Thursday 25 August 2011

cornflakes badam rangup


sekut cornflakes berbadam....sedap sangat & rangup...makan x puas...heheh....lepas satu2 masuk mulut...hihii...nak wat pun senang...bulat kan...lenyek sket...gelek atas cornflakes hancur....pas tu bakar...x payah guna acuan atau paper cup....


resepi yg ni sama je ngan yg semalam tu....tp yg ni lagi rangup sangat...mungkin sbb ada badam hancur tu....ada lak salutan cornflakes hancur kat luar tu....lenyek lak nipis cam ni...x bulat cam biasa tu...jd bila dibakar...memang rangup sangat


tengok resepinya ni
resepi asal : sendiri

satu adunan dapat -+100 biji


- 1  3/4cwn gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3/4sdt baking powder
- 2  1/2 cwn cornflakes...(belum diramas)
- 3sdb badam hancur....sangan dulu dlm pan...atau bakar jap dlm oven dalam 5min...sambil2 pnskan oven tu

- 150g marjerin/butter
- 3/4cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur


- 1/2cwn cornflakes...ramas ngan tangan...( ni utk digolek biskut sblm bakar)



cara cara
- cornflakes ramas ngan tgn...(sy lenyek ngan lesung batu....sakit tgn kalo ramas ngan tgn...hihi)
- ayak tepung gandum, tepung jagung & baking powder
- pukul marjerin & gula hingga putih...(sy guna whisk)
- masukkan kuning telur...pukul lagi sebati
- masukkan tepung, badam, & cornflakes...gaul sebati...adunan agak lembik....
- bulat2 kan...leperkan lak....gaul dlm cornflakes hancur....ssun dlm dulang pembakar
- bakar suhu 170 celcius selama 15min





tengok pun dah tau rangup kan...hehehe...try ye...sedap ni

cornflakes rangup


rangup tau sekut ni...tak sangka lak sy leh cipta resepi sendiri...kikiki....tu pun setelah dikaji selidik...study tgk resepi2 sekut lain...tgk tahap keseimbangan tepung & marjerin/butter dlm sesuatu adunan....beli emping ni dah berhari2...tp berkira2 nak wat...sbb tak jumpa resepi yg diidamkan.....



setelah difikir secara logik sume resepi2 sekut sebelum ni....tgk mana yg patut...mana yg tak patut...akhirnya...tercipta la resepi cornflakes ni....sedap tau...rangup...nnti korang try la ek


wat kali ni cuma dpt -+100 biji je....kna wat lagi...sebab emping tu bnyk lagi...apa tak banyak nya...beli saiz jumbo...hihi...x mo wat cornflakes madu...nnti cepat abis...kikiki...dekut tol...hehehhe....


meh a tgk resepinya
resepi asal : sy sendiri

adunan ni dapat -+100biji.....


- 1 3/4cwn gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3/4sdt baking powder
- 2 1/2 cwn cornflakes...(belum diramas)
- 3sdb kismis 


- 150g marjerin/butter
- 3/4cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur


- 1/2cwn cornflakes...ramas ngan tangan...( ni utk digolek biskut sblm bakar)
- papercup


cara cara
- cornflakes ramas ngan tgn...(sy lenyek ngan lesung batu....sakit tgn kalo ramas ngan tgn...hihi)
- ayak tepung gandum, tepung jagung & baking powder
- pukul marjerin & gula hingga putih...(sy guna whisk)
- masukkan kuning telur...pukul lagi sebati
- masukkan tepung, kismis, & cornflakes...gaul sebati...adunan agak lembik....
- bulat2 kan...gaul dlm cornflakes hancur....masukkan dlm papercup
- bakar suhu 170 celcius selama 15min


gud try ye sume


Tuesday 23 August 2011

semperit susu


semperit lagi...hehehe...bukan penggemar pun biskut ni..cuma geram tgk biskut yang cantik ni....lagi2 tengok resepi simple dan ada susu pulak tu...mmg menarik sangat untuk dicuba



warna pun putih cantik je...geram sangat tgk...beria2 wat lps sahur tadi...ngan harapan dapat la merasa seketul dua...tak sabar nak rasa cane semperit ada susu ni....



tengah best menguli....tetiba dengar azan subuh..huhuu....x sempat gak nak merasa semperit susu ni....x pe la...terpaksa le sabar menunggu time berbuka...apo nak dikato

masuk yang ni..dah 3x wat semperit...hehehhe...kemain semangat wat sekut tradisional ni...tapi yg ni betul2 simple...senang nk wat


meh tengok resepi
resepi asal : farah salleh
thx to nora danny harry...sbb share resepi simple ni


adunan ni dpt 150biji


- 600g tepung jagung
- 1/2 tin ssu pekat manis...(505g setin...sy guna 1/2 tin)
- 250g butter / marjerin


cara cara 
- mix butter ngan susu sampai kembang
- masukkan tepung jagung sikit2...hingga adunan cantik...jika perlu...tak payah habiskan tepung tu
- terap adunan pada dulang pembakar
- bakar suhu 170...15min



dah siap...senang kan...

Monday 22 August 2011

biskut kelapa


biskut kelapa...cantik kan...warna pepel lembut gitu..hehehhehe...bukan apa...sbb x ada acuan...kna le letak warna lain sket.....hehehe...kasi touch up sket2...biar ada kelainan

kalo ikutkan sy tak suka biskut kelapa...tapi tgk resepi & bahan2 sume ada...wat je la...blh tmbh koleksi...org lain suka...mana la kita tau kan....



tak yah cite banyak a....korang tgk je resepinya....tak banyak beza pun...biasa la kukis ni...godek2 sikit2 je...heheheh


resepi asal : zuriana abd latip
**dah di ubah suai ikut tekak...sori zu

dapat 150biji....sy guna acuan sudu penyukat...sudu teh..jd dapat kukis sama besar


-250g butter / marjerin
- 1cwn gula icing
- 1 biji telur
- esen vanila

- 2cwn kelapa kering
- 3cwn gandum
- 1/2 sdt baking powder
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1 1/2cwn tepung ubi
- 2sdb ssu tepung
- 1sdb horlicks
- secubit garam

- pewarna jika suka
- bahan hiasan
- kuning telur + pewarna kuning



cara cara 

- sebatikan bahan kering kecuali gandum.....
- pukul gula, marjerin kembang...masukkan telur & esen...pukul lagi 
- masukkan bahan kering...tepung gandum sikit2.....gaul sebati...hingga jadi doh lembut & boleh diterap
***tak perlu habiskan gandum jika adunan dah cukup cantik...

- terap pada dulang pembakar....sapu kuning telur...letak hiasan

- bakar suhu 170.....15min

**jika nk wat rupa cam kukis saya ni...sy gunakan sudu penyukat saiz sudu teh....sendukkan ngan sudu...kuakan...bulat2 kan...letak atas dulang pembakar....tekan ngan garfu....




Sunday 21 August 2011

kukis green peas



biskut green peas....kacang pis tu la korang....cam snack green peas tu....sedap wooo kukis ni...dah le senang gila nk wat....nmpk gaya esok kna wat lagi ni....senang & enjoy nk wat...x pyh beria2 menguli atau memixer...hehehhehe




masuk mulut je...errmmmm....sedapp...somi kata sedap...dia pun ngap byk gak tadi....tp si ayuni x mo makan...agaknya dia nmpk x menarik...hehehhe...selamat kukis ummi..wakakakka...hehehhe



ni tgk kat wall puteri aida la ni...tp sekut dia nmpk ijau cantik...mungkin sbb dia guna tepung green peas tu....sy punya tak ijau sangat...tapi sedap....rasanya biskut ni cam biskut mazola kot cara buatannya....tp bahan x sama la...maksud saya dia x perlu guna mixer...cuma cmpur sume...dah siap


gini le resepi nya....
resepi asal : puteri aida
**tp sy dah sukat ke cawan....senang len kali nk wat

satu adunan dapat 100++...sy guna sudu penyukat...size sudu teh


- 2cwn tepung gandum
- 1 3/4 cwn tepung green peas.....(saya guna snack green peas....blend hancur...beli dua pack yg hrga rm1.60 tu....blend hancur...sangan jap)

- 1cwn gula icing
- 140ml minyak masak
- 3sdb serbuk santan
- 1sdt tepung jagung
- 1sdt tepung kastard
- 1sdt baking powder
- 1sdb ssu tepung
**kalo guna tepung green peas...tmbhkan 1/4sdt garam halus
- 1biji kuning telur utk sapu atas kukis

cara cara
- satukan sume bahan kecuali minyak
- gaul sebati bahan kering...gaul ngan tangan je.....masukkan minyak...ratakan hingga boleh dikepal
- boleh terap ikut suka....sapukan kuning telur...bakar suhu 160 selama 15min

**saya guna sudu teh yg sukatan baking...dpt bentuk cam ni...senang sket...x payah nk terap2



daging masak merah


daing masak merah....sedap ni...mkn ngan telur dadar....kailan ikan masin...smbl belacan...fuhh...sedap sgt...kna daging yg btl2 lembut tu...sedapnyaa...huhu...terliur lak bulan bulan pose ni..sabor je laa...hehehhe

nak wat daging ni senang je korang...main bohhhh je apa yg ada kat dapur tu...tp rasa tetap tip top


resepinya cenggini...


- daging direbus hingga empuk...masukkan pewarna merah.....
- 2sdb sos cili
- 2sdb sos tomato
- 2sdb sos tiram
- 2sdb cili kering blend
- 1 biji tomato cincang
- 1cm halia muda dimayang
- 4ulas bawang merah kecik dimayang
- 2ulas bawang putih dicincang
- 1batang saderi dipotong serong (kalo suka la)


cara cara
- daging yg dah direbus empuk dipotong nipis...
- tumis halia....masukkan bawang & tomato cincang....masak smpai gold....masukkan batang saderi....masukkan sume sos....kacau rata....masukkan daging
- masukkan air rebusan daging....yg ni ikut suka nk byk mana kuahnya....rasakan garam...kna letak gula sket sbb ada sos tomato... ilangkan masam sos tu....reneh jap

dah siap....

Friday 19 August 2011

biskut tembikai



fuhh...menguji kesabaran & ketekunan..kalo sesapa rasa diri tak cukup sabar...moh le...test resepi ni...memula dapat resepi ni ingat kan senang...sbb main bulat2 je....huhuu....upanya...kna tekun & sabar



memang cantik & menawan biskut tembikai ni kan....cenonet je...hehehe...lepas sahur tadi...terus mengerjakan biskut ni...alma lak tgh nyenyak...tapi kan, mmg sib baik teringat nk wat lepas sahur...kalo wat sensiang...abis le..x sempat le nk abiskan biskut ni....huhuu

tak yah cite banyak a...tp kan bab rasa tak tau agi....sebab blm sempat try...kna tunggu berbuka le nnti


jom skodeng resepi
resepi asal : puteri aida

- 150g marjerin
- 150g gula icing
- 310g gandum**.....(resepi asal 320g gandum)
- 10g tepung jagung**...(resepi asal x guna tepung jagung)
- 1sdb ssu pekat**
- 1kuning telur
- 1sdt baking powder**
- pewarna merah & hijau
- bijam hitam
- paper cup

**bahan bertanda diayak



cara cara
- mixer gula & marjerin kembang, masukkan kuning telur, mix lagi sebati, masukkan ssu pekat, mix rata
- masukkan tepung jagung & gandum...gaul sebati...masukkan tepung sikit2 hingga jd doh yg cantik....jika perlu, tak payah abiskan tepung
- bahagikan doh 3 bahagian, merah, hijau & warna asal
- bulatkan doh merah
- canai nipis doh asal, balutkan pada doh merah
- canai nipis doh hijau, balutkan pada lapisan doh asal
- jika suka, simpan dlm peti ais sekejap supaya senang dipotong
( tapi sy x simpan esbok....terus potong je)

- potong 8 atau 6 bahagian....terpulang pada besar mana bulat doh....x perlu besar sbb adunan ini akn mengembang...(sy potong 8)
- letak bijan hitam
- susun dalam paper cup

- bakar suhu 160 selama 15-20min



kukis choc cips


dalam diam diam tak mo wat kukis raya...dapat gak 3 jenis dah...insyaAllah akan ada dua jenis lagi menyusul...choc cips ni resepi daripada puteri aida....sedap...rasa cam chips more....anak2 apa lagi...laju je ngap...lepas satu2....ntah sempat raya ke x ni.....nampak gaya kna wat satu adunan lagi le ni




tapi nampak kukis ni tak sama ngan rupe kukis puteri wat...ke sebab dia tak guna serbuk koko...apa pun thumbs up resepi ni...mmg sedap


tengok resepi ni
resepi asal : puteri aida


BAHAN A
- 2cwn gandum
- 1sdt baking powder
- 1/2 sdt cream of tar tar
- 2sdb serbuk koko
- 1/2 sdt emplex....(saya guna 1/4cwn tepung jagung)
**bahan2 diatas diayak 

BAHAN B
- 1sdb ssu cair
- 1/2 cwn marjerin
- 1/2 minyak jagung
- 1cwn gula perang
- 1sdt esen vanilla
- 1biji kuning telur

BAHAN C
- 1cwn choc cips
- 1/4 cwn badam cincang




cara cara
- ayak bahan A
- pukul sebati bahan B agak kembang
- masukkan bahan C
- masukkan bahan A
- adunan agak lembik....boleh disimpan dalam esbok dlm 30min sebelum dibentuk & dibakar
- jarakkan doh pada dulang pembakar...sebab kukis ni agak mengembang

- bakar pada suhu 160....15-20min



Thursday 18 August 2011

tart nenas gulung & tart matahari


wahhh...gitu...kelas kau jah...wakakakka....1st of all...reli reli hepi wif dis stuff...heheheeh....sbb suka yang amat tart nenas gulung ni...selama ni mmg tak pernah wat....tp suka makan....tapiiii....kali ni wat sendiri wa cakap lu....kikiki....puas hati....cuma hurrrmmmm...nak muntah ngadap adunan yg x siap2..hihii....sakit ibu jari dok menekan acuan....huhuuuhu

nak cite bab rasa...x yah cakap a....tip top...mmg puas hati sgt2...x berderai...x terover gebu gebas....x keras....jem lak secukup rasa manis nya....skali ngap...berkali2 nk ulang...ekekkekeke



bila dah nak termuntah ngan adunan yg x tau bila nak habis ni...mula la tgn meroyan nk cuba cara lain....g amik acuan semperit....naahhhh...tenyeh....amik ko....gentel2 jem....letak tgh2....jd le tart matahari.....ni nama yg saya bg kat tart cantik berkelopak ni...ekekekke....try le korang....


xcite banyak x guna a...ibu jari sakit ni.....dok menenyeh acuan tu...huhuu....pe pun...thx a lot pada sume korang kawan2 dialam maya ni....for de moral support...eeewaaahhh...spiking lak...wakaakak



gini le resepinya

resepi asal : Nursara sandra adrianna
telah diejas oleh ku...

- 3cwn gandum
- 3/4 cwn tepung jagung
- 1/4 cwn tepung kastard
- 1cwn gula icing
- 1biji kuning telur
- 250g butter pada suhu bilik


cara cara

- butter & gula dimix hingga kembang, masukkan kuning telur, mix lagi bg kembang
- masukkan tepung jagung & kastard...gaul sebati....masukkan tepung gandum sikit2 sampai adunan cantik untuk diterap
- dah boleh terap pada dulang pembakar
- bakar pada suhu 160-15min...api atas bawah

- untuk sapuan atas tart sblm bakar...sy guna sebiji telur + pewarna kuning


gud try ye sume....hehehhe....harap kena ngan selera korang ye...maklum la sy ni x pernah wat kukis...tp memandai nk ejas resepi org....ampun ye sara...hihihi

Wednesday 17 August 2011

jem nenas


yg ni baru masuk dalam koli...x de pewarna lagi...


hehehheh...hihhihi...akhirnya....pestime in my life...wat jem nenas untuk tart gulung....hihii...x sabar nk mengetart neh....mlm ni nk try wat.....



memula rajin la kunun...parut.....x sampai separuh parut...hurrmmm...rasa cam leceh lak...potong kecik2...masuk blender...tapis....kata kak zuraina...air tapisan tu wat jus nenas....huhu...tp sy rasa seram nk minum jus nenas....tp kalo nenas idup ni peberet....tp jus tu tetap simpan...kot2 la lepas ni nk rasa minum jus nenas....hehehhe

tapi kan tekstur yg parut lebih cantik daripada blend....kalo rajin...baik korang parut



setelah dua jam bertarung dalam koli ngan api kecik gila....ni le hasilnya....tak tau le jadi ke tak...sbb x pernah wat ni...ni pun main boh je bahan...tak de ikut mana2 resepi....tp dah kental ni....nak godek pun dah susah...berat.....rasanya dah ok kot ni....

apa pun rasa best gila sbb berjaya wat jem nenas sendiri...tart nenas gulung...tunggu le mlm ni...akan ku kerjakan...hehehhehe




ni resepi nya...korang try la ye

- 2biji nenas saiz biasa...(beli td rm2.50 sebiji)
- 1 1/2 senduk gula pasir
- sebatang kulit kayu manis
- sedikit pewarna kuning
- secubit garam
- gula batu



cara cara

- nenas di buang kulit, diparut atau blend.....kalo nk blend...masukkan air sikit je dlm blender....kisar.....tapis...amik air tapisan tu untuk blend nenas yg lain....kiranya x payah letak air lain dah....
- dah blend sume...tapis air...air boleh simpan wat jus
- masukkan dalam koli...buka api slow....masukkan kulit kayu manis, gula batu....masak je smpai kering air
- masukkan gula....masak lagi smpai pekat melekat....dah siap




nak wat jem ni tak susah pun....cuma leceh nk buang kulit nenas...td masa beli kat pasar...suh kakak tu buang sekali kulitnya...senang keje....balik umh dah blh parut

Tuesday 16 August 2011

sira pisang

perrgghhh...ni menu peberet saya....tak kira la puasa ke tak....semangkuk ku sental sorang sorang....sedapppp sangat kalo makan sejuk2 dari peti ais.....


nak wat sira pisang ni sy cuma wat ngan pisang terpilih je......samaada pisang nangka atau pisang tanduk...sebab tekstur pisang yang pejal.....kalo pisang lain...memang sy x layan....pisang goreng ke, pengat ke, sira ke, rebus ke, cuma pisang nangka atau pisang tanduk je....yg lain x mo....x mo...

dah 16 hari puasa, hari ni baru berkesempatan wat sira pisang....nak wat pengat pisang malas nak cari santan....cari kat kedai tak ada pisang nangka....pisang ni pun mertua bagi...pisang tanduk...dia bagi dua biji...dua2 ku sental wat sira ni....sejukkan dlm esbok....sejuk tekak time berbuka nanti...heheh...tak sabar

nak wat ni x susah..tak cerewet.....jom layan resepi ku sendiri


- 2biji pisang tanduk sedang atau pisang nangka
- 2cwn air
- 2kuntum bunga cengkih
- 3helai pandan simpul
- gula ikut manis cane
- 1/2sdt kapur makan....masukkan dlm 1/2cwn air
- sedikit pewarna kuning

***potong pisang, rendam kan dlm air kapur makan.....untuk elakkan pisang jd lembik bila dimasak

cara cara
- masukkan pandan, air, bunga cengkih, pewarna, gula kedlm periuk, .....masak hingga gula hancur
- tunggu hingga air mendidih.....masukkan pisang yg dh di basuh selepas di rendam air kapur
- ttup periuk, tunggu hingga pisang masak
- sedia di hidang



**lebih sesuai dihidang sejuk dari peti ais

semperit



semperit dwi warna...cantik x


hehehehhe....huhuhu...hohohoho.....pestime in my life wat samperit...ekekekke....bukan apa...ikutkan mmg tak suka biskut raya...tp saje nk try...sebab hari2 buka fb ada je pic biskut otai ni....ramai lak wat biskut ni....

ikut perancangan nak wat tart nenas gulung je..peberet...pun tak pernah wat biskut tu....kunun thn ni plan nak wat la ni....tp memandangkan tart tu kna wat jem nya dulu....biar kan dulu....wat yg mana senang je dulu....

akhirnya hari ni 16 hari puasa thn 2011 ni....siap la semperit ni...hehehhe...bangga siott...menjadi lak tu....tapi memula wat adunan ni dah panik...sbb adunan asal tu berderai....cam nk wat karipap pun ada....tanya kak zuraina...dia suh tmbh putih telur....



maka jadi le penambahan...sebiji telur & 1sdb marjerin/butter....jadi gak le dohnya...heheh.....dah siap doh...satu hal lak x ada acuan...kunun nk try guna piping bag...hampeh.....mana maunya...adunan ni x selembut cream kek...hehehe....pecah2 le bag tu...kikiki...ari ni g pmjam jiran punya acuan...hehehhe....tp acuan dia bergerigis la plk....x pe la...asal siap....esok mmg kna g cari acuan....skali acuan tart nenas...ekekekke.....






moh layan resepi nya
resepi asal : puteri aida


adunan ni dpt dlm 50++ biji biskut ni..x besar, x kecik sgt....



- 120g butter/marjerin (resepi asal 100g)......
- 90g gula halus...(sy blend gula pasir & ayak...nk dpt gula halus)......

- 2cwn tepung jagung.......
- 1cwn tepung ubi/kanji.......
- 2kuning telur...1 biji amik putih  (resepi asal 1kuning telur).......
- ceri merah atau apa saje nk letak atas wat hiasan


cara cara
- gaul dulu gula ngan marjerin....baru mixkan gebu...masukkan telur....mix kembang.....masukkan tepung sikit2....gaul ngan senduk je...smpai jadi doh & boleh terap....

- terap terus dlm dulang pembakar yg dah digris....bakar suhu 160-15min.....api atas bawah

- tunggu btl2 sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara


revison 01:
 - 2 1/2cwn tepung jagung
- 150g marjerin
- 100g gula icing
- 3/4 cwn tepung ubi....
- 1/4cwn kastard
- 1 kuning telur
**yang lain sama


cara cara  : 

sama cam kat atas




PERHATIAN...saya syorkan...guna resepi yg dah direvisionkan....kompem puas hati

Saturday 13 August 2011

sambal bilis petai

kalo petai ada cenonet...tak leh nak wat sambal..lagi rela wat ulam je...petai dah le mahal...kalo 4 keping rm5....huhuhu...kalo biji cantik2 x pe gak...ni kulit je lebih.....





tapi sebab kali ni mak yg kirim dari kampung...dah puas makan mentah wat ulam...ada lagi dalam 3keping...nak merasa la pulak wat sambal....tu bilis je banyak...petai sikit je tu...tak pe la...amik rasa je la...

biasa la..musim doyan ni...memang akan sekali kua ngan musim petai...kat kebun ayah tu petai belambak...biji cantik2...besar....paling best...time makan tu...tak ada bau....pelik tak...hehehhe...jd boleh le santap banyak2....kat sana kalo musim petai cenggini....biji cantik2 pun....dorang amik rm40 je utk 100 keping...murah gila..kadang boleh drop sampai rm30/100keping.....wat penat je amik petai...tp daripada dok kering atas pokok...amik & jual gak le....tp ayah ada asst....namanya ABU....hehehhe...dia tu beruk....ekekkek

ayah dah train dia baeekkk punya untuk amik petai....jadi ayah x payah le penat2 panjat petai tinggi tu.....kalo panjat sendiri...lagi le x berbaloi jual murah



tak yah cite panjang2 a...penat pose2 ni.....jom a layan resepi



sambal petai cara ku
- kopek petai ikut suka nk byk mana
- rendam bilis bagi lembut

- 5ulas bawang merah kecik
- 3 ulas bawang putih
- 1labu bawang holland (size kecik)
- 2sdb bilis yg dah direndam
***blend hancur sume ni

- 5sdb cili blend
- sekeping asam keping (sy lebih suka guna asam keping berbanding asam jawa...sbb senang nk kontrol tahap masam dlm mskan.....kalo dah cukup masam...asam boleh dikeluarkan)
- 1sdb gula melaka yg dah dihancurkan
- 1sdb gula pasir
- garam secukup rasa
- sehelai daun pandan simpul
- 1/4 cwn air
- belacan ikut suka nk masuk ke x...(jika nk guna...blend sekali bersama cili)


cara cara
- gorengkan petai, angkat ketepikan
- dlm minyak yg sama...tumis bawang yg dah diblend sampai air kering
- masukkan cili blend & asam keping.....masak sampai cili pecah minyak
- masukkan petai, bilis, air, gula melaka, gula pasir & garam....daun pandan....masak smpai agak kering atau ikut kesukaan korang....
- dah siap



TIPS....
***gula melaka tu untuk bagi warna sambal lebih menarik & rasa lemak

***petai digoreng dahulu untuk rasa sambal petai yg lebih sedap & kurangkan rasa pedas petai segar

***daun pandan untuk wangi & wat kan rasa sambal sangat sedap


Friday 12 August 2011

pulut kuning

pulut kuning @ pulut semangat...hehehhe...apa2 je la....sedapnya pulut kuning....biasa dapat pulut ni time ada org kawin, ada org khatam Quran...dpt merasa....saya mmg suka pulut kuning ni....nak lagi kalo ada rendang....fuhhh...sedapnya....tapi kat kejiranan saya ni susah nk jumpa pulut kuning yang sedap buatanya...cukup lemak...pulut cantik tak hancur....


hari ni...12 ramadhan 2011...masak kari ayam....somi balik keje...dia tgk ada kari ayam yang kaw punya dlm kuali...(untuk resepi kari ayam....tgk sini, ) terus cakap nk makan pulut kuning...time tu dah pukul 6.50pm....bergegas dia ke kedai...cari pulut & kelapa.....7.15 baru sampai umah....cepat cepat basuh & rendam jap ngan pewarna kuning...sambil tu perah santan.....tak sampai 5min rendamnya....huhuhu....time running...terus masuk loyang...kukus je


sempat gak siap pulut ni....kiranya dlm 2,3 suap nasi masuk mulut...pulut dah siap...hehehhe....terus deco2 cepat2....apa lagi...snap la dulu....hehehhehe.....

lepas mkn nasi...sambung ngan pulut lak...fuhhhh....cukup lemak...puas hati.



meh la tgk resepi senang ni

- 1/2kg pulut basuh & rendam....seeloknya semalaman bersama sekeping asam...untuk elak air berbau...masukkan pewarna sekali
- santan pekat dari sebiji kelapa....kira sekali perah
- secubit garam


cara cara
- panaskan pengukus
- beras ditos....jika dah direndam lama...jangan basuh lagi beras tu...tos kan saje....kalo basuh lagi..beras akan hancur....nanti pulut tak cantik
- masukkan garam kedalam santan...kacau sebati
- masukkan pulut dalam loyang, tuang santan biar paras2 pulut
- kukus 20min atau hingga masak


- jika santan dah kering...tapi pulut belum masak....keluarkan dari loyang...tuang pulut atas pengukus...teruskan mengukus....

- untuk dapatkan pulut yang cantik...jgn dikacau pulut yg dah hampir masak....jika perlu...lakukan secara perlahan





kari ayam cara ku


sori la korang...pic tak berapa jelas....pic ni pun tangkap kari ni masih dalam kuali....ni pun sambil dukung alma si tecik tu...huhuhu....x sempat nk pic lawa2...x pe la ye....kira ok la ni ek

nak wat kari pun saya x pernah belajar ngan sapa2...main wat sendiri je...sama gak ngan roti jala tu...sendiri fikir apa bahan yang patut ada & melembutkan roti jala tu

kali ni kari saya ni lain sket sbb ada tambah kerisik...saje je tambah...sebab ada kelapa sangan yang lebih wat nasi kerabu mggu lepas....panaskan jap...tumbuk wat kerisik....

jom tengok resepi...pose2 ni x leh cite byk...penat...ekekke

- 1/2 ayam potong ikut suka
- 2bij kentang...potong ikut suka
- rempah kari...masukkan air...jadikan pes
- 4 ulas bawang merah kecik dimayang
- 2ulas bwang putih dimayang
- 2cm halia dimayang
- rempah 4 beradik...kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
- 2keping asam keping
- 4 1/2cwn santan biasa
- 2sdb serbuk cili atau cili blend....jika guna serbuk cili....masukkan dlm rempah kari...jadikan pes
- 2sdb kerisik
daun kari kalo suka


cara cara
- tumiskan rempah 4 beradik, masukkan halia....biar garing jap....masukkan bawang...tumis sampai naik bau
- masukkan rempah kari yg dah dijadikan pes.....masak smpai naik minyak..masukkan daun kari
- masukkan ayam, kentang, asam keping, garam, gula sket, pak aji sket, santan sket....kerisik....kacau sebati...ttupkan periuk....reneh biar ayam masak
- ayam dah masak....masukkan santan....biar kuah kari mereneh....suka ati nak pekat cane....dah tu rasakan garam.....rasa dah sesuai...boleh la ttup api


senang je kan....hehehhe...try ye


roti jala



lama dah tak menjala...ada kot dalam setahun....nape ek...oooo...sbb time tu peknen kat alma...mls la nk berdiri lama2 nk menjala ni....


hari ni menjala sebab ada wat kari ayam.....alang alang ada kuah kari...baik le menjala...lagipun nk ngetest botol baru kat bawah tu....hehehhe....best gila wat guna botol ni...tak meleleh....nk goncang senang...tak payah kacau2....tak susah payah nak kemas lepas dah siap wat keje....hehhe...hasilnya pun unik....kejap je dah siap...



ni le botol ajaib tu.....yang ni botol sos muncungnya ada dua lubang....try a menjala ngan botol ni...senang je...sonok lak wat roti jala....

kali ni saya siap sukat...kot2 la ada yang nak try wat roti jala...biasa saya main adun je....tak pernah sukat....untuk followers blog ni...saya rela sukat...ekekkeke


resepinya cenggini...dapat la 20 ketul sedang2

- 2 1/2 cwn gandum
- 1 biji telur
- 1/2 cwn santan /ssu cair
- secubit garam
- 2 1/2cwn air.....
- 1sdb minyak masak
- pewarna

cara cara
- bancuh je sume benda ni sebati...masukkan dalam blender....kisar jap...x mo bg ada ketul2...nanti susah nk menjala....dah siap blend...tuang dlm botol ni...dah siap...leh menjala

kalo adunan tercair....boleh tambah tepung....kalo cair x sedap...nanti roti jala keras

Thursday 11 August 2011

kek span pandan


ni dia...tak sabar sabar nk potong & ngap.....panas panas pun potong...hehehehhe.....sedap sgt...puas hati


tgk tekstur dalam.....gebu & lembut...kek ni di bakar cara steam bath..tak tau cara tu...g cari tajuk bakar cara steam bath....kek span akn lebih gebu & lembut....try le





tercapai gak nak wat kek ni jadi tinggi...hehe...puas hati ngan warna...tinggi...gebu..lembut...biasa wat dalam loyang 8x2.5....yg ni try wat dalam loyang 7x3..hehehe.....puas hati


loyang 7x3


1)
- 1 3/4cwn tepung gandum
- 1sdt baking powder
** ayak

2)
- 4biji kuning telur
- 1/4cwn gula kastor

3)
- 4 biji putih telur
- 1/4cwn gula kastor

4)
- 85ml minyak masak
- 115ml air pandan ( jika pilih guna paste pandan...air pandan tukar kepada air biasa)
- pewarna hijau jika suka


cara cara
- dlm bekas yg kering....mix kan putih telur hingga berbuih...masukkan gula kastor...mix laju hingga jd kental atau bertanduk (proses ni x smpai 5min)

- mixkan bahan no2 hingga kembang....masukkan bahan no4....mix lagi sebati & kembang

- masukkan bahan no1 sikit2 sambil kacau sebati

- masukkan 1/2 adunan putih telur (meringue) kedalam bahan adunan tepung...kaup balik dgn senduk supaya sebati....masukkan lebihan meringue...kaup balik slow...biar sebati

- tuang dlm loyang yg dah di alaskan kertas minyak.....tepi loyang tak perlu di gris

- bakar suhu 170 selama 40min atau hingga masak....api atas bawah


**jika pilih untuk guna teknik steam bath....suhu 170 api bawah...50-60min...atau hingga masak...kek dlm pic ni guna teknik steam bath...


Monday 8 August 2011

puteri ayu


assalamualaikum...Alhamdulillah...syukur diberi rezeki untuk berbuka di hari 8ramadhan....

kueh puteri ayu ni antara kueh peberet sy ni...tp tak pernah buat....acuan dah lama ada...sejak dari thn lepas...hehehee....suka kueh ni sbb ada rasa masin2 kat kelapa tu...pas tu kueh ni gebu...sedap sgt

saya ni memang pantang kalo ada apa2 kueh warna ijau ni..kek ke....sbb sy terbayang2 bau wangi aroma pandan...heheh....hari ni 8 august 2011...sy pun mula la membelek2 resepi yg dah hampir nk berkulat disimpan....lama benau dah simpan resepi ni.....kikiki

belek punya belek....telek punya telek....ari ni g cari kelapa putih.....tp dlm sejarah membaking...ari ni paling bersejarah....baru nk pegang mixer....uwaaaaa....si tecik alma nangis...huhuhu...apa lagi...telur dah pecahkan dlm gula, nak x nak...kna wat gak la...dukung alma...smbil memixer...huhu....lenguh tangan weii....dah le benda ni nk kena mix lama...kasi gebu kaw2

dah syok2 tenyeh kelapa dlm acuan....kelapa lak abis...sempat 2x kukus je...huhuhu....kebetulan kna kua g amik ank sek agama...beli le kelapa sekali...

akhirnya siap gak puteri ayu idaman gue...bg kat jiran sket....adik sy sket....my MIL sket

meh tgk resepi

- 2cwn tepung'
- 1sdt baking powder
**ayak

- 1 1/2cwn santan / ssu cair... ( yg ni sy guna 1cwn ssu cair + 1/2cwn santan )
- 3 biji  telur
- 1sdt ovalette
- 1cwn gula kastor

- 1biji kelapa putih digaul garam + 1sdt tepung jagung...gaul rata
- minyak untk sapu pada acuan


cara cara
- sediakan pengukus....biar air hingga mendidih
- dlm bekas...mixkan ovalette, gula, telur....telur tu masukan satu2...mix je smpai betul2 gebu...lbh kurang 7-8min...
- masukkan ssu cair/santan selang seli ngan tepung...kacau rata
- tekan kelapa dalam acuan....masukkan adunan....
- kukus 15min


nanti try la ye...senang & sedap