Wednesday, 3 August 2011

bubur sum sum


bubur sum sum...gitu le nama diberi....pe pun tengkiu kak reen khan for d resepi....mmg sedap....saya mmg suka benda ni...sbb rasa santan  tu lemak2...makan lak sejuk2 dari peti ais....fuuhhh....memang mabeles...

dah lama bercita cita nk wat benda ni...tapi asyik tertangguh...hari ni hari ke3 puasa thn 2011 ni...tetiba rasa nak wat....baru teringat kak reen pernah wat...terus le skodeng album dia...hehehhe....tp dah mintak izin ngan kak reen...dia bagi....

upanya senang banget nk wat nya.....pendek kata pejam mata je la...hehehhe....pas tu mkn lak berbaloi2....

tengkiu lagi skali la kak reen sbb sudi share resepi ni....saya bekukan dlm acuan lompang...senang nk makan.....x payah potong2 dah..skali ngap je




saya ni x pandai nk berkarangan kat blog ni...jom le kita layan resepi.....mmg senang & ringkas je...

- 2cwn tepung beras cap teratai
- 6cwn santan pekat
- 1/2 atau 1 sdt garam halus

cara cara
- satukan sume bahan tu...kacau sebati....kalo nk wat berlainan warna...bahagikan la berapa warna pun....pas tu masak atas api slow...sambil kacau....jgn berhenti ye...saya kaca ngan whisk...senang sket...x berketul...

- dah pekat likat tu...tutup api...boleh sejukkan dalam acuan ikut suka korang la

sos gula merah 
- gula melaka dimasak bersama air & daun pandan....sejukkan...boleh hidang ngan bubur sum sum





haaaa....senang kan....tu la...org cakap senang x caya...hehehhee

oppsss....lupa nak cakap...resepi asal kak reen...dia guna 
- 1cwn tepung beras
- 3cwn santan

yg lain sama

No comments:

Post a Comment