Assalamualaikum....mekasih pada yang sudi menjengah kat blog yg x seberapa ni... jom kita skodeng yg mana berkenan...kalo rasa nk try resepi...sila kan...rasa nk order...pun boleh....
Monday, 15 October 2012
DURIAN CREPE
Assalamualaikum semua...
lama nya x bersua kan...adeii...bnyk tmpt la kna update....Jom Masak tu hari kena jenguk...kna update....errmmm...kat sini kna ada masa yg betul2 free...baru boleh merayap...
maaf sangat pada yg dah lama bertanya...baru nk berjawab...atau pada yg rajin masuk...tp x ada entry baru.....sori sangat2....
kali ni sy nk share pasa lempeng spesel ni.....sgt2 spesel lempeng ni....
sampai sy termimpi2....adoiii.....nak mencari duyan satu hal...x ada yg menjual...buka je fb...hari2..ada je yg tayang lempeng spesel ni....ni sume gara2 kak zu la...dia la yg mulakan tsunami lempeng spesel ni....
x pasal2...sume meroyan...hakhak...termasuk sy....kihkihkih
dok fikir2...mana la nk cari doyan ni...tekak ni nk sgt2 rasa...cane la rasa yg org dok cakap sedap gile tu...smpai pejam2 mata...wajib pulak di makan sejuk2....errmmppp...sgt2 mengujakan utk terai
cari punya cari...dpt la doyan...amik ko...rm10 skilo....adeiii...duyan kg je pun...beli dua biji...rm44....fuhhh...kalo x kerana lempeng ni..x hingin nk beli tau....
sy guna resepi kak zu.....x sangka...sgt2 senang nk gelek kat pan...x perlu oles minyak, dah siap tu blh angkat ngan tgn je...x pecah...x koyak....
RESEPI ASAL : kak zuriana
- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam
cara cara
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la
cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya
cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalam ...nmpak sedap sgt..insyaallah nanti akak nk buat....!
ReplyDeleteSalam sis.ade resepi sy tgk de gnkan tepunga jagung / ubi..sbnrnye function tepung tersebut pd crepe tu apa ye?
ReplyDeletewsalam sis zaleha....try sis...insyaAllah sedappp
ReplyDeletewsalam niza
ReplyDeletedua tepung tu nk bg crepe tu lmbut & kenyal
ye ke dd....x keras ye bc tu simpan peti.....tp ok la kalo sedap...len kali blh try fc lak
ReplyDelete