assalamualaikum kawan2 sebaking seme.....
lama sungguh x bersiaran....bukan apa....kadang jadi fed up nk update blog.....maklum la...orang yang gambar guna hp cap kambing ni...tak ada sapa sudi nak jengah.....:(
tapi tak apa....semoga setiap perkongsian yang saya share kat sini dapat sedikit membantu kawan kawan yang baru nak join bidang baking.....
kali ni nk share lagik pasal PANDAN LAYER.....kebetulan ada kastemer nk order kek ni...saiz 7"...saya sengaja bncuh adunan dalam kuantiti untuk 8".....sebab tekak dah lama sangat tingin nk makan kek sejukkkk, tapi bukan bercream....pandan layer la jawab nya....kalo saya buat sebijik sure tak abis .....
ya ampun....sedap sungguh la kombinasi sejuk & kastard ni...rasa nk mo benti makan....lemak & yummy je rasanya.....
kalian tengok la pic yg tak seberapa ni....taapiii...jangan ingt kek ni x sedap...even pic tak cung....hehehhehe....
kali ni sy guna santan cair + susu cair untuk kastard nya....santan dari sebijik kelapa...tak cukup 1200ml x pe...tambah selebih nya dengan susu cair.....kombinasi ni sangat sedap...lemakkk...yummy sungguh
resepi kali ni saya guna kan kek sponge....adunan nya pulak cuma guna sponge pre-mix dari kedai bakery...dah lama suka dengan tepung sponge pre-mix.....memudahkan kerja...x payah nk sukat banyak....rasa kek tetap osem....
- 300g tepung sponge pre-mix
- 70ml jus pandan
- 1/2sdb ovallete
- 3biji telur A
- pewarna hijau
**mix kan semua ni dalam mangkuk adunan dengan high speed hingga adunan jadi pluffy, kembang & ringan.....
**kemudian masukkan 70ml minyak jagung....time ni nk guna spatula pun blh...tp sy pilih guna kan mixer, speed paling perlahan...tuang minyak sikit2 sampai abis.....baru saya kaup balik lagi skali dengan spatula
** kendian tuang adunan dalam loyang 8"....loyang tu pulak cuma letak baking paper kat dasar loyang saja tau....tepi loyang TIDAK perlu griss...
**bakar dlm oven yg dah di panas kan ...suhu biasa 170...selama 30-40min...atau hingga masak....suhu tu ikut oven masing2 ye....
** dah masak tu..sisip kan pisau tepi loyang..terus terbalikkan kek atas redai...biar kan sejuk sebelum layer...
KASTARD
-1200ml (gabungan santan & susu cair)
- 1cwn gula kastor
- 10g agar2 serbuk
- 100g tepung hwoe kwe (atau tepung kastard)
- sebijik telur
- secubit garam
-pandan paste & pewarna hijau
**campur kan semua bahan...larut kan atas api hingga pekat....jgn over pekat pulak...nanti susah nk layer....
cara2 nak layer boleh refer....kat sini
sooo...have a gud try......
Ooooo...resepi ni lain sket eh dr resepi yg naz pernah cuba yg amik kt jm tu... ok, leh cuba yg ni lak next time... tq miza...
ReplyDeleteTengok gambar kek tu je pun dah buat saya terliur.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!