika permukaan kek dah garing..tp dlm blm masak...amik aluminium foil...ttup permukaan kek...x pyh beria ia bungkus loyang...cukup ltk je bnda tu atas kek....teruskan bakar kek cam biasa sehingga masak
















Thursday, 25 August 2011

cornflakes badam rangup


sekut cornflakes berbadam....sedap sangat & rangup...makan x puas...heheh....lepas satu2 masuk mulut...hihii...nak wat pun senang...bulat kan...lenyek sket...gelek atas cornflakes hancur....pas tu bakar...x payah guna acuan atau paper cup....


resepi yg ni sama je ngan yg semalam tu....tp yg ni lagi rangup sangat...mungkin sbb ada badam hancur tu....ada lak salutan cornflakes hancur kat luar tu....lenyek lak nipis cam ni...x bulat cam biasa tu...jd bila dibakar...memang rangup sangat


tengok resepinya ni
resepi asal : sendiri

satu adunan dapat -+100 biji


- 1  3/4cwn gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3/4sdt baking powder
- 2  1/2 cwn cornflakes...(belum diramas)
- 3sdb badam hancur....sangan dulu dlm pan...atau bakar jap dlm oven dalam 5min...sambil2 pnskan oven tu

- 150g marjerin/butter
- 3/4cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur


- 1/2cwn cornflakes...ramas ngan tangan...( ni utk digolek biskut sblm bakar)



cara cara
- cornflakes ramas ngan tgn...(sy lenyek ngan lesung batu....sakit tgn kalo ramas ngan tgn...hihi)
- ayak tepung gandum, tepung jagung & baking powder
- pukul marjerin & gula hingga putih...(sy guna whisk)
- masukkan kuning telur...pukul lagi sebati
- masukkan tepung, badam, & cornflakes...gaul sebati...adunan agak lembik....
- bulat2 kan...leperkan lak....gaul dlm cornflakes hancur....ssun dlm dulang pembakar
- bakar suhu 170 celcius selama 15min





tengok pun dah tau rangup kan...hehehe...try ye...sedap ni

cornflakes rangup


rangup tau sekut ni...tak sangka lak sy leh cipta resepi sendiri...kikiki....tu pun setelah dikaji selidik...study tgk resepi2 sekut lain...tgk tahap keseimbangan tepung & marjerin/butter dlm sesuatu adunan....beli emping ni dah berhari2...tp berkira2 nak wat...sbb tak jumpa resepi yg diidamkan.....



setelah difikir secara logik sume resepi2 sekut sebelum ni....tgk mana yg patut...mana yg tak patut...akhirnya...tercipta la resepi cornflakes ni....sedap tau...rangup...nnti korang try la ek


wat kali ni cuma dpt -+100 biji je....kna wat lagi...sebab emping tu bnyk lagi...apa tak banyak nya...beli saiz jumbo...hihi...x mo wat cornflakes madu...nnti cepat abis...kikiki...dekut tol...hehehhe....


meh a tgk resepinya
resepi asal : sy sendiri

adunan ni dapat -+100biji.....


- 1 3/4cwn gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3/4sdt baking powder
- 2 1/2 cwn cornflakes...(belum diramas)
- 3sdb kismis 


- 150g marjerin/butter
- 3/4cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur


- 1/2cwn cornflakes...ramas ngan tangan...( ni utk digolek biskut sblm bakar)
- papercup


cara cara
- cornflakes ramas ngan tgn...(sy lenyek ngan lesung batu....sakit tgn kalo ramas ngan tgn...hihi)
- ayak tepung gandum, tepung jagung & baking powder
- pukul marjerin & gula hingga putih...(sy guna whisk)
- masukkan kuning telur...pukul lagi sebati
- masukkan tepung, kismis, & cornflakes...gaul sebati...adunan agak lembik....
- bulat2 kan...gaul dlm cornflakes hancur....masukkan dlm papercup
- bakar suhu 170 celcius selama 15min


gud try ye sume


Tuesday, 23 August 2011

semperit susu


semperit lagi...hehehe...bukan penggemar pun biskut ni..cuma geram tgk biskut yang cantik ni....lagi2 tengok resepi simple dan ada susu pulak tu...mmg menarik sangat untuk dicuba



warna pun putih cantik je...geram sangat tgk...beria2 wat lps sahur tadi...ngan harapan dapat la merasa seketul dua...tak sabar nak rasa cane semperit ada susu ni....



tengah best menguli....tetiba dengar azan subuh..huhuu....x sempat gak nak merasa semperit susu ni....x pe la...terpaksa le sabar menunggu time berbuka...apo nak dikato

masuk yang ni..dah 3x wat semperit...hehehhe...kemain semangat wat sekut tradisional ni...tapi yg ni betul2 simple...senang nk wat


meh tengok resepi
resepi asal : farah salleh
thx to nora danny harry...sbb share resepi simple ni


adunan ni dpt 150biji


- 600g tepung jagung
- 1/2 tin ssu pekat manis...(505g setin...sy guna 1/2 tin)
- 250g butter / marjerin


cara cara 
- mix butter ngan susu sampai kembang
- masukkan tepung jagung sikit2...hingga adunan cantik...jika perlu...tak payah habiskan tepung tu
- terap adunan pada dulang pembakar
- bakar suhu 170...15min



dah siap...senang kan...

Monday, 22 August 2011

biskut kelapa


biskut kelapa...cantik kan...warna pepel lembut gitu..hehehhehe...bukan apa...sbb x ada acuan...kna le letak warna lain sket.....hehehe...kasi touch up sket2...biar ada kelainan

kalo ikutkan sy tak suka biskut kelapa...tapi tgk resepi & bahan2 sume ada...wat je la...blh tmbh koleksi...org lain suka...mana la kita tau kan....



tak yah cite banyak a....korang tgk je resepinya....tak banyak beza pun...biasa la kukis ni...godek2 sikit2 je...heheheh


resepi asal : zuriana abd latip
**dah di ubah suai ikut tekak...sori zu

dapat 150biji....sy guna acuan sudu penyukat...sudu teh..jd dapat kukis sama besar


-250g butter / marjerin
- 1cwn gula icing
- 1 biji telur
- esen vanila

- 2cwn kelapa kering
- 3cwn gandum
- 1/2 sdt baking powder
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1 1/2cwn tepung ubi
- 2sdb ssu tepung
- 1sdb horlicks
- secubit garam

- pewarna jika suka
- bahan hiasan
- kuning telur + pewarna kuning



cara cara 

- sebatikan bahan kering kecuali gandum.....
- pukul gula, marjerin kembang...masukkan telur & esen...pukul lagi 
- masukkan bahan kering...tepung gandum sikit2.....gaul sebati...hingga jadi doh lembut & boleh diterap
***tak perlu habiskan gandum jika adunan dah cukup cantik...

- terap pada dulang pembakar....sapu kuning telur...letak hiasan

- bakar suhu 170.....15min

**jika nk wat rupa cam kukis saya ni...sy gunakan sudu penyukat saiz sudu teh....sendukkan ngan sudu...kuakan...bulat2 kan...letak atas dulang pembakar....tekan ngan garfu....




Sunday, 21 August 2011

kukis green peas



biskut green peas....kacang pis tu la korang....cam snack green peas tu....sedap wooo kukis ni...dah le senang gila nk wat....nmpk gaya esok kna wat lagi ni....senang & enjoy nk wat...x pyh beria2 menguli atau memixer...hehehhehe




masuk mulut je...errmmmm....sedapp...somi kata sedap...dia pun ngap byk gak tadi....tp si ayuni x mo makan...agaknya dia nmpk x menarik...hehehhe...selamat kukis ummi..wakakakka...hehehhe



ni tgk kat wall puteri aida la ni...tp sekut dia nmpk ijau cantik...mungkin sbb dia guna tepung green peas tu....sy punya tak ijau sangat...tapi sedap....rasanya biskut ni cam biskut mazola kot cara buatannya....tp bahan x sama la...maksud saya dia x perlu guna mixer...cuma cmpur sume...dah siap


gini le resepi nya....
resepi asal : puteri aida
**tp sy dah sukat ke cawan....senang len kali nk wat

satu adunan dapat 100++...sy guna sudu penyukat...size sudu teh


- 2cwn tepung gandum
- 1 3/4 cwn tepung green peas.....(saya guna snack green peas....blend hancur...beli dua pack yg hrga rm1.60 tu....blend hancur...sangan jap)

- 1cwn gula icing
- 140ml minyak masak
- 3sdb serbuk santan
- 1sdt tepung jagung
- 1sdt tepung kastard
- 1sdt baking powder
- 1sdb ssu tepung
**kalo guna tepung green peas...tmbhkan 1/4sdt garam halus
- 1biji kuning telur utk sapu atas kukis

cara cara
- satukan sume bahan kecuali minyak
- gaul sebati bahan kering...gaul ngan tangan je.....masukkan minyak...ratakan hingga boleh dikepal
- boleh terap ikut suka....sapukan kuning telur...bakar suhu 160 selama 15min

**saya guna sudu teh yg sukatan baking...dpt bentuk cam ni...senang sket...x payah nk terap2



daging masak merah


daing masak merah....sedap ni...mkn ngan telur dadar....kailan ikan masin...smbl belacan...fuhh...sedap sgt...kna daging yg btl2 lembut tu...sedapnyaa...huhu...terliur lak bulan bulan pose ni..sabor je laa...hehehhe

nak wat daging ni senang je korang...main bohhhh je apa yg ada kat dapur tu...tp rasa tetap tip top


resepinya cenggini...


- daging direbus hingga empuk...masukkan pewarna merah.....
- 2sdb sos cili
- 2sdb sos tomato
- 2sdb sos tiram
- 2sdb cili kering blend
- 1 biji tomato cincang
- 1cm halia muda dimayang
- 4ulas bawang merah kecik dimayang
- 2ulas bawang putih dicincang
- 1batang saderi dipotong serong (kalo suka la)


cara cara
- daging yg dah direbus empuk dipotong nipis...
- tumis halia....masukkan bawang & tomato cincang....masak smpai gold....masukkan batang saderi....masukkan sume sos....kacau rata....masukkan daging
- masukkan air rebusan daging....yg ni ikut suka nk byk mana kuahnya....rasakan garam...kna letak gula sket sbb ada sos tomato... ilangkan masam sos tu....reneh jap

dah siap....

Friday, 19 August 2011

biskut tembikai



fuhh...menguji kesabaran & ketekunan..kalo sesapa rasa diri tak cukup sabar...moh le...test resepi ni...memula dapat resepi ni ingat kan senang...sbb main bulat2 je....huhuu....upanya...kna tekun & sabar



memang cantik & menawan biskut tembikai ni kan....cenonet je...hehehe...lepas sahur tadi...terus mengerjakan biskut ni...alma lak tgh nyenyak...tapi kan, mmg sib baik teringat nk wat lepas sahur...kalo wat sensiang...abis le..x sempat le nk abiskan biskut ni....huhuu

tak yah cite banyak a...tp kan bab rasa tak tau agi....sebab blm sempat try...kna tunggu berbuka le nnti


jom skodeng resepi
resepi asal : puteri aida

- 150g marjerin
- 150g gula icing
- 310g gandum**.....(resepi asal 320g gandum)
- 10g tepung jagung**...(resepi asal x guna tepung jagung)
- 1sdb ssu pekat**
- 1kuning telur
- 1sdt baking powder**
- pewarna merah & hijau
- bijam hitam
- paper cup

**bahan bertanda diayak



cara cara
- mixer gula & marjerin kembang, masukkan kuning telur, mix lagi sebati, masukkan ssu pekat, mix rata
- masukkan tepung jagung & gandum...gaul sebati...masukkan tepung sikit2 hingga jd doh yg cantik....jika perlu, tak payah abiskan tepung
- bahagikan doh 3 bahagian, merah, hijau & warna asal
- bulatkan doh merah
- canai nipis doh asal, balutkan pada doh merah
- canai nipis doh hijau, balutkan pada lapisan doh asal
- jika suka, simpan dlm peti ais sekejap supaya senang dipotong
( tapi sy x simpan esbok....terus potong je)

- potong 8 atau 6 bahagian....terpulang pada besar mana bulat doh....x perlu besar sbb adunan ini akn mengembang...(sy potong 8)
- letak bijan hitam
- susun dalam paper cup

- bakar suhu 160 selama 15-20min



kukis choc cips


dalam diam diam tak mo wat kukis raya...dapat gak 3 jenis dah...insyaAllah akan ada dua jenis lagi menyusul...choc cips ni resepi daripada puteri aida....sedap...rasa cam chips more....anak2 apa lagi...laju je ngap...lepas satu2....ntah sempat raya ke x ni.....nampak gaya kna wat satu adunan lagi le ni




tapi nampak kukis ni tak sama ngan rupe kukis puteri wat...ke sebab dia tak guna serbuk koko...apa pun thumbs up resepi ni...mmg sedap


tengok resepi ni
resepi asal : puteri aida


BAHAN A
- 2cwn gandum
- 1sdt baking powder
- 1/2 sdt cream of tar tar
- 2sdb serbuk koko
- 1/2 sdt emplex....(saya guna 1/4cwn tepung jagung)
**bahan2 diatas diayak 

BAHAN B
- 1sdb ssu cair
- 1/2 cwn marjerin
- 1/2 minyak jagung
- 1cwn gula perang
- 1sdt esen vanilla
- 1biji kuning telur

BAHAN C
- 1cwn choc cips
- 1/4 cwn badam cincang




cara cara
- ayak bahan A
- pukul sebati bahan B agak kembang
- masukkan bahan C
- masukkan bahan A
- adunan agak lembik....boleh disimpan dalam esbok dlm 30min sebelum dibentuk & dibakar
- jarakkan doh pada dulang pembakar...sebab kukis ni agak mengembang

- bakar pada suhu 160....15-20min



Thursday, 18 August 2011

tart nenas gulung & tart matahari


wahhh...gitu...kelas kau jah...wakakakka....1st of all...reli reli hepi wif dis stuff...heheheeh....sbb suka yang amat tart nenas gulung ni...selama ni mmg tak pernah wat....tp suka makan....tapiiii....kali ni wat sendiri wa cakap lu....kikiki....puas hati....cuma hurrrmmmm...nak muntah ngadap adunan yg x siap2..hihii....sakit ibu jari dok menekan acuan....huhuuuhu

nak cite bab rasa...x yah cakap a....tip top...mmg puas hati sgt2...x berderai...x terover gebu gebas....x keras....jem lak secukup rasa manis nya....skali ngap...berkali2 nk ulang...ekekkekeke



bila dah nak termuntah ngan adunan yg x tau bila nak habis ni...mula la tgn meroyan nk cuba cara lain....g amik acuan semperit....naahhhh...tenyeh....amik ko....gentel2 jem....letak tgh2....jd le tart matahari.....ni nama yg saya bg kat tart cantik berkelopak ni...ekekekke....try le korang....


xcite banyak x guna a...ibu jari sakit ni.....dok menenyeh acuan tu...huhuu....pe pun...thx a lot pada sume korang kawan2 dialam maya ni....for de moral support...eeewaaahhh...spiking lak...wakaakak



gini le resepinya

resepi asal : Nursara sandra adrianna
telah diejas oleh ku...

- 3cwn gandum
- 3/4 cwn tepung jagung
- 1/4 cwn tepung kastard
- 1cwn gula icing
- 1biji kuning telur
- 250g butter pada suhu bilik


cara cara

- butter & gula dimix hingga kembang, masukkan kuning telur, mix lagi bg kembang
- masukkan tepung jagung & kastard...gaul sebati....masukkan tepung gandum sikit2 sampai adunan cantik untuk diterap
- dah boleh terap pada dulang pembakar
- bakar pada suhu 160-15min...api atas bawah

- untuk sapuan atas tart sblm bakar...sy guna sebiji telur + pewarna kuning


gud try ye sume....hehehhe....harap kena ngan selera korang ye...maklum la sy ni x pernah wat kukis...tp memandai nk ejas resepi org....ampun ye sara...hihihi

Wednesday, 17 August 2011

jem nenas


yg ni baru masuk dalam koli...x de pewarna lagi...


hehehheh...hihhihi...akhirnya....pestime in my life...wat jem nenas untuk tart gulung....hihii...x sabar nk mengetart neh....mlm ni nk try wat.....



memula rajin la kunun...parut.....x sampai separuh parut...hurrmmm...rasa cam leceh lak...potong kecik2...masuk blender...tapis....kata kak zuraina...air tapisan tu wat jus nenas....huhu...tp sy rasa seram nk minum jus nenas....tp kalo nenas idup ni peberet....tp jus tu tetap simpan...kot2 la lepas ni nk rasa minum jus nenas....hehehhe

tapi kan tekstur yg parut lebih cantik daripada blend....kalo rajin...baik korang parut



setelah dua jam bertarung dalam koli ngan api kecik gila....ni le hasilnya....tak tau le jadi ke tak...sbb x pernah wat ni...ni pun main boh je bahan...tak de ikut mana2 resepi....tp dah kental ni....nak godek pun dah susah...berat.....rasanya dah ok kot ni....

apa pun rasa best gila sbb berjaya wat jem nenas sendiri...tart nenas gulung...tunggu le mlm ni...akan ku kerjakan...hehehhehe




ni resepi nya...korang try la ye

- 2biji nenas saiz biasa...(beli td rm2.50 sebiji)
- 1 1/2 senduk gula pasir
- sebatang kulit kayu manis
- sedikit pewarna kuning
- secubit garam
- gula batu



cara cara

- nenas di buang kulit, diparut atau blend.....kalo nk blend...masukkan air sikit je dlm blender....kisar.....tapis...amik air tapisan tu untuk blend nenas yg lain....kiranya x payah letak air lain dah....
- dah blend sume...tapis air...air boleh simpan wat jus
- masukkan dalam koli...buka api slow....masukkan kulit kayu manis, gula batu....masak je smpai kering air
- masukkan gula....masak lagi smpai pekat melekat....dah siap




nak wat jem ni tak susah pun....cuma leceh nk buang kulit nenas...td masa beli kat pasar...suh kakak tu buang sekali kulitnya...senang keje....balik umh dah blh parut

Tuesday, 16 August 2011

sira pisang

perrgghhh...ni menu peberet saya....tak kira la puasa ke tak....semangkuk ku sental sorang sorang....sedapppp sangat kalo makan sejuk2 dari peti ais.....


nak wat sira pisang ni sy cuma wat ngan pisang terpilih je......samaada pisang nangka atau pisang tanduk...sebab tekstur pisang yang pejal.....kalo pisang lain...memang sy x layan....pisang goreng ke, pengat ke, sira ke, rebus ke, cuma pisang nangka atau pisang tanduk je....yg lain x mo....x mo...

dah 16 hari puasa, hari ni baru berkesempatan wat sira pisang....nak wat pengat pisang malas nak cari santan....cari kat kedai tak ada pisang nangka....pisang ni pun mertua bagi...pisang tanduk...dia bagi dua biji...dua2 ku sental wat sira ni....sejukkan dlm esbok....sejuk tekak time berbuka nanti...heheh...tak sabar

nak wat ni x susah..tak cerewet.....jom layan resepi ku sendiri


- 2biji pisang tanduk sedang atau pisang nangka
- 2cwn air
- 2kuntum bunga cengkih
- 3helai pandan simpul
- gula ikut manis cane
- 1/2sdt kapur makan....masukkan dlm 1/2cwn air
- sedikit pewarna kuning

***potong pisang, rendam kan dlm air kapur makan.....untuk elakkan pisang jd lembik bila dimasak

cara cara
- masukkan pandan, air, bunga cengkih, pewarna, gula kedlm periuk, .....masak hingga gula hancur
- tunggu hingga air mendidih.....masukkan pisang yg dh di basuh selepas di rendam air kapur
- ttup periuk, tunggu hingga pisang masak
- sedia di hidang



**lebih sesuai dihidang sejuk dari peti ais

semperit



semperit dwi warna...cantik x


hehehehhe....huhuhu...hohohoho.....pestime in my life wat samperit...ekekekke....bukan apa...ikutkan mmg tak suka biskut raya...tp saje nk try...sebab hari2 buka fb ada je pic biskut otai ni....ramai lak wat biskut ni....

ikut perancangan nak wat tart nenas gulung je..peberet...pun tak pernah wat biskut tu....kunun thn ni plan nak wat la ni....tp memandangkan tart tu kna wat jem nya dulu....biar kan dulu....wat yg mana senang je dulu....

akhirnya hari ni 16 hari puasa thn 2011 ni....siap la semperit ni...hehehhe...bangga siott...menjadi lak tu....tapi memula wat adunan ni dah panik...sbb adunan asal tu berderai....cam nk wat karipap pun ada....tanya kak zuraina...dia suh tmbh putih telur....



maka jadi le penambahan...sebiji telur & 1sdb marjerin/butter....jadi gak le dohnya...heheh.....dah siap doh...satu hal lak x ada acuan...kunun nk try guna piping bag...hampeh.....mana maunya...adunan ni x selembut cream kek...hehehe....pecah2 le bag tu...kikiki...ari ni g pmjam jiran punya acuan...hehehhe....tp acuan dia bergerigis la plk....x pe la...asal siap....esok mmg kna g cari acuan....skali acuan tart nenas...ekekekke.....






moh layan resepi nya
resepi asal : puteri aida


adunan ni dpt dlm 50++ biji biskut ni..x besar, x kecik sgt....



- 120g butter/marjerin (resepi asal 100g)......
- 90g gula halus...(sy blend gula pasir & ayak...nk dpt gula halus)......

- 2cwn tepung jagung.......
- 1cwn tepung ubi/kanji.......
- 2kuning telur...1 biji amik putih  (resepi asal 1kuning telur).......
- ceri merah atau apa saje nk letak atas wat hiasan


cara cara
- gaul dulu gula ngan marjerin....baru mixkan gebu...masukkan telur....mix kembang.....masukkan tepung sikit2....gaul ngan senduk je...smpai jadi doh & boleh terap....

- terap terus dlm dulang pembakar yg dah digris....bakar suhu 160-15min.....api atas bawah

- tunggu btl2 sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara


revison 01:
 - 2 1/2cwn tepung jagung
- 150g marjerin
- 100g gula icing
- 3/4 cwn tepung ubi....
- 1/4cwn kastard
- 1 kuning telur
**yang lain sama


cara cara  : 

sama cam kat atas




PERHATIAN...saya syorkan...guna resepi yg dah direvisionkan....kompem puas hati

Saturday, 13 August 2011

sambal bilis petai

kalo petai ada cenonet...tak leh nak wat sambal..lagi rela wat ulam je...petai dah le mahal...kalo 4 keping rm5....huhuhu...kalo biji cantik2 x pe gak...ni kulit je lebih.....





tapi sebab kali ni mak yg kirim dari kampung...dah puas makan mentah wat ulam...ada lagi dalam 3keping...nak merasa la pulak wat sambal....tu bilis je banyak...petai sikit je tu...tak pe la...amik rasa je la...

biasa la..musim doyan ni...memang akan sekali kua ngan musim petai...kat kebun ayah tu petai belambak...biji cantik2...besar....paling best...time makan tu...tak ada bau....pelik tak...hehehhe...jd boleh le santap banyak2....kat sana kalo musim petai cenggini....biji cantik2 pun....dorang amik rm40 je utk 100 keping...murah gila..kadang boleh drop sampai rm30/100keping.....wat penat je amik petai...tp daripada dok kering atas pokok...amik & jual gak le....tp ayah ada asst....namanya ABU....hehehhe...dia tu beruk....ekekkek

ayah dah train dia baeekkk punya untuk amik petai....jadi ayah x payah le penat2 panjat petai tinggi tu.....kalo panjat sendiri...lagi le x berbaloi jual murah



tak yah cite panjang2 a...penat pose2 ni.....jom a layan resepi



sambal petai cara ku
- kopek petai ikut suka nk byk mana
- rendam bilis bagi lembut

- 5ulas bawang merah kecik
- 3 ulas bawang putih
- 1labu bawang holland (size kecik)
- 2sdb bilis yg dah direndam
***blend hancur sume ni

- 5sdb cili blend
- sekeping asam keping (sy lebih suka guna asam keping berbanding asam jawa...sbb senang nk kontrol tahap masam dlm mskan.....kalo dah cukup masam...asam boleh dikeluarkan)
- 1sdb gula melaka yg dah dihancurkan
- 1sdb gula pasir
- garam secukup rasa
- sehelai daun pandan simpul
- 1/4 cwn air
- belacan ikut suka nk masuk ke x...(jika nk guna...blend sekali bersama cili)


cara cara
- gorengkan petai, angkat ketepikan
- dlm minyak yg sama...tumis bawang yg dah diblend sampai air kering
- masukkan cili blend & asam keping.....masak sampai cili pecah minyak
- masukkan petai, bilis, air, gula melaka, gula pasir & garam....daun pandan....masak smpai agak kering atau ikut kesukaan korang....
- dah siap



TIPS....
***gula melaka tu untuk bagi warna sambal lebih menarik & rasa lemak

***petai digoreng dahulu untuk rasa sambal petai yg lebih sedap & kurangkan rasa pedas petai segar

***daun pandan untuk wangi & wat kan rasa sambal sangat sedap