Sunday, 15 June 2014

semperit susu ciz


assalamualaikum...

berkobar2 rasanya nk share resepi baru ni...x la havoc sgt cam org yg otai2...cuma kat tekak sy ni...sgt la sedap....

dah lama nk ltk kat sini...tp kuota tenet abis..x blh nk buka blog...asyik loading je...

sy x share kat wall sendiri...x share kat JM jugak....cuma kat sini....sebab apa tau...
kadang berkecil hati dengan followers kat JM....x ada pun org sudi sumbangkan resepi....x ada komunikasi dua hala org kata....

sedih sgt....kalo ikutkan rasa hati...nk je delete page tu...tp bila fikir semula...sayang sgt...sbb dlm tu dah bnyk resepi ...bukan setakat baking...resepi masakan jugak...

untuk makluman...fan page mmg blh create income...tp JM...sy x dpt satu sen pun...jd harap px ada yg jeles dengan page x seberapa tu....sy buat ikhlas...sebagai saham saya bila sy dah mati esok2....in shaa Allah...

antara sebab sy x share kat wall sendiri & JM...jugak sbb sy nk tgk sapa benar2 amik tau psl apa yg sy buat...& sy percaya x ramai yg buka blog ni...even org tau ada blog sy ni...

jd ni bonus utk semua yg sudi follow blog x cantik ni...kalo sudi...try la...in shaa Allah sedap...blh buat jualan utk raya nanti...


SEMPERIT SUSU CIZ

~ 1/2 tin susu pekat ( tin 505g tu guna 1/2 tin je susu nya)
~ 250g butter
~ 3sdb adunan ciz
~ 600g tepung jagung ( x kisah brand apa)

ADUNAN CIZ
~ 250g cream ciz di biar lembut suhu bilik
~ 5sdb susu pekat
~ 1/2cwn susu cair
~ 1/2 cwn fresh cream (cair)

cara cara
~ mix kan cream ciz , susu pekat hingga sebati gebu...
~ masukkan susu cair & mix sebati
~ masukkan fresh cream...mix hingga adunan jd likat...

**boleh simpan dalam peti sejuk dalam dua minggu...amik sedikit utk guna



cara cara
~ campurkan susu, butter & adunan ciz...mix sebati hingga butter bertukar warna 
~ masukkan tepung sikit2 hingga adunan cantik...tak perlu habiskan tepung jika adunan dah elok
~ guna acuan utk terap adunan atas dulang pembakar yg dah d griss marjerin
~ bakar suhu 180 api atas bawah...guna rack tengah ( atau suhu ikut oven masing2...suhu biasa bakar kek)...kalo oven ada kipas...on kan kipas
~ bakar hingga kukis brown manja je...pastikan jugak bahagian bawah kukis dah brown sket...ini utk jadikan kukis kita blh simpan lama jika btl2 masak

**jgn smpai tgn licin bersih...nnti adunan keras...susah nk tekan...tp jika dah terkeras...tuang sikit2 adunan ciz yg lain...smbil uli....stakat adunan lekat2 manja kat tgn tu...dah kira cun..

GOOD LUCK!!!



13 comments:

  1. tq kak marizah for share resepi ni...

    ReplyDelete
  2. Sama2...resepi biasa je...tekak akk sedap la..hihi

    ReplyDelete
  3. Sama2...resepi biasa je...tekak akk sedap la..hihi

    ReplyDelete
  4. mekasih byk2 ...murah rezki...

    ReplyDelete
  5. tq kak share resepi..wajib cube ni..:)

    ReplyDelete
  6. Thanks marizah coz sudi berkongsi resipi biskut ni. In shaa Allah nak cuba wat. Halalkan ye, mana la tahu kut2 nak masuk senarai biskut raya jualan tahun depan... ;)
    Moga bertambah2 lg rezeki marizah, in shaa Allah.

    ReplyDelete
  7. terima kasih ats recpnye....cis tu klu gune trus cream cis n xwat adunan tu boleh ke?

    ReplyDelete
  8. mohon share kak. feveret sy ni semperit

    ReplyDelete
  9. Aslmkm puan tanah.... Marizah Miza..saya ambil rsp ya..t.kasih..

    ReplyDelete
  10. salam...kenapa sy buat x jadi..lembik sgt adunan dia..pastu tambah tpg, bila bakar keras plak..huhuhu..rasa mmg tip top...

    ReplyDelete