Saturday, 13 August 2011

sambal bilis petai

kalo petai ada cenonet...tak leh nak wat sambal..lagi rela wat ulam je...petai dah le mahal...kalo 4 keping rm5....huhuhu...kalo biji cantik2 x pe gak...ni kulit je lebih.....





tapi sebab kali ni mak yg kirim dari kampung...dah puas makan mentah wat ulam...ada lagi dalam 3keping...nak merasa la pulak wat sambal....tu bilis je banyak...petai sikit je tu...tak pe la...amik rasa je la...

biasa la..musim doyan ni...memang akan sekali kua ngan musim petai...kat kebun ayah tu petai belambak...biji cantik2...besar....paling best...time makan tu...tak ada bau....pelik tak...hehehhe...jd boleh le santap banyak2....kat sana kalo musim petai cenggini....biji cantik2 pun....dorang amik rm40 je utk 100 keping...murah gila..kadang boleh drop sampai rm30/100keping.....wat penat je amik petai...tp daripada dok kering atas pokok...amik & jual gak le....tp ayah ada asst....namanya ABU....hehehhe...dia tu beruk....ekekkek

ayah dah train dia baeekkk punya untuk amik petai....jadi ayah x payah le penat2 panjat petai tinggi tu.....kalo panjat sendiri...lagi le x berbaloi jual murah



tak yah cite panjang2 a...penat pose2 ni.....jom a layan resepi



sambal petai cara ku
- kopek petai ikut suka nk byk mana
- rendam bilis bagi lembut

- 5ulas bawang merah kecik
- 3 ulas bawang putih
- 1labu bawang holland (size kecik)
- 2sdb bilis yg dah direndam
***blend hancur sume ni

- 5sdb cili blend
- sekeping asam keping (sy lebih suka guna asam keping berbanding asam jawa...sbb senang nk kontrol tahap masam dlm mskan.....kalo dah cukup masam...asam boleh dikeluarkan)
- 1sdb gula melaka yg dah dihancurkan
- 1sdb gula pasir
- garam secukup rasa
- sehelai daun pandan simpul
- 1/4 cwn air
- belacan ikut suka nk masuk ke x...(jika nk guna...blend sekali bersama cili)


cara cara
- gorengkan petai, angkat ketepikan
- dlm minyak yg sama...tumis bawang yg dah diblend sampai air kering
- masukkan cili blend & asam keping.....masak sampai cili pecah minyak
- masukkan petai, bilis, air, gula melaka, gula pasir & garam....daun pandan....masak smpai agak kering atau ikut kesukaan korang....
- dah siap



TIPS....
***gula melaka tu untuk bagi warna sambal lebih menarik & rasa lemak

***petai digoreng dahulu untuk rasa sambal petai yg lebih sedap & kurangkan rasa pedas petai segar

***daun pandan untuk wangi & wat kan rasa sambal sangat sedap


No comments:

Post a Comment