nak wat sira pisang ni sy cuma wat ngan pisang terpilih je......samaada pisang nangka atau pisang tanduk...sebab tekstur pisang yang pejal.....kalo pisang lain...memang sy x layan....pisang goreng ke, pengat ke, sira ke, rebus ke, cuma pisang nangka atau pisang tanduk je....yg lain x mo....x mo...
dah 16 hari puasa, hari ni baru berkesempatan wat sira pisang....nak wat pengat pisang malas nak cari santan....cari kat kedai tak ada pisang nangka....pisang ni pun mertua bagi...pisang tanduk...dia bagi dua biji...dua2 ku sental wat sira ni....sejukkan dlm esbok....sejuk tekak time berbuka nanti...heheh...tak sabar
nak wat ni x susah..tak cerewet.....jom layan resepi ku sendiri
- 2biji pisang tanduk sedang atau pisang nangka
- 2cwn air
- 2kuntum bunga cengkih
- 3helai pandan simpul
- gula ikut manis cane
- 1/2sdt kapur makan....masukkan dlm 1/2cwn air
- sedikit pewarna kuning
***potong pisang, rendam kan dlm air kapur makan.....untuk elakkan pisang jd lembik bila dimasak
cara cara
- masukkan pandan, air, bunga cengkih, pewarna, gula kedlm periuk, .....masak hingga gula hancur
- tunggu hingga air mendidih.....masukkan pisang yg dh di basuh selepas di rendam air kapur
- ttup periuk, tunggu hingga pisang masak
- sedia di hidang
**lebih sesuai dihidang sejuk dari peti ais
No comments:
Post a Comment