Monday, 12 September 2011

kailan ikan masin


kailan ikan masin...antara menu wajib kalo g makan nasi campur kat luar...wajib order...bersama2 ayam goreng kunyit, sambal belacan, telur dadar, sotong goreng kunyit & sup ekor...hehehhe...sedaaapppp...adehhh...terliur....




selalu kan kalo kita wat masak apa2 kat umh...musti cakap...sedapp...cam kat kedai...hihi...kuat tol pengaruh kedai kan....

memula knl sayur kailan ni msa memula berchenta ngan somi sy ni...dia suka sgt kailan ni...sy x leh terima..sbb rasa pahit...tp dia suka je order tiap kali kua makan ngan dia....skali sy pun dah jatuh cinta....hihii

since suka sgt kailan ni...sy berusaha masak suh jd rupa & rasa cam kat kedai....hihiih....akhirnya mmg jd le...hehhe....jd sgt...korang kna try...sbb simple...tp mabelesss


resepi : sy sendri....

- seikat kailan ikan masin atau bby kailan
- sepotong ikan tenggiri jeruk...lebih kurang besar jari kelingking
- 5 biji cili padi diketuk
- 2ulas bawang putih diketuk bersama kulit.....tp basuh dulu tau
- 1/2 bawang holland...potong wedges
- 1sdt sos tiram...x leh bnyk...nnti sayur jd manis
- 1/4cwn air....nk bshkan sayur tu je


cara cara
- goreng ikan masin dlm kuali yg mmg utk goreng sayur....goreng & hancurkan terus dlm kuali
- masukkan bawang putih, cili padi, sos tiram & bawang holland...goreng smpai naik bau
- masukkan kailan...air....TIME NI KNA BUKA API BESAU...TTUP KUALI NGAN PENUTUP KUKUS

- dah masukkan kailan & air tu..jgn kacau tau...terus ttup kuali tu....biar dlm 2-3min....
- agak2 sayur dah layu sket...buka penutup...kacau sayur sebati....dah leh angkat


try ye


No comments:

Post a Comment