Friday, 12 August 2011

kari ayam cara ku


sori la korang...pic tak berapa jelas....pic ni pun tangkap kari ni masih dalam kuali....ni pun sambil dukung alma si tecik tu...huhuhu....x sempat nk pic lawa2...x pe la ye....kira ok la ni ek

nak wat kari pun saya x pernah belajar ngan sapa2...main wat sendiri je...sama gak ngan roti jala tu...sendiri fikir apa bahan yang patut ada & melembutkan roti jala tu

kali ni kari saya ni lain sket sbb ada tambah kerisik...saje je tambah...sebab ada kelapa sangan yang lebih wat nasi kerabu mggu lepas....panaskan jap...tumbuk wat kerisik....

jom tengok resepi...pose2 ni x leh cite byk...penat...ekekke

- 1/2 ayam potong ikut suka
- 2bij kentang...potong ikut suka
- rempah kari...masukkan air...jadikan pes
- 4 ulas bawang merah kecik dimayang
- 2ulas bwang putih dimayang
- 2cm halia dimayang
- rempah 4 beradik...kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
- 2keping asam keping
- 4 1/2cwn santan biasa
- 2sdb serbuk cili atau cili blend....jika guna serbuk cili....masukkan dlm rempah kari...jadikan pes
- 2sdb kerisik
daun kari kalo suka


cara cara
- tumiskan rempah 4 beradik, masukkan halia....biar garing jap....masukkan bawang...tumis sampai naik bau
- masukkan rempah kari yg dah dijadikan pes.....masak smpai naik minyak..masukkan daun kari
- masukkan ayam, kentang, asam keping, garam, gula sket, pak aji sket, santan sket....kerisik....kacau sebati...ttupkan periuk....reneh biar ayam masak
- ayam dah masak....masukkan santan....biar kuah kari mereneh....suka ati nak pekat cane....dah tu rasakan garam.....rasa dah sesuai...boleh la ttup api


senang je kan....hehehhe...try ye


No comments:

Post a Comment