Monday 13 February 2012

koleksi roti & beberapa resepi




utk roti ni...resepi blh tgk kat sini....tgk sini






utk dpt kan doh licin cam ni...lambung atau banting kan doh dlm 15-20min...kemudian bulat2kan kecik...ssun dlm loyang....perap 1 jam....jgn lebih....blh bakar...

resepi kat sini..

tens a lot pada kak zuraina sbb resepi ni....wallah kak


- 500g tepung high protin / tepung roti / tepung gandum
- 1biji telur
- 1sdt baking powder
- 1biji kentang agak besar...rebus & lenyekkan
- 1 cwn gula (utk roti manis)...larutkan dlm
- 1/2cwn air
- 1peket mauripan
- 3sdb marjerin
- 1sdb shortening (optional)


cara cara 
- satukan gula + air + mauripan...tunggu hingga berbuih
- satukan baking powder + kentang + telur...gaul rata
- masukkan air yg ada gula & mauripan....gaul sebati
- masukkan marjerin...uli sebati...


**jika adunan melekat pada tgn...tambah kan tepung sedikit2 hingga doh cantik....terus kan uli hingga doh licin & elastik....lebih kurang 20min

**bulatkan kecik2...masukkan dlm loyang yg dah digriss....perap hingga naik....bakar suhu 170...20min atau hingga masak

**blh juga perap doh hingga naik....kemudian tumbuk angin kua...bulatkan kecik...masuk dlm loyang...perap lagi naik sekali ganda baru bakar


***roti ni tersangat lembut & gebu
***kaedah masukkan mauripan bersama air gula utk pastikan yis tersebut 'hidup'...kadang yis mati..tp kita x tau...roti tentu x naik...cara selamat...rendam dulu yis...baru uli



resepi asal daripada kak zuraina....yg ni sy dah edit ikut pengalaman yg x seberapa menguli roti 




No comments:

Post a Comment