Tuesday 18 October 2011

kek choc indulgent


assalamualaikum....hurrmmmm...lamanya x de entry baru...entah nape...cam x bersemangat lak...mahap ye kawan2....

kali ni sy masukkan kek da best ever ni....kek ni peberet saya....kek indulgent...ingat lagi 1st time mkn kek ni...3th lps...masa besday parti...bos department yg wat....

iihihihi...lawak tol...sbb time tu..jakun ngan benda ni...punya la dok ingt ni kek eskrim...hihii...lps tu jenuh g tanya kat kedai kek...ada x kek eskrim....kikki...dorang cakap x de...hihii....dah bercinta ngan fb ni...baru tau nama btl nya...ekekkekek...


apa pun kek ni mmg sedap sangat....makan time sejuk...hadoiii....lembut...berkrim...sedapnyeeeee...hihihiih....musti ramai peminat indulgent ni kan...

pada yg memula tgk resepi ni...mmg agak terkujat...hihii...resepi panjang berjela...kikiki...tp kan...korang percaya la...kek ni senang....cuma take time nk siap je...

tp berbaloi2...sedaapppp...nak wat kek ni...sy skodeng kat DAPUR K.ZU...macih kak ye....sedap kek ni


jom tgk resepi kek span cklat dulu....kek span coklat...tgk sini...x leh nk post resepi kek ni kat sini..panjang sgt...kang terkejut lak kawan2 nk wat kek ni...hihii




Filling : Mousse Coklat Putih :

200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air


CARA CARA...

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. 



*** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.




Topping Coklat Ganache

150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair

**Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek


 Filling : Mousse Coklat Hitam :

200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)



Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata..

4. simpan mousse ni dlm peti ais dlm 15-20min...baru layer pada kek




cara cara utk layer kan kek


*** kek span choc yg dah dipotong beberapa layer
1) sekeping kek...letakkan mousse putih
2) letakkan sekeping kek lagi...layerkan mousse hitam

3) ulang langkah hingga lapisan kek habis...paling atas...mesti lapisan kek
4) sapu kan mousse hitam pada keliling kek....sejukkan dlm peti ais sejam

5) siram topping ganache atas kek...simpan dalam peti ais lagi....sejukkan dlm 2-3jam sblm potong....

****untuk lebih detail...blh ke page Dapur Kakzu...tgk sini




2 comments:

  1. susahnyer nak buat.//..:(beli jer la...

    ReplyDelete
  2. faiz...

    kek ni x susah...cuma cerewet....sehari ngadap dia je

    ReplyDelete