Wednesday, 17 August 2011

jem nenas


yg ni baru masuk dalam koli...x de pewarna lagi...


hehehheh...hihhihi...akhirnya....pestime in my life...wat jem nenas untuk tart gulung....hihii...x sabar nk mengetart neh....mlm ni nk try wat.....



memula rajin la kunun...parut.....x sampai separuh parut...hurrmmm...rasa cam leceh lak...potong kecik2...masuk blender...tapis....kata kak zuraina...air tapisan tu wat jus nenas....huhu...tp sy rasa seram nk minum jus nenas....tp kalo nenas idup ni peberet....tp jus tu tetap simpan...kot2 la lepas ni nk rasa minum jus nenas....hehehhe

tapi kan tekstur yg parut lebih cantik daripada blend....kalo rajin...baik korang parut



setelah dua jam bertarung dalam koli ngan api kecik gila....ni le hasilnya....tak tau le jadi ke tak...sbb x pernah wat ni...ni pun main boh je bahan...tak de ikut mana2 resepi....tp dah kental ni....nak godek pun dah susah...berat.....rasanya dah ok kot ni....

apa pun rasa best gila sbb berjaya wat jem nenas sendiri...tart nenas gulung...tunggu le mlm ni...akan ku kerjakan...hehehhehe




ni resepi nya...korang try la ye

- 2biji nenas saiz biasa...(beli td rm2.50 sebiji)
- 1 1/2 senduk gula pasir
- sebatang kulit kayu manis
- sedikit pewarna kuning
- secubit garam
- gula batu



cara cara

- nenas di buang kulit, diparut atau blend.....kalo nk blend...masukkan air sikit je dlm blender....kisar.....tapis...amik air tapisan tu untuk blend nenas yg lain....kiranya x payah letak air lain dah....
- dah blend sume...tapis air...air boleh simpan wat jus
- masukkan dalam koli...buka api slow....masukkan kulit kayu manis, gula batu....masak je smpai kering air
- masukkan gula....masak lagi smpai pekat melekat....dah siap




nak wat jem ni tak susah pun....cuma leceh nk buang kulit nenas...td masa beli kat pasar...suh kakak tu buang sekali kulitnya...senang keje....balik umh dah blh parut

No comments:

Post a Comment