kali ni nak share pasal kek span coklat lak....kek ni pun ada sejarah bg saya....hihihihi...manjang ada je sejarah....hahahhah
kisahnya nak wat kek untuk besday kak long...sya plan nk wat kek span coklat....g la beli ready made tepung sponge....mula la saya menggodek kek mlm tu....masak je kek...sy jd pelik...nape kek ni x naik...sama je paras ngan adunan tadi....tp tetap gebu
mula la saya membelek bahan2 yg sy letak....kot2 dah tamat tempoh...jenuh belek2 & ingat balik...rasanya x ada yg salah.....sy try rasa kerak2 tepi kek tu....huhuhuu
masam gila a...masam cam makan serbuk limau nipis knorr tu....pelik gila saya...fikir lagi...apa la bahan yg saya sy letak....
sekali tergerak nk try tepung nya....fuhh....mak aihh...tepung tu masak gila...termuntah saya.....upanya tepung tu dah x betul adunan nya...patut la kek tak naik....rugi je telur gred A 5biji....huhuuh
cepat2 g godek2 pc...cari2 resepi kek span coklat...sebab rasanya cam ada je ari tu....hehehhe...sib baik ada....sy x salin dah...snap je pic resepi tu ngan hp...g le wat kek....
hihihi...syukur...kek jadi ngan jayanya.....lembut cam sy idamkan....makasih pada kawan fb....dah lupa sapa nama....
ni le rupa kek tu dah kua oven...panas lagi tu...naik tinggi & rasa sedap
korang try x resepi ni ek
resepi asal : x dpt dipastikan sapa
godek dari kawan fb
prepared by : miza
loyang 8x3...adunan dapat 1kg kek
- 2sdb serbuk koko
- 120ml air suam
* bancuh koko ngan air
- 195g tepung naik sendiri *
- 1sdt baking powder *
- 1sdt soda bikarbonat *
**ayak bahan bertanda
- 6 biji telur ( saya guna gred A )...asing kan kuning ngan putih
- 1sdt ovalette
- 150g gula kastor
- 90ml minyak masak / jagung
- 1sdt esen vanila
BAHAN B
- 6biji putih telur
- 95g gula kastor
- 3/4sdt cream of tar tar
CARA CARA
- mix kan bahan B dalam mangkuk kering hingga bertanduk ( soft peak )..klik disini untuk cara2 wat meringue
- dalam mangkuk lain mix kan kuning telur, ovalette, gula kastor & esen hinggan kembang putih
- masukkan koko, minyak & tepung sikit2....mix lagi
- masukkan 1/2 adunan B...kaup balik ngan senduk sebati
- masukkan lebihan bahan B...kaup balik sebati
- tuang dalam loyang 8x3 yg dah di alas baking paper....loyang x perlu di griss
- bakar suhu 160-170...selama 40min atau hingga masak
- api atas bawah
dah masak...terbalikkan atas redai...jika kek susah nk kua kan...sisipkan pisau tepi loyang
- sejukkan sebelum di hias
No comments:
Post a Comment