Sunday 19 February 2012

kek aiskrim


kek aiskrim lagi....kali ni sungguh mencabar nk deco sebab sy cuma ltk kek nya atas & bawah....tepi x ada kek....tp eskrim cepat sgt cair

hukuhkuk....nk deco nya kna kua masuk peti...nk melepa cream tu...sy buka peti...ltk kusi...melepa dlm peti...hihi...nk kan suhu sejuk tu...x sampai 5min proses melepa...eskrim x sempat cair....

siap melepa...masuk peti beku semula...biar dulu berjam2


dlm masa kek dok tmpt beku tu...otk ligat memikirkan apa nk di deco ni...sbb x leh over2 deco...kek cepat cair....nk kna buat deco simple & menarik....

ikutkan kastemer nk pic dora...tp tgk kat kedai x ada edible image dora....kna la lukis sendiri....dlm hati tertanya2 gak...kang cair jugak kek msa nk draw tu...

alhamdulillah...dah berjam2 dlm peti beku...kua kan ngan penuh debaran utk proses draw...guna tooth pick...cepat2 wat lakaran...simpan semula tmpt beku


biar lagi beberapa jam...kua kan semula...lakar pulak ngan choc ganache utk line nya..simpan beku lagi....slm sejam kot...kua kan semula...baru pipe kan jelly...time tu...dah siap kan sume bancuhan jelly & warna tu siap2...baru kua kan kek...sume kna wat ngan pantas...takut eskrim cair

pendek kata wat kek ni mmg mencabar sgt....silap sy jugak...sbb amik cara ltk kek tu cam tu...kalo wat keliling nya kek kan senang....eskrim x cair...sbb dah dikelilingi kek atas bawah...kiri kanan


dah siap piping jelly...simpan lg tempat beku...beberapa jam...keluarkan semula...nk deco fresh cream pulak kat luar nya...wat seberapa segera yg boleh....

siap la hasil x seberapa ni....harap sgt kastemer puas hati....mmg seharian dok ngadap kek ni...kua masuk tempat beku...sib baik juga alma x ngamuk hari tu....



ni pun guna kek span vanila...eskrim nya choc....mmg sedap kek span tu..utk resepi...g tgk entry kek eskrim sebelum ni ye..


Monday 13 February 2012

koleksi roti & beberapa resepi




utk roti ni...resepi blh tgk kat sini....tgk sini






utk dpt kan doh licin cam ni...lambung atau banting kan doh dlm 15-20min...kemudian bulat2kan kecik...ssun dlm loyang....perap 1 jam....jgn lebih....blh bakar...

resepi kat sini..

tens a lot pada kak zuraina sbb resepi ni....wallah kak


- 500g tepung high protin / tepung roti / tepung gandum
- 1biji telur
- 1sdt baking powder
- 1biji kentang agak besar...rebus & lenyekkan
- 1 cwn gula (utk roti manis)...larutkan dlm
- 1/2cwn air
- 1peket mauripan
- 3sdb marjerin
- 1sdb shortening (optional)


cara cara 
- satukan gula + air + mauripan...tunggu hingga berbuih
- satukan baking powder + kentang + telur...gaul rata
- masukkan air yg ada gula & mauripan....gaul sebati
- masukkan marjerin...uli sebati...


**jika adunan melekat pada tgn...tambah kan tepung sedikit2 hingga doh cantik....terus kan uli hingga doh licin & elastik....lebih kurang 20min

**bulatkan kecik2...masukkan dlm loyang yg dah digriss....perap hingga naik....bakar suhu 170...20min atau hingga masak

**blh juga perap doh hingga naik....kemudian tumbuk angin kua...bulatkan kecik...masuk dlm loyang...perap lagi naik sekali ganda baru bakar


***roti ni tersangat lembut & gebu
***kaedah masukkan mauripan bersama air gula utk pastikan yis tersebut 'hidup'...kadang yis mati..tp kita x tau...roti tentu x naik...cara selamat...rendam dulu yis...baru uli



resepi asal daripada kak zuraina....yg ni sy dah edit ikut pengalaman yg x seberapa menguli roti 




roti sosej pintal


kali ni kita share step buat roti sosej ni pulak....sedap sgt...sblm ni beli...x lembut sgt cam buat sendiri..buat sendiri blh mkn smpai puas...hehehhe....

ni resepi doh ni....adaptasi dari resepi roti naik tok mak...

tq tok mak...resepi ni dah diubah suai ikut selera sy


Bahan A
- 400g tepung roti
- 1sdt baking powder
- 1sdt bread softener (optional)


- 1 biji telur
- air suam hangat
***jadikan telur + air 180ml...

- 11g yis (mauripan sepeket)
- 4sdb gula


Bahan B
- 2sdb marjerin
- 1sdb shortening

cara cara
- satukan bahan cecair + gula...kacau hingga gula hancur
- masukkan mauripan...kacau...biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan...satukan bahan A...gaul dengan tangan sebati
- tuangkan air yg bercampur mauripan yg dah berbuih tadi....
- uli sebati semua tepung
- masukkan bahan B...uli hingga x melekat pada tgn
- jika perlu..tmbh sedikit2 tepung gndum hingga doh cantik
- terus kan uli atau lambung doh hingga doh licin, elastik * lembut
- teruskan step meroti...samaada utk buat bun atau roti sosej
- perap 40min
- bakar suhu 170...20min api atas bawah...atau hingga masak




memula lenyek doh nipis & rata...letakkan sebatang sosej...sosej ni sy x rebus atau goreng...sbb nnti nk bakar kan...cukup la suhu oven tu utk memasakkan sosej ni


gulung je sosej ni


pas tu potong...tp jgn bg putus doh tu...cukup putus sosej je ye


pas tu...jatuh kan keratan memula tu kedepan...keratan ke2 tu kekiri, keratan ke3 tu ke kanan....wat je cam tu...selang seli sampai abis


dah abis jd cam ni...senang je...dah siap cam ni...biar kan doh naik dlm 40-45min


pas tu letak mayonis & sos cili...bakar suhu 170-180...20min api atas bawah....atau hingga masak


taraa...dah siap....blh jugak nk buat roti sosej pintal....gulung panjang doh...pintal kan pada sosej...biar kan naik...baru bakar...senang je kan...doh ni sgt lembut tau...sgt puas hati...

kek aiskrim


assalamualaikum sume

lama nya x update entry...sy bz sket....hkhukuhk....tp xpe...meh ubt kan hati tu ngan kek eskrim ni....fuhhh...sejuk je masuk tekak....

korang jgn risau kalo x de ring kek utk wat kek ni...sbb sy ada cara utk org cam kita ni...jenis x cukup alat baking...tapi sume nk buat...ekekkeke


memula sy bakar kek span dlm loyang 4 segi...senang nk tekap ngan loyang bulat nnti....resepi kek span ada kat sini....

resepi kek span..loyang 8x8x3

- 250g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak

- 5biji telur B
- 120g gula kastor
- 1sdt ovalette
- 50ml ssu segar / cair
- 1sdt esen vanila

- 50ml minyak masak

cara cara
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai




kek dah sejuk....simpan dlm peti ais sekejap...bg keras sket...bukan apa...kek span ni lembut sgt...cam ciz kek...ssh nk potong nnti...

dah simpan esbok tu...blh potong kek pada 3 layer....satu layer tu tekap kan loyang bulat atas nya...potong hati2 ngan pisau...

pas tu alas kan loyang ngan plastik...ltk kan sekeping kek bulat tu

pas tu potong panjang kek...utk letak bahagian tepi lak...cam dlm pic tu


dh siap ltk kek pada dasar & tepi loyang....masukkan aiskrim yg separa beku...ratakn sume tempat


tutup permukaan aiskrim tadi ngan sekeping lg kek bulat tu


kemudian ttup ngan plastik cam dlm gmbr ni...simpan beku dlm 3jam


keluarkan kek...lalukan pisau tepi loyang...kemudian terbalikkan...nmpk x plastik tu...tu la bahagian dasar loyang td...plastik tu tujuan nya nk memudah kan masa proses terbalikkan kek ni


dah siap terbalikkan...blh la deco ngan fresh cream yg dah dipukul kaku & kental....deco la sesuka hati nk wat cane pun...kendian ltk tmpt beku selama  8jam...baru blh potong

tujuan kita guna fc ni sbb nk simpan tempat beku....kalo guna butterceam...abis la keras kejung nnti cream tu...x gitu...hikhikhik....

bila kita guna fresh cream ni...mmg elok2 je...masa mkn tu rasa cam eskrim nya ada kat luar & dlm kek...sbb tekstur fc ni bila beku...mmg cam eskrim...


tgk la hasil lepas 8jam...sedapnyaa...ajaib nya kek span ni...mmg x keras...sbb tu la kna guna kek span...kalo kek lain mau kejung kek tu....nk mkn x blh


ni pulak lepas semalaman lg dlm esbok...lg firm....tp x berubah rasa kek..tetap sedap....nnti blh la try ek...step pun ada...senang lak tu