Saturday 10 September 2011

kek semut hitam


kek semut hitam...hehehhe...gitu le nama diberi pada kek ni...sbb ce tgk btl2...cam semut je kan hitam2 kat dlm kek tu...kikiki...sebenarnya kat dlm tu choc rice...hihii

nama sebenar kek ni...kek butter...tp sy pandai2 ejas...letak nama kek semut hitam.....waaaa....glemer ko jah...hihiihi


yang ni sy taburkan badam hancur kat atas sebelum bakar....sedap gak..rasa rangup time makan...korang try le ye...senang je kek ni....asalnya sy x suka & x pandai nak wat kek butter...tp kakak saya...dia asyik je mention pasal kek butter...katanya kek lain dia tak berapa suka....huhuhu....

teringat nora danny harry pernah wat kek butter ni..g le skodeng fb dia....ada resepi...try le wat...kek ni mmg sedap bg yg suka la...tp tekak sy yang lebih suka kek yg moist...jd tak berapa gemar la kek ni....tp bnyk permintaan la pulak...tu la kan...tekak memasing x sama


yang ni lak kek butter yang dikukus...sedap gak..sebab agak lembab...apa pun...korang try le...resepi pun tak susah...bg saya...leceh nk wat kek ni...cuma sebab kna mix kan butter & gula dulu je....tp bahan x banyak...senang je...


jom intai resepi

resepi asal : x dapat dipastikan sapa punya
amik dari : nora danny harry



- 250g butter (biarkan pada suhu bilik...tp jgn terlalu lembut)
- 1cwn gula kastor
**gaul sebati dlm mangkuk mixer

 - 240g tepung gandum
- 1sdt baking powder
- 10g ssu tepung (resepi asal x guna)
** ayak sebati

- 3biji telur
- 1sdt esen vanila
- 1/2cwn ssu cair
- 2sdb choc rice (gaul rata ngan tepung)


cara cara
- mixer sampai kembang gula & butter
- masukkan telur satu persatu...mix kembang
- masukkan esen vanila
- masukkan ssu cair selang seli ngan tepung sampai abis
- mix lagi sebati
- masukkan choc rice...gaul sebati


-tuang dlm loyang yg dah digriss....grisskan sekeliling loyang skali ye...kang melekat lak
- dah tuang tu...tabur la apa yg korang suka
- kendian bakar dlm oven yg dah dipanaskan...bakar  pada suhu 170 selama 30-40min...atau hingga masak



tips baking

- jika permukaan kek dah garing..tp dlm blm masak...amik aluminium foil...ttup permukaan kek...x pyh beria ia bungkus loyang...cukup ltk je bnda tu atas kek....teruskan bakar kek cam biasa sehingga masak
















No comments:

Post a Comment